Cybersecurity

Hoe een VPN je bedrijf beschermt

  • Alles over
  • Redactie KVK
  • Bijgewerkt 17 okt 2022
  • 4 min lezen
  • 4.3K
Wat als een cybercrimineel jouw internetverkeer onderschept via een onveilige internetverbinding? Dan komt die veel over je bedrijf te weten. Een VPN voorkomt dat. VPN-expert David Janssen legt uit hoe een VPN je bedrijf veiliger maakt.

Een VPN is software die je gegevens, oftewel data, versleutelt voordat je ze via internet verstuurt. De afkorting staat voor ‘virtual private network’: een virtueel privénetwerk. Je installeert de software op je telefoon, laptop of tablet. “VPN werkt als tussenstation”, vertelt David Janssen, oprichter van de vergelijkingssite VPNgids.nl. “Normaal gesproken gaat je data direct naar de server van de website en weer terug. Nu zit de VPN-aanbieder daartussen.” Hierdoor heb je een anonieme verbinding met internet.

Veiligheid en privacy

Het eerste voordeel van een VPN-verbinding is volgens Janssen beveiliging tegen meelezers. Dat komt omdat al je dataverkeer is versleuteld. Het tweede voordeel is privacy, legt hij uit. “Niemand ziet waar jij bent op internet, of wie jij bent, want je eigen IP-adres wordt verborgen.” In plaats daarvan ziet de server van een website het IP-adres van de VPN-aanbieder. Een VPN is daarom ook populair bij consumenten die films of series willen streamen die in hun eigen land niet beschikbaar zijn. Met een VPN kun je bijvoorbeeld NPO kijken vanuit de VS, of juist de Amerikaanse dienst Hulu bekijken vanuit Europa.

Zwakste schakel

Niet iedereen heeft een VPN nodig. Als je altijd op kantoor bent en op een goed beveiligd netwerk werkt, bijvoorbeeld. Of als je medewerkers nooit vanuit huis of onderweg werken. Maar we werken juist vaker vanuit huis, dus voor de meeste bedrijven is een VPN wél een goed idee. “De beveiliging van een organisatie is zo sterk als de zwakste schakel”, zegt Janssen. “Er hoeft maar één medewerker verbinding te maken met een onveilig netwerk om de veiligheid van de hele organisatie in gevaar te brengen.” Als jij of je medewerker standaard via een VPN-verbinding werkt, voorkom je dat.

Risico verminderen

Een eigenaar van een Sign- en Reclamebedrijf uit Oss gebruikt al jaren een VPN-netwerk voor zijn bedrijf. “Veel concullega’s van mij die ook met Apple werken hebben geen extra beveiliging omdat Apple van oudsher goed beveiligd is”, zegt hij. “Maar ik heb er wel voor gekozen om mijn netwerk extra te beveiligen. De kosten van ongeveer 100 euro per jaar zijn het waard, want het risico dat ik gehackt word is nu een stuk minder. 100% beveiliging is volgens mij niet mogelijk, maar zo maak ik het criminelen zo moeilijk mogelijk. Vaak zoeken die criminelen dan een makkelijker slachtoffer.”

Op reis

Een VPN is ook handig als je op zakenreis gaat. “Ondernemers realiseren zich misschien niet dat ze buiten Nederland beperkt kunnen worden in hun communicatie en informatievoorziening”, zegt Janssen. “Ik was een paar jaar geleden bijvoorbeeld op Bali. Er waren daar verkiezingen. Toen blokkeerde de overheid alle sociale media. Ik kan prima werken op afstand, maar zonder WhatsApp wordt het lastig. Via een VPN kon ik toch verbinding maken met WhatsApp.”

Betrouwbaar

Je vertrouwt een VPN-aanbieder al je data toe. Hoe weet je dat de dienst die je gebruikt betrouwbaar is? “Dat is een lastige vraag”, geeft Janssen toe. “Sommige VPN-aanbieders zijn in het verleden onbetrouwbaar gebleken. De Amerikaanse aanbieders Hide my ass, of IPVanish bijvoorbeeld. Die claimden dat ze niet bijhielden op hun servers welke sites klanten bezochten. Maar uit rechtszaken bleek dat ze dat wél deden, en deze gegevens zelfs deelden met politiediensten. Daarmee verloren ze veel geloofwaardigheid.”

Onafhankelijke inspecteurs

“Let erop dat je VPN-aanbieder transparant is”, adviseert Janssen. Helaas is er geen keurmerk dat de betrouwbaarheid van een VPN-dienst aantoont. “Wel nodigen sommige aanbieders onafhankelijke inspecteurs uit om hun infrastructuur te onderzoeken.” Ook de Consumentenbond zet aandachtspunten op een rijtje.

Geen gratis VPN

Download nooit zomaar een gratis VPN, waarschuwt Janssen. “Veel gratis apps uit de appstore of playstore zijn in handen van Chinese bedrijven. Dan kun je er donder op zeggen dat jouw gegevens bij de Chinese overheid terechtkomen. En die is erg geïnteresseerd in bedrijfsgeheimen.” Als je met een gratis VPN verbonden bent, zijn je internetverkeer en data dus mogelijk niet goed beveiligd.

Twee tot zes euro

Een VPN gericht op consumenten kost tussen de twee en zes euro per maand. Zo’n abonnement is volgens Janssen ook voor kleine bedrijven heel geschikt. “Je kunt minder mensen toevoegen aan een consumenten-VPN dan aan een VPN voor bedrijven maar je bent veel goedkoper uit.” De precieze kosten hangen af van de abonnementsvorm die je kiest. Bij een langere looptijd betaal je per maand minder.

Een VPN is een prima maatregel tegen cybercrime

Mainstream

VPN’s worden steeds meer ‘mainstream’, ziet Janssen. “Een paar jaar geleden werd het gezien als iets voor computernerds. Het werd ook geassocieerd met criminelen: waarom zou je je internetverkeer willen anonimiseren? Wat heb je te verbergen?” Een VPN is volgens Janssen juist een prima maatregel tegen cybercrime, net als sterke wachtwoorden en goede antivirussoftware. “Cybercrime is echt geëxplodeerd, en dat gaat niet op de korte termijn afnemen.”

Gebruik jij een VPN voor je bedrijf? We komen graag met je in contact. Deel je ervaring via kvk.cyber@kvk.nl.

Tegen welke digitale gevaren moet je je bedrijf beschermen? Dit moet je weten over cybercrime.
Redactie KVK
Redactie KVK

De KVK-redactie verzorgt en publiceert inspirerende informatieve artikelen voor ondernemers op KVK.nl, waaronder interviews en how to’s.

InspiratiePage
Veilig zakendoen