Vroegsignalering: herken de tekens van financiële problemen

Klanten betalen te laat. Je staat rood op de bank. Zelf kun je de rekeningen ook niet meer op tijd betalen. Gebeurt dit een keer, dan is dat niet zo erg. Maar gebeurt het vaker? Dan is het tijd voor actie. Herken de tekens van financiële problemen en pak ze snel aan. Dat heet vroegsignalering.

Verken je toekomst

Met de Zwaar weer routewijzer weet je waar je staat met je bedrijf

Doorloop de routewijzer

Wat is vroegsignalering?

Vroegsignalering betekent dat je op tijd ziet welke situaties zorgen voor financiële problemen of schulden. Misschien is dat bij jou al zo als een grote klant te laat betaalt. Of pas wanneer meer klanten te laat betalen. Weet je waar de grens ligt voor je bedrijf? Dan kun je gericht maatregelen nemen. Zo blijft je bedrijf financieel gezond.

Hoe eerder je schulden signaleert en actie onderneemt, des te gezonder de financiële situatie blijft. En hoe sneller je maatregelen neemt, hoe makkelijker je problemen oplost. Als je langer wacht, is schulden oplossen vaak moeilijker.

Tekens herkennen

Tekens van financiële problemen zie je bij jezelf en in je bedrijf. Er zijn financiële en emotionele tekens. Hoe groot het financiële probleem is, hangt af van je bedrijf, branche en persoonlijke situatie.

1. Tekens in je eigen bedrijf

Kengetallen geven aan hoe het met je bedrijf gaat. Bijvoorbeeld het aantal opdrachten dat je per maand krijgt. En het aantal klanten per drie maanden. Of je ziet het aan de omzet per drie maanden. Neemt die af met bijvoorbeeld tien procent? Dan kan het de verkeerde kant op gaan. Ook de jaarlijkse winst geeft de financiële gezondheid van je bedrijf aan.

Naast je inkomsten zeggen je uitgaven ook wat over de financiële situatie. En of er een cashflow probleem is. Bijvoorbeeld:

 • Je hebt betalingsachterstanden van minstens een maand bij leveranciers of huurders.
 • Je personeelskosten zijn hoger dan vorig jaar, terwijl je minder omzet.
 • Je gemiddelde voorraad loopt al een aantal maanden op.
 • Je betaalt facturen met privégeld.
 • Een automatische afschrijving lukt niet meer.

2. Financiering en belasting

Pas ook op als een financier contact met je opneemt en extra informatie van je wil hebben. Of als je de zakelijke rente en aflossing deze maand niet kunt betalen. Een keer rood staan op de bank is geen reden tot paniek. Maar houd in de gaten dat je niet over je limiet heen gaat op je zakelijke rekening-courantkrediet. En kun je de belasting niet op tijd betalen? Kijk meteen of je uitstel of een betalingsregeling kunt aanvragen. Voor de betaling van btw of loonheffingen kun je geen uitstel krijgen. Over een uitgesteld bedrag betaal je invorderingsrente.

3. Privéfinanciën en persoonlijke omstandigheden

Uit je privéfinanciën haal je ook tekens of er financiële problemen en schulden zijn. En ook uit je emotioneel welzijn kun je financiële problemen en schulden vroeg herkennen. De volgende tekens vertellen je hoe het gaat met de financiële gezondheid van je bedrijf, bijvoorbeeld:

 • deze maand haal je minder inkomen uit je bedrijf dan je privé nodig hebt.
 • Je hebt een tekort aan inkomen en daardoor krijg je privé betalingsachterstanden.
 • Je voelt je onzeker, maakt je zorgen en je hebt stress.
 • Je hebt privéproblemen door je bedrijfssituatie.
 • Mensen in je omgeving maken zich zorgen over je.

Kom in actie

Kom bij de eerste, kleine tekens van schulden of een cashflowprobleem al in actie. Neem direct maatregelen zodat je de financiële schade beperkt. Hoe meer signalen je krijgt, hoe belangrijker het is om meteen aan de slag te gaan. Zo houd je grip op je financiën. Pak de volgende zaken vandaag al op:

 • Bespaar op inkoop- en bedrijfskosten.
 • Minimaliseer de voorraad en overweeg of een uitverkoop je helpt.
 • Kijk of abonnementen zoals energie, telefonie en internet goedkoper kunnen.
 • Maak zo goed mogelijk gebruik van belastingaftrekken.
 • Bekijk of je een financiering wilt regelen en bereken welk bedrag je nodig hebt.
 • Scherp je betalingsvoorwaarden aan waardoor je klanten sneller betalen.
 • Zorg voor een zakelijke financiële reserve (buffer), zodat je zo'n zes maanden de bedrijfskosten kunt betalen. Zo vang je tegenslagen op.

Financieel inzicht vergroten: 6 tips

Hulpmiddelen voor financieel inzicht

Doe de Geldfittest van Geldfit Zakelijk. Zo weet je hoe je bedrijf er nu financieel voor staat. De test verwijst je door naar gepaste schuldhulp als dat nodig is.

Wil je weten hoe je financiële situatie in de komende twaalf maanden is als er niets verandert? Doe dan de Toekomstcheck.