Dossier
WHOA
Lopen je schulden op? Met de nieuwe Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA) kun jij faillissement voorkomen. In dit dossier lees je er alles over.
Advies op maat
Zit je in zwaar weer? Doe de KVK Zwaar weer Routewijzer. Daarmee analyseer je 4 aspecten van je bedrijf, zodat je precies weet waar je aan toe bent en wat je te doen staat.
Liever persoonlijk advies? Bel dan gratis met onze experts via 0800 21 17.
Video: Succesvol schulden aanpakken: maak tijdig gebruik van de WHOA!
Veelgestelde vragen over de WHOA
Ook al doe je de voorbereiding van de WHOA zelf, je moet wel rekening houden met kosten. Voor het verzoek om bevestiging (=homologatie) van het akkoord bij de rechtbank heb je een advocaat nodig. Daarnaast betaal je griffierechten aan de rechtbank.
- Advocaat
- 500-1.000 euro - Griffierechten
- Voor eenmanszaak: 1.666 euro
- Voor besloten vennootschap, vennootschap onder firma, maatschap of commanditaire vennootschap: 4.200 euro
Als je een deskundige inschakelt die het hele traject voor je uitvoert, krijg je te maken met extra kosten:
- Herstructureringsdeskundige / insolventieadvocaat / financieel specialist: 5.000 euro.
Voor een eenmanszaak zijn de kosten totaal 7.666 euro. Voor de overige rechtsvormen is dat 10.200 euro. De bedragen zijn een schatting. Mogelijk komen daar nog extra accountantskosten en kosten voor waardering/taxatie van je bezittingen bij.
- Advocaat
De WSNP en WHOA zijn 2 verschillende procedures. Met de WHOA kun je een faillissement voorkomen. De WSNP is een wettelijk traject waarin je schulden oplost.
De WSNP-regeling is voor natuurlijke personen en duurt minimaal 3 jaar. Daarna ben je schuldenvrij. De WHOA geldt voor alle bedrijven. Door je schulden te reorganiseren kun je door met je bedrijf of zonder faillissement stoppen. Het voordeel van de WHOA is dat het ondernemers een snelle oplossing biedt, omdat het een paar weken tot maanden duurt.
Gaat een bedrijf bijna failliet? Dan kan het personeel een WHOA-procedure starten via de rechter. Een ondernemingsraad (OR) of personeelsvertegenwoordiging (PVT) kan een herstructureringsdeskundige aanvragen en met hem een WHOA-procedure starten. Een OR of PVT verdedigt de belangen van werknemers.
Een akkoord mag niet zorgen voor veranderingen in de arbeidvoorwaarden van het personeel.
Lees hier meer over de verschillende rollen tijdens een WHOA-procedure bij dreigend faillissement.
Altijd op de hoogte
Informatie en tips ontvangen over ondernemen in deze moeilijke tijd? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.