Je Business de Baas

Transcriptie: Eén idee is geen idee

In de 6-delige podcastserie 'Je Business de Baas' van KVK en YoungOnes volg je jongeren die bezig zijn met het opzetten van hun eigen bedrijf en de struggles waarmee zij dealen. In aflevering 6, 'Eén idee is geen idee', komt Nourzad aan het woord, oprichter van studentaangifte.nl.

Luister naar de podcast

Transcriptie

De Wit: Johan De Wit

Nourzad: Ramin Nourzad

Schuurman: Sergej Schuurman

Nourzad: “Waar ik echt tegenaan ben gelopen, is vooral de marketing, dus die naamsbekendheid opbouwen.”

De Wit: “Hé, leuk dat je luistert naar de podcast Je Business De Baas, powered bij YoungOnes en KvK. In deze zesdelige serie volg je jongeren die bezig zijn met het opzetten van hun eigen bedrijf. Je hoort hen niet over de zoetsappige successen, maar juist over de struggles waarmee ze dealen, zoals marketingacties die niets opleveren, leveranciers die de hoofdprijs vragen of onverwacht een blauwe envelop die op de mat valt. Ondernemen is soms gewoon keihard op je bek gaan. Leer van de lessen van deze ondernemers en van de adviezen van de KvK- adviseurs. Zo ben jij straks jouw business de baas! Mijn naam is Johan de Wit en vandaag spreek ik met Ramin Nourzad, 24 jaar, oprichter van studentaangifte.nl. Ramin, leuk dat je er bent, welkom!”

Nourzad: “Ja, dankjewel. Leuk dat ik er mag zijn.”

De Wit: “Ook aanwezig vandaag: Sergej Schuurman, juridisch adviseur bij de Kamer van Koophandel, welkom!”

Schuurman: “Dank je wel.”

De Wit: “We gaan met jou beginnen, Ramin. Zou je je concept eens willen uitleggen, en hoe ben je zo op dit idee gekomen?”

Nourzad: “Jazeker, ik werk nu ongeveer twee jaar als belastingadviseur bij een middelgroot kantoor in Leusden naast mijn studie fiscaal recht aan de universiteit. Na die twee jaar werken bij het kantoor heb ik gemerkt dat de meeste belastingadvieskantoren of bijna alle kantoren, zich richten op vermogende particulieren of ondernemers en niet op mijn doelgroep, dus op jongeren. Juist bij die doelgroep komt het heel veel voor dat ze geen kennis hebben van wetgeving op het gebied van belastingen. Ze vinden het heel moeilijk of in de meeste gevallen weten ze het gewoon niet. Dus ik dacht: daar kun je wel wat mee doen. Hoe het begon: als ik boodschappen ging doen, bijvoorbeeld, sprak ik de jongeren gewoon aan en dan stelde ik me voor aan een vroeg ik van: heb jij bijvoorbeeld je aangifte al gedaan? En negen van de tien kijken mij dan aan en die zeggen: waar heb je het over? Belastingen? Ik weet niet wat je bedoelt. Dat was echt voor mij het moment van: oké, hier moet ik wel wat mee gaan doen. Dus zo kwam ik op het concept. En dat ging ik gewoon uitwerken. Dus een bedrijfsplan opstellen, daarna bij de KvK langs geweest. Het concept is dus op die manier tot stand gekomen.”

De Wit: “Ja. En kun je uitleggen hoe je dan die studenten op dit moment helpt?”

Nourzad: “Jazeker, ze kunnen zich aanmelden op mijn website. Daar staat wat informatie over wat ik doe met mijn bedrijf. Ik neem de last dus eigenlijk van ze af. In de meeste gevallen weten zij niet hoe het werkt of wat ze moeten doen. Dan kunnen ze hun gegevens achterlaten bij mij en dan neem ik contact met ze op. Dan regel ik in principe de rest en dan benoem ik ook van: waarschijnlijk laat je wat geld liggen. Dus op die manier help ik ze meteen, om dat geld terug te krijgen en dan riskeren ze ook geen boete meer van de belastingdienst.”

De Wit: “Heel gaaf concept en ook goed dat je dus je eigen kennis hebt gecombineerd met een gat in de markt wat je hebt gezien. Echt heel tof. Maar ik hoor je een aantal dingen zeggen: je bent student, je hebt een baan, je staat ingeschreven bij YoungOnes om eventueel een flexklus te kunnen doen als je daar tijd voor of behoefte aan hebt. En je begint een bedrijf. Hoe combineer je dat?”

Nourzad: “Ja, heel, heel druk. Er is wel veel discipline voor nodig, goed plannen, maar ik houd ervan om bezig te zijn. Ik vind het leuk om te ondernemen, iets voor jezelf opbouwen, dat vind ik mooi, maar het is inderdaad wel heel druk.”

De Wit: “Ja, en dan komt er misschien straks een moment dat de onderneming misschien zo snel of goed gaat lopen of misschien één van de andere dingen die heel veel aandacht vraagt. Hoe ga je tussen die verschillende activiteiten juggelen? Hoe maak je die keuzes?”

Nourzad: “Ja, nou ik heb het op dit moment ook al heel druk met mijn studie. Dat neemt heel veel tijd in en daarnaast werk ik drie dagen bij het kantoor en ben ik dus bezig met dit bedrijf. Ja, op het moment dat ik merk dat het begint te groeien, dan zal ik tot een bepaald punt, zou ik het zelf gewoon blijven doen, voor zover dat kan. Maar als ik merk van het wordt echt veel, dan is het misschien handig om verder te gaan kijken, dus mensen in dienst nemen die het samen met mij kunnen doen.”

De Wit: “Ja, dus daar denk je over na?”

Nourzad: “Jazeker.”

De Wit: “Ik denk dat het ook goed is om rondom dat thema naar Sergej te gaan. Sergej, je begeleidt natuurlijk vanuit de Kamer van Koophandel ondernemers die met soortgelijke vragen zit. Dus hoe houd ik de focus? Ramin heeft allerlei verschillende activiteiten, heeft daar onder andere voor zijn ondernemende activiteiten een Kamer van Koophandel-registratie voor nodig. Wat voor rechtsvormen zijn er mogelijk? En wat zijn de beste optie voor mensen zoals Ramin?”

Schuurman: “De beste rechtsvorm bestaat eigenlijk niet, laat ik dat vooropstellen, maar we hebben natuurlijk wel meerdere keuzes. Nou ja, als je voor jezelf begint, je laat je inschrijven, dan ben je een eenmanszaak. Ga je met meerdere mensen onder één vlag werken of onder één naam, dan ben je een vof. Ga je nog een stap verder, omdat je heel erg groeit en je hebt hele hoge winsten, om het zo te zeggen, dan kun je denken aan een BV. Maar ja, op het moment dat je voor jezelf aan de slag gaat en je merkt op een gegeven moment dat er een andere doelgroep aandient. En op een gegeven moment kun je zelf ook niet alles meer, je span of control is ook maar beperkt. En zeker Ramin, met zijn werkzaamheden en zijn studie erbij. Dat is een lastig verhaal. Dan zou je na kunnen gaan denken, wat hij zelf net ook al aangaf, misschien moet er iemand bij. Als je zegt van nou: ik ga met iemand anders aan de slag die bijvoorbeeld een andere doelgroep kan bedienen of extra werkzaamheden kan doen naast mij. Dan kun je denken aan een vof. Dan werk je dus met z'n tweeën, onder één gemeenschappelijke naam. Dan vorm je samen een bedrijf. Ja, je kunt ook denken, wat Ramin net ook al zei, misschien personeel erbij. Dat kan. Dat je zegt: ik ben en blijf de baas en ik neem mensen in dienst. Voor een groeiend of een beginnend bedrijf wat gaat groeien, is het de vraag, is dat de meest verstandige keuze? Dat is de vraag. Want als je personeel in dienst hebt, dan heb je als werkgever natuurlijk ook heel veel verantwoordelijkheden, dus dat is een vraag of dat de juiste keuze is. Ik zou zeggen: denk eens aan een vof, in dit geval.”

De Wit: “Ramin, waar sta je zelf in dat proces? Heb je daar al nagedacht over wat het beste bij jou zou passen?”

Nourzad: “Nou, ik moet eerlijk zeggen dat ik kortgeleden ben gestart. Het is nu pas bijna twee maanden. Dus ik probeer het eerst gewoon te laten lopen. Meer naamsbekendheid opbouwen, dat is mijn eerste doel nu. En als ik merk van: oké, er komen aanmeldingen binnen, ik kan het niet meer maar eentje aan, dan ga ik kijken wat dan handig is om te doen inderdaad. Waarschijnlijk dat ik dan of iemand in dienst nemen of samen met iemand gaan werken. Daar moet ik nog even naar kijken dan.”

De Wit: “Ja, precies, en op dat moment zou je inderdaad kunnen gaan nadenken over de opties die Sergej zojuist heeft uitgelegd.”

Nourzad: “Ja.”

De Wit: “Alright. Je bent nu twee maanden bezig, dus echt nog kort. Wat is op dit moment, in de afgelopen periode, je grootste struggle geweest? Waar had je de meeste moeite mee?”

Nourzad: “Ja, door mijn studie heb ik op het punt van het opzetten van een onderneming en de regels die daarbij komen kijken, heb ik geen moeite mee gehad. Tijdens de studie leer je dat allemaal, dus dan weet je hoe dat gaat en waar je rekening mee moeten houden. Maar waar ik echt tegen aan ben gelopen is vooral de marketing, dus die naamsbekendheid opbouwen. Ik ben dan bijvoorbeeld weer helemaal niet goed in social media, marketing of advertenties maken, een website bouwen. Dus dat is het punt waar ik dan tegenaan ben gelopen.”

De Wit: “Ja, en wat heb je daarin al geprobeerd?”

Nourzad: “Ja, op het moment dat de website online kwam, had ik iemand zo ingehuurd die dat voor mij heeft gemaakt. Toen begon ik met kaartjes uitdelen, kleine visitekaartjes waarop de naam van de site stond en een korte zinnetje, en die ging ik dan gewoon uitdelen, dus in brievenbussen doen, maar ook gewoon aan mensen, aan jongeren op straat uitdelen. Dat is hoe ik begon.”

De Wit: “En wat heeft dat opgeleverd?”

Nourzad: “Daar kwamen wat aanmeldingen uit, maar niet veel of dat ik het meteen heel druk kreeg. Ik denk ook dat het gewoon via social media moet, omdat je daar in één keer jongeren over het hele land bereikt. Je doelgroep is meteen veel groter. Met de kaartjes beperk je jezelf natuurlijk met waar je staat en waar je gaat uitdelen.”

De Wit: “En heb je ook op social media al dingen geprobeerd?”

Nourzad: “Nee, nog niet, maar ik ben nog bezig met de advertenties. Die worden dus nu voor mij gemaakt en zodra die af zijn, dan wil ik ze eigenlijk zo snel mogelijk online zetten om te gaan promoten.”

De Wit: “Ja, helder, bij ondernemen hoort natuurlijk ook geld verdienen, dus je moet met je bedrijf natuurlijk een businessmodel zoals we dat noemen, verdienmodel opzetten. Hoe verdien je je geld met deze dienst?”

Nourzad: “Ja, dat is voor jou een vraag en voor mij een weet.”

De Wit: “Kom maar op!”

Nourzad: “Nee, hoe ik het heb aangepakt, is: als eerste keek ik dus naar mijn doelgroep, dat zijn jongeren met een bijbaantje. Die verdienen natuurlijk niet heel veel geld. Dus ik wist al meteen van: je moet niet heel veel gaan vragen, dus niet wat een normaal belastingadvieskantoor per uur vraagt. Aan de hand daarvan heb ik dus een soort uurtarief bepaald per aangifte, dat is dan €14,95. In het begin zal dat niet meteen een maandsalaris opleveren, maar op het moment dat er genoeg aanmeldingen komen aan, zeg maar wel 10.000 per jaar bijvoorbeeld, wat voor mij niet heel veel is als je dat verspreidt over heel het land. Dan houd je daar wel meteen een heel goed jaarsalaris aan over. Dus op die manier is het verdienmodel opgebouwd.”

De Wit: “Ik ben benieuwd. Sergej, vanuit de Kamer van Koophandel adviseren jullie natuurlijk ook rondom dit soort thema's, dus hoe bepaal je nou het juiste tarief? Hoe luister jij naar deze opbouw van het verdienmodel?”

Schuurman: “Nou, dat is voor mij een heel interessante verhaal, wat Ramin verteld. Dan gaan er bij mij meteen allerlei lampjes bij mij rinkelen in de bovenkamer. Waar ik heel erg benieuwd naar ben, want je, Ramin, zegt inderdaad: je vraagt dan €14,95 per aangifte, hoeveel aangiftes kun jij per uur doen? En dan bedoel ik niet alleen de aangifte zelf, maar ook het voorwerk en het nawerk en de communicatie en offreren . En daar zit natuurlijk veel meer tijd omheen. Hoeveel kun jij er per uur doen?”

Nourzad: “Maar ik heb ik dus ook over nagedacht en wat ik heb gedaan is het voorwerk bijna helemaal geautomatiseerd. Dus hoe het werkt is: een scholier of student die meldt zich bij mij aan op de website, die laat dan zijn gegevens achter. Op het moment dat hij/zij zich heeft aangemeld, krijgt hij/zij automatisch een bevestigingsmail en daarin staat de volledige volgende stap al. Dus wat hij dan moet doen, zoals mij machtigen via de website van de DigiD en vervolgens dus ook een foto van zijn jaaropgave van de werkgever via WhatsApp of een mail naar mij sturen, dus een groot deel van dat voorwerk heb ik dan al geautomatiseerd, waardoor ik meer aangiftes per uur kan verwerken. Ik denk tussen de drie en vier aangiftes per uur.”

Schuurman: “Oké, dus dan zou je zeggen, van vier keer 15 en zou je dus maximaal €60 uur kunnen vangen. Nou ja, dan moet er nog belasting, dat weet jij als geen ander. Als ik er van uit ga dat je zegt: ik studeer er nog bij en ik werk er ook nog bij, dan heb je natuurlijk weer niets aan tijd die je beschikbaar hebt. Dus het is inderdaad de vraag van hoeveel tijd heb ik daadwerkelijk beschikbaar? Hoeveel uur op jaarbasis? Dat kun je berekenen, keer het uurtarief wat je hanteert. Daar kun je dus uithalen, wat je dus ongeveer binnenkrijgt. En dan kun je zeggen, is het lucratief? Daar worstelde ik even mee. Nee, oké, dan moet je dus al heel veel aangiftes kunnen verwerken om daar lucratieve inkomsten uit te halen ten opzichte van de beperkte tijd die je hebt. Daarom gingen bij mij even de belletje rinkelen, dus dat is interessant.”

Nourzad: “Ja, ik zit nu in de eindfase van mijn studie. Als het goed is, studeer ik deze zomer af. Dus een groot deel van de tijd die ik aan mijn studie besteedde, die heb ik dan vrij en die kan ik in het bedrijf steken. Daar heb ik ook rekening mee gehouden en Ik had het idee al sinds vorig jaar, toen ik dus begon aan mijn laatste jaar van de studie. Maar ik dacht: misschien is het beter om gewoon te wachten totdat ik mijn studie bijna afgerond, want dan heb je wat meer tijd. Ja, want anders wordt het gewoon teveel, het werken bij het kantoor en dan volg je een studie en dan wil je dit ook nog doen. Het moet natuurlijk niet te veel worden.”

De Wit: “Nee, want merk je dat dat wel eens in conflict komt nu?”

Nourzad: “Nee, tot nu toe niet, maar ik heb het ook nog niet heel druk met het bedrijf.”

De Wit: “Precies, omdat je net in de opstartfase zit, maar in de komende tijd zou dat wel eens kunnen veranderen. Als het goed is, dan gaat dat veranderen dus.”

Nourzad: “Ja, ik hoop het!”

De Wit: “Ja, toch nog even over het verdienmodel, want Sergej heeft al aangegeven wat hij ook adviseert hoe je dan tot een goed tarief komt, onder andere. Maar uiteindelijk lever je natuurlijk een bepaalde waarde. Je geeft aan, de jongeren die ik help weten niet zo goed hoe het werkt, of ze weten eigenlijk niet eens dat ze aangifte moeten doen. Welk probleem los je echt op? Dus met andere woorden, welke waarde heeft het voor de student?”

Nourzad: “In eerste plaats is het vooral dat ze geld terug kunnen krijgen, dat is het eerste waar ze direct wat aan hebben. En daarnaast ook het niet meer riskeren van een boete van de belastingdienst. Dus het zit voornamelijk op het deel dat ze er geen zin in hebben en er tegenop kijken. Het is voornamelijk bij het financiële gebied. En dat ze er een stukje op vooruit gaan, dus geld terug krijgen. Maar ook het niet meer riskeren van een boete.”

De Wit: “Ja, dus eigenlijk zou je kunnen zeggen dat door gebruik te maken van jouw dienst, besparen zij geld. Dus het kost geen 15 euro, maar het levert ze een bepaald bedrag op en dat is dan het bedrag wat ze terugkrijgen min, in dit geval, 15 euro. Heb je ook gekeken hoe hoog dat bedrag normaal gesproken gemiddeld is voor een student en hoe zit dat met de verhouding met je verkooptarieven eigenlijk?”

Nourzad: “Ja, ja, gemiddeld genomen werkt een scholier of student één of twee dagen per week. Meestal in de avonduren werken ze wat bij, bijvoorbeeld in de supermarkt. Ja, dan kun je uitgaan van 200 of 250 euro per maand wat ze verdienen. En op jaarbasis wat ik van mezelf dan nog weet krijgen ze rond de 200 of 300 euro terug aan het eind van het jaar of het volgende jaar. Dan vind ik 15 euro vergeleken met die 200 of 300 euro een heel klein deel ervan. Je weet dat het op de juiste manier gebeurt. Er worden geen fouten gemaakt. En ja, die boete riskeren ze niet meer.”

De Wit: “Dus het heeft een economisch voordeel voor de student, maar het heeft ook nog een gevoel van rust, een soort emotioneel gevoel. Ik zit safe als ik dit laat doen.”

Nourzad: “Je bent ervan verzekerd dat het op de juiste manier gebeurt. En stel, ze hebben bijvoorbeeld ziektekosten gemaakt of bepaalde studiekosten die niet goed zijn, dan kunnen ze dat ook opgeven op de website. Dan trek ik dat ook nog eens af. Dus op die manier voor zover als het kan, probeer ik ze gewoon te helpen. En een ander aspect van het bedrijf is ook de tijd waar we nu in zitten. Veel jongeren hebben geen bijbaantje meer, vooral die in de horeca werken, en dan is zo'n financiële meevaller nog eens extra lekker om te krijgen.”

De Wit: “Ja, precies. Hoe zit het voor jou persoonlijk met de aansprakelijkheid die je hebt? Want dat is natuurlijk ook onderdeel van de keuze die je maakt voor de rechtsvorm bij de Kamer van Koophandel, heb je daar over nagedacht?”

Nourzad: “Ja, zoals Sergej ook zei, je kan kiezen voor een eenmanszaak als je start en dan zijn het voornamelijk twee aspecten waar je rekening mee moeten houden. Eén is de fiscaliteit en de andere is aansprakelijkheid. Qua fiscaliteit als starter met een niet meteen een hele hoge winst is het voordeliger om een eenmanszaak te starten. Daar was ik snel over uit en qua aansprakelijkheid heb ik wel een verzekering afgesloten om mij gewoon te dekken daartegen. Voor mijn gevoel loop ik niet heel veel risico qua aansprakelijkheid. Stel het bedrijf groeit en ik begin ook andere aangiftes te doen. Dan is het misschien wel handig om over te stappen naar een BV door de aansprakelijkheid, omdat je dan veel complexere aangiftes doet. Ja, waarbij je gewoon meer risico loopt op bijvoorbeeld een boete of iets dergelijks.”

De Wit: “Ik schakel daarvoor ook graag eventjes naar Sergej, want jij bent dus juridisch adviseur binnen de Kamer van Koophandel. Wat zou je willen meegeven aan Ramin rondom aansprakelijkheid?”

Schuurman: “Zoals Ramin het zojuist zegt, daar heeft hij helemaal gelijk in. Als je dus start als onderneming is het in de meeste gevallen gunstig om dat als eenmanszaak te doen. Dat heeft vooral fiscale voordelen. Dat betekent wel dat je dus als natuurlijk persoon aansprakelijk bent voor alles wat je doet namens je eenmanszaak. En op het moment dat jij bij een klant over de vloer komt, omdat je daar gaat timmeren. en je stoot daar een vaas om, dan ben je daar ook aansprakelijk voor. Daar kun je een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor afsluiten. Op het moment dat je adviezen geeft, je zit in de dienstverlenende tak, je geeft adviezen, dan zijn daar beroepsaansprakelijkheidsverzekeringen voor. Die zijn wel iets duurder. Maar die zien er dus op toe dat als je een foute aangifte doet of je maakt er een potje van, dan kun je dat daar mee dekken. Ik raad in ieder geval iedereen aan die in de dienstverlenende sector zit, om daar goed naar te kijken, om te onderzoeken of zo'n beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor mij interessant is. Daar zit natuurlijk een kostenplaatje aan en dat moet je dus afwegen ten opzichte van de risico's die jezelf kunt lopen. Wat Ramin ook aangeeft, dan kun je nog een stap verder gaan naar de BV. BV is een rechtspersoon en die is in principe aansprakelijk. Dus dan blijf je dus als natuurlijk persoon buiten schot om het zo te zeggen. Dus ja, dat zijn de dingen die je kunt doen om je aansprakelijkheid af te wenden. En daarnaast zijn er natuurlijk nog andere verzekeringen die je kunt afsluiten. Ik denk dat het voor Ramin ook interessant is om te kijken naar de cyber-verzekering. Als je dus gehackt wordt of een aanval krijgt, waardoor je dus je beroep niet kunt uitoefenen of waardoor je dus inderdaad genoodzaakt bent om je hele ICT-infrastructuur opnieuw op te bouwen. Daar zijn verzekeringen interessant voor en voor alle andere juridische conflicten waar je als ondernemer ook misschien bij betrokken wordt, dan is een rechtsbijstandverzekering misschien toch wel interessant. Dan moet ik wel even kanttekening maken, want heel veel mensen hebben dat al als privé naast hun gewone verzekering lopen. Als je een bedrijf start, moet je dat wel apart aanvragen, om zo te zeggen, want dan denken mensen dat ze verzekerd zijn voor rechtsbijstand, maar dan hebben ze dat particulier verzekerd en niet voor hun onderneming. Dus dat moeten mensen vaak ook wel heel goed in de gaten houden.”

De Wit: “Dank je wel. Geldt dat ook als je een eenmanszaak bent, omdat je dan natuurlijk wel natuurlijk rechtspersoon bent?”

Schuurman: “Ja, maar dan staat er in de kleine lettertjes van die rechtsbijstandverzekering voor particulieren dat het niet bedoeld is voor ondernemersactiviteit. Daarom dat het voortkomt in conflicten.”

De Wit: “Ja, dat is een heel belangrijk detail, hoor ik.”

Schuurman: “Ja, daar ben ik zo vaak in de praktijk tegen aangelopen.”

De Wit: “Ja, goed, dank je wel daarvoor. Misschien kun je als hulplijn nog even blijven hangen, want Ramin heeft ook nog een vraag die wilde stellen aan jou. Ramin, the floor is yours.”

Nourzad: “Waar ik nou benieuwd naar ben, is: ik ben nu dan met dit bedrijf gestart en ik richt me dan op de jongeren, scholieren en studenten. Maar stel, dit bedrijf loopt al goed en we zijn twee jaar verder en ik wil het bedrijf uitbreiden. Dus ik wil de doelgroep uitbreiden naar bijvoorbeeld andere particuliere, vermogende particulieren of zelfs bedrijven misschien. Is het dan handig om een nieuwe inschrijving te doen of kan ik dan bij deze eenmanszaak die ik nu heb de handelsnaam daarbij toevoegen? Hoe werkt dat precies? Daar ben ik benieuwd naar.”

Schuurman: “Ja, een heldere vraag. Die kan ik heel helder beantwoorden. Je mag maar één eenmanszaak inschrijven. Dat is de stelregel. Dus als jij zegt: ik wil een extra activiteit toevoegen, omdat ik misschien een andere doelgroep wilde benaderen, daar wil ik misschien een andere handelsnaam voor gebruiken. Dan registreer je dat onder je huidige inschrijvingen. Daar kun je een mutatieformulier voor invullen. Dan geef je aan wat voor activiteiten je daaraan wil toevoegen. Misschien wil je daar inderdaad een andere handelsnaam aan toevoegen. Dat kan. Dan doe je dat onder de inschrijving die je nu hebt. Je kunt niet nog een nieuwe eenmanszaak oprichten, dat kan niet. Het is niet mogelijk. Om nog even voort te borduren: als je zegt: ik ga groeien en er komen meer aangiftes bij, je hebt een andere doelgroep en dat gaat echt vorm aannemen. Dan kun je dus je eenmanszaak die je nu hebt omzetten in een vof. Dat je zegt: ik ga met iemand anders erbij, dan kun je die eenmanszaak omzetten. Of je zegt: ik houd mijn eenmanszaak en ik richt een nieuwe vof. Dat kan wel. Daarnaast.”

Nourzad: “Oké, duidelijk.”

De Wit: “Dus je hebt wat verschillende opties voor de toekomst. En misschien tot slot, want je geeft zelf aan: ik denk erover na om misschien in de toekomst nog wat andere doelgroepen te gaan bedienen. Hoe kijk je daar nu naar, want je bent nu twee maanden bezig, je bent echt bezig met het studentengedeelte. Wanneer zou dit een goed moment voor jou zijn om die stap te zetten? Hoe kijk je daarna?”

Nourzad: “Mijn focus is op dit moment gewoon echt op deze website, studentaangifte.nl. Zodra dit echt loopt, dus laat ik zeggen dat ik tussen de 10.000 en 20.000 aanmeldingen per jaar heb, dan ga ik verder kijken van: oké, misschien kan ik het uitbreiden. Maar ik zou dat niet te snel willen doen. Ik wil eerst mijn focus hier bij houden en dit echt laten groeien. Zodra dat gelukt is, wil ik verder kijken naar verdere mogelijkheden.”

De Wit: “Ja, dus eigenlijk is dat ook je advies aan mensen die in soortgelijke situatie zitten, die heel veel verschillende dingen aan het doen zijn. Door je uiteindelijk eerst te focussen op je bedrijf zelf, wat je op dat moment doet en daarna misschien pas gaan uitbouwen.”

Nourzad: “Ja, ik denk dat dat het beste is om te doen. Je kan meerdere dingen tegelijk doen. Maar ik denk dat als je de focus er niet heel goed bij hebt, dat dat er onder gaat leiden, dus dat het misschien minder hard groeit of dat je klanten gewoon niet goed genoeg van dienst kan zijn. Ik vind dat wel belangrijk. Dat je dat gewoon doet. Dus een goede klantenservice ook, dat je tijdig gereageerd op vragen, mailtjes, telefoontjes en dat kan gewoon niet als je meerdere activiteiten tegelijk doet die nog in de opstartfase zitten, denk ik.”

De Wit: “Dat is denk ik, een mooi, waardevol advies aan ondernemers die nu twijfelen over: moet ik de andere kansen ook beetpakken of moet ik me nu gewoon een focussen op waar ik nu al mee bezig bent?”

Nourzad: “Nou ik, wat ik er wel aan wil toevoegen is: je moet wel gewoon blijven doen wat je wil. Dus stel, je bent bezig met een onderneming en je wilt nog iets starten. Ik zou niet zeggen van: laat dat helemaal zitten, omdat je nu al iets hebt, dus je kan meerdere dingen doen, maar ik zou het één voor één doen, in plaats van drie of vier tegelijk.”

De Wit: “Ja, precies, dat je wel focus kunt houden op dat waar je goed in bent en goed in wilt worden ook. Mooi, dank je wel. Sergei, ik zou met jou willen afsluiten. Is er tot slot nog een tip vanuit jouw rol bij de Kamer van Koophandel voor jonge, startende ondernemers om echt een goede, solide juridische basis neer te leggen?”

Schuurman: “Die heb ik. Ik zou allereerste willen zeggen, ik leg zo nog even uit. Let op je zakelijke hygiëne. Wat bedoel ik daarmee? Daar bedoel ik mee dat je vanaf het begin, dat je je onderneming start, meteen zorgt dat je gebruik maakt van algemene voorwaarden, dat je liever voor elkaar gaat maken, dat jij je offerte en je communicatie, dat je dat gewoon uniform doet en dat je daar ook logo's voor hebt ontwikkeld en dat je het dus ook op professionele manier presenteert. Daarnaast hoort daar ook bij dat je dus een afspraak gemaakt met nieuwe klanten of met opdrachtgevers dat je alles op papier zet, zodat alles later is terug te vinden en terug te lezen. Startende ondernemers, in mijn ervaring, hebben daar vaak moeite mee, om zich zakelijk te profileren. Mijn advies is: wees geen Calimero, zorg ervoor dat je gewoon zakelijk goed presenteert en profileert en daar horen die dingen bij.”

De Wit: “Ja, ik denk een hele mooie om mee af te sluiten. Ja, dank daarvoor voor het geven van de tips, voor het zijn van de hulplijn voor Ramin, maar ongetwijfeld ook voor de luisteraars. Ramin, jij ook nogmaals dank voor het delen van je verhaal. Echt, heel goed, goed bezig en knap ook om te zien dat je in zo'n korte tijd zo'n concept hebt weet op te zetten, naast alle andere dingen die je doet. Dus heel gaaf.”

Nourzad: “Ja, maar ik ben blij dat ik er mag zijn en ik hoop dat de luisteraar ook iets heeft aan de informatie.”

De Wit: “Ik denk zeker dat de dingen waar jij tegen aanloopt dat die ook voor andere weer herkenbaar zullen zijn, dus heel erg bedankt daarvoor. Wil je meer weten over het starten van hun eigen bedrijf? Beluister de andere afleveringen in deze serie en kijk in de beschrijving van deze aflevering voor de link naar de website van de Kamer van Koophandel, waar je veel informatie vindt over het starten van jouw business. Thanks voor het luisteren! Ciao!”