Cyberbeveiliging veel gedoe? Zo maak je een begin
- Achtergrond
- 29 mrt 2023
- Bijgewerkt 11 jan 2023
- 1 min
- Runnen en groeien
- Veilig zakendoen
Een kwart van de kleine bedrijven onderneemt geen actie om zich digitaal te beveiligen. Ze vinden het tijdrovend, ingewikkeld en duur. Toch zijn er ook eenvoudige maatregelen waarmee je cyberveiligheid direct aanpakt.
Phishing is in 2022 de meest voorkomende vorm van cybercrime. Bij phishing stelen criminelen geld, persoonlijke gegevens of wachtwoorden via valse berichten. Eén op de vijf medewerkers ontving in 2022 een phishingmail op het werk. Dat staat in het Cybersecurity onderzoek Veilig Online 2022 uitgevoerd door I&O Research. Maak tijd voor je veiligheid en zet cybermaatregelen in. Daarna kun je weer door met ondernemen. Mét een gerust hart.
Bescherm je tegen cybercriminelen
Klein bedrijf of niet, maak werk van je online beveiliging. Bescherm je bedrijf met deze zeven maatregelen.
- Maak een back-up
- Gebruik multifactorauthenticatie
- Zet automatische updates aan
- Gebruik antivirussoftware
- Controleer je e-mail beveiligingsstandaarden
- Herken phishing
- Maak een offline bellijst
Cybercriminaliteit blijft een probleem voor bedrijven. Volgens I&O Research maakt 54% van de ICT’ers zich zorgen over de digitale veiligheid van hun bedrijf. Ook bij zzp’ers en medewerkers van kleinere bedrijven zijn veel zorgen. Daarvan voelt 39% zich vaak onveilig omdat ze weinig kennis hebben over digitale veiligheid. Dat ontdekte I&O Research in het jaarlijkse bewustwordingsonderzoek. De resultaten verschijnen altijd in oktober, de cybersecuritymaand.
Ga een stap verder
Wil je na het invoeren van de maatregelen nog meer doen tegen cybercriminelen? Breid de online veiligheid van je bedrijf dan uit met deze twee tips:
Meld een incident altijd
In het onderzoek staat dat 56% van de medewerkers na cybercrime geen actie onderneemt. Ze maken geen melding en doen geen aangifte. Ze vinden het niet zo belangrijk, het kost te veel moeite of het zou geen zin hebben. Toch heeft melden zin. Zo help je voorkomen dat een crimineel meer slachtoffers maakt. Melden kan bij je ICT-collega, de Fraudehelpdesk of bij de politie.
Gedraag je veilig
Online veiligheid zit niet alleen in het gebruik van antivirussoftware of een wachtwoordmanager. Ook met je gedrag bescherm je je bedrijf tegen cybercrime. Een voorbeeld: vergrendel je beeldscherm als je even van je bureau wegloopt. Zo voorkom je dat rondlopende collega's, klanten, monteurs of schoonmakers toegang krijgen tot de informatie die alleen voor jou en je directe collega’s bedoeld is.