Hoe werk je veilig online als je niet thuis of op kantoor bent?

Je bent niet thuis of op kantoor en wilt online werken op je laptop. Even verbinding maken met de WiFi-hotspot in de trein of in het hotel? Dat is niet veilig. Een hacker kan meekijken op deze openbare internetverbinding of zelfs je laptop binnendringen. Hoe werk je zo veilig mogelijk online via een draadloze internetverbinding?

Online sessie 25 juni: Software-updates

Hoe houden software-updates hackers buiten de deur? En hoe pak je updaten handig aan? We bespreken het met een cybersecurityexpert.

Meld je aan

Veilig online werken

Via je mobiele internetverbinding (4G, 5G) werk je veiliger dan via een openbare WiFi-hotspot. Een hacker kan lastig meekijken op het netwerk van je mobiele provider, onder meer omdat de provider de verbinding vaak beveiligt. Nog veiliger werken? Voeg dan een Virtual Private Network (VPN) Virtual Private Network (VPN) als extra beschermlaag toe aan je verbinding. Deze maakt je anoniem op het internet en versleutelt je internetverkeer. Hoe gebruik je deze twee mogelijkheden?

Maak een mobiele WiFi-hotspot

Maak van je smartphone een mobiele WiFi-hotspot. Zoek bij de instellingen op je smartphone naar WiFi-hotspot of andere benamingen zoals Mobiele hotspot, Persoonlijke hotspot of Tethering. Zet dit aan. Stel een wachtwoord in op je hotspot. En als de mogelijkheid er is: vink aan dat alleen bekende apparaten, zoals je eigen laptop, verbinding mogen maken. Je hebt nu van je smartphone een privé WiFi-netwerk voor je laptop gemaakt.

VPN als extra beschermlaag

Maak de mobiele internetverbinding nog veiliger door VPN te gebruiken op je smartphone. Je hebt hiervoor een abonnement bij een VPN-provider nodig. Installeer de app van je VPN-provider op je smartphone om VPN aan en uit te zetten. Overweeg je een gratis VPN-dienst te gebruiken? Kijk dan goed wat andere gebruikers hierover zeggen. Je wil zeker weten dat de aanbieder van de dienst je gegevens niet doorverkoopt. En dat de gratis VPN-app bijvoorbeeld geen malware op je smartphone installeert.

Veiligste optie

De veiligste optie is je eigen smartphone als mobiele WiFi-hotspot in combinatie met VPN. Heb je geen VPN? Dan is de veiligste optie je smartphone als mobiele WiFi-hotspot. De minst veilige optie is online werken op je laptop via een openbare WiFi-hotspot. Heb je geen keus, bijvoorbeeld omdat je even geen mobiel internet hebt? Gebruik zo'n openbare hotspot dan zo kort mogelijk. En alleen via VPN-software op je laptop.

Ten slotte: bij veilig online werken komt meer kijken dan een veilige internetverbinding. Denk ook aan sterke wachtwoorden en tweestapsverificatie. En bescherm jezelf tegen malware.

Heb jij ook een cybervraag? Stel hem aan ons via kvk.cyber@kvk.nl.