Wegwijzer Cybersecurity

Je bedrijf online beschermen? Doe een cyberscan

  • Tips
  • Redactie KVK
  • Bijgewerkt 17 nov 2021
  • 3 min lezen
  • 1.3K
Ransomware, DDoS-aanvallen, phishingmails: de kans is groot dat jouw bedrijf vroeg of laat te maken krijgt met cybercrime. Hoe kwetsbaar is je onderneming? Dat kun je testen met een cyberscan.

De kans dat criminelen bij jouw bedrijfspand inbreken wordt kleiner, maar de kans dat ze jouw systemen kraken wordt groter.Met een cyberscan, of cybersecurityscan, meet je of je digitaal kwetsbaar bent. Zo’n scan is meestal een korte vragenlijst. Je beantwoordt vragen over de digitale veiligheidsmaatregelen die je in je bedrijf toepast. Op basis van je antwoorden krijg je feedback over jouw kwetsbaarheid.

Nadenken over veiligheid

“Zo’n vragenlijst dwingt je na te denken over je veiligheid”, zegt Jeroen Kasbergen. Hij is Cyber Security Adviseur bij het Digital Trust Center (DTC), dat namens het ministerie van Economische Zaken en Klimaat onder meer een cyberscan voor ondernemers aanbiedt. “Heb ik een virusscanner? Heb ik een firewall? Heb ik sterke wachtwoorden? En als je het antwoord niet weet, kun je dat bespreken met iemand die het wel weet, zoals je IT-beheerder.”

Concrete tips

De scan geeft concrete tips om je bedrijf veiliger te maken, op basis van je antwoorden. Kasbergen: “Als bijvoorbeeld uit je antwoorden blijkt dat je wachtwoorden zwak zijn, adviseert het rapport je om sterke wachtwoorden te kiezen. Bijvoorbeeld met een wachtwoordmanager.” Andere tips die uit de scan kunnen rollen: draai automatische updates en installeer antivirussoftware. Je kunt het rapport natuurlijk bespreken met je IT-beheerder.

Kritisch tegenover adviezen

Wat als je helemaal geen wachtwoordmanager wilt gebruiken, of geen fan bent van automatische updates? Grafisch ontwerper Vincent van der Vliet deed een scan, en kreeg adviezen waar hij niet zoveel mee kon: “Ik bedenk liever zelf sterke wachtwoorden dan dat ik ze aan een stukje feilbare software overlaat.” Zo’n kritische houding is helemaal niet erg, zegt Kasbergen: “Het allerbelangrijkste van zo’n scan en advies is, dat je over je veiligheid nadenkt. En dat je íets doet. Uiteindelijk is het jouw verantwoordelijkheid om passende maatregelen te nemen.”

Gratis cyberscans

Wil je aan de slag met een cyberscan? Goed nieuws: er zijn veel gratis cyberscans op de markt. Deze basisscans zijn minder uitgebreid dan betaalde scans, maar zijn vaak een prima startpunt. Bedenk wel dat sommige scans afkomstig zijn van cybersecuritybedrijven. Zij hebben er belang bij jou na hun advies een product te verkopen. De volgende 4 scans zijn gemaakt door instellingen en brancheverenigingen en hebben geen winstoogmerk.

1. Basisscan Cyberweerbaarheid

De Basisscan Cyberweerbaarheid van het DTC duurt ongeveer 5 minuten. Hij is gebaseerd op 5 basisprincipes van cybersecurity. Zo’n 10.000 ondernemers gingen je voor en deden deze scan.


2. Cyberweerbaarheidsscan

Deze cyberscan is ontwikkeld door de Haagse Hogeschool en wordt aangeboden door de onafhankelijke stichting Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV).

3. Cybersecurity scan Smart Industry

De organisatie Smart Industry, opgericht door het ministerie van Economische zaken, adviseert bedrijven over ICT. Ook zij bieden een korte basisscan aan om je weerbaarheid te testen.

4. Cybersecurity Scan Oost-Nederland

Heb je een maakbedrijf in Oost-Nederland? Dan kun je een uitgebreide cyberscan laten uitvoeren. Deze scan is niet helemaal gratis, maar de provincies Gelderland en Overijssel geven een subsidie.

Heb jij een cyberscan voor je bedrijf gedaan? We komen graag met je in contact. Deel je ervaring via kvk.cyber@kvk.nl.

Read this article in English

Ontdek wat de risico's zijn van digitaal ondernemen en hoe je dit veilig aanpakt met Wegwijzer Cybersecurity.
Redactie KVK
Redactie KVK

De KVK-redactie verzorgt en publiceert inspirerende informatieve artikelen voor ondernemers op KVK.nl, waaronder interviews en how to’s.

InspiratiePage
Veilig zakendoen