Fraude

Domeinnaamfraude: trap er niet in

Ondernemers blijven doelwit van fraude met domeinnamen. Met agressieve verkooptechnieken zetten fraudeurs je onder druk om akkoord te gaan met de registratie van je domeinnaam in een andere extensie. Vaak tegen torenhoge kosten.

Fraudeurs maken gebruik van de angst dat een concurrent er met jouw domeinnaam vandoor gaat. Hoe werkt domeinnaamfraude en hoe bescherm je je ertegen?

Zo werkt domeinnaamfraude

Bij domeinnaamfraude benadert een fraudeur je met de mededeling dat een andere partij jouw domeinnaam wil registreren in een andere extensie, bijvoorbeeld .info of .com. Door ‘privacyredenen’ is het niet mogelijk de naam van deze partij te noemen. Wel vertelt de oplichter dat deze partij in dezelfde branche actief is. Jij wil waarschijnlijk niet dat een andere ondernemer er met jouw domeinnaam vandoor gaat.

De fraudeurs spelen hier handig op in. Ze geven aan dat jij als houder van de .nl-extensie het ‘eerste registratierecht’ hebt. Op agressieve wijze vertellen ze je hoe je dit kunt voorkomen. Namelijk door akkoord te gaan met de domeinnaamregistratie in de andere extensie. Als je dat niet doet, geven de fraudeurs de domeinnaam vrij. Zodra je akkoord gaat met de registratie, blijken de jaarlijkse kosten torenhoog te zijn. Soms wel 10 tot 15 keer hoger dan marktconforme tarieven. En vaak moet je dit gelijk vastleggen voor meerdere jaren, tot wel 15 jaar.

Domeinnaamfraude herkennen

De fraudeur…

 • … neemt ongevraagd contact met je op. Dit is meestal telefonisch, soms via via e-mail of post.
 • … doet zich voor als onafhankelijke toezichthouder of hostingpartij, maar is niet geregistreerd bij Stichting Internet Domeinnaam Registratie (SIDN).
 • … verwijst naar het ‘eerste registratierecht’ of andere juridische termen. Dit recht bestaat niet.
 • … zet je onder druk om direct akkoord te gaan en voor meerdere jaren een domeinnaam vast te leggen.
 • … vraagt veel hogere tarieven dan je normaal betaalt. De meeste domeinnamen leg je vast voor 4 tot 15 euro per jaar.

Domeinnaamfraude voorkomen

 • Zorg dat je personeel op de hoogte is van dergelijke praktijken.
 • Laat je telefonisch niet onder druk zetten. Kap het gesprek af en geef aan dat je geen interesse hebt.
 • Wees wantrouwend als iemand je ongevraagd benadert en ga nooit zomaar akkoord met een voorstel. Vraag altijd om een schriftelijke bevestiging.
 • Check eerst of de domeinnaam die je aangeboden krijgt al geregistreerd is. Voor .nl domeinnamen kan dat bij het SIDN. Voor .eu domeinnamen op EURid.eu en voor .com domeinnamen op Whois.com. Of google op: whois + domeinextensie.
 • Neem contact op met je eigen hostingbedrijf of webdesigner en vraag of het verhaal wat je gehoord hebt klopt.
 • Bedenk of het een risico is als een ander bedrijf jouw domeinnaam met een andere extensie vastgelegd. Zo ja, leg bij voorbaat jouw domeinnamen met de verschillende extensies vast.
 • Ben je van plan om zaken te gaan doen in het buitenland? Leg dan alvast buitenlandse domeinen vast, zoals .com, .de of .fr.

Laat je domeinnaam niet verlopen. Hiermee voorkom je dat een ander bedrijf jouw vrijgekomen domeinnaam registreert. Kies voor een lange registratietermijn en automatische verlening. Meer tips vind je op de website van SIDN.

Maatregelen bij fraude

Wanneer je bent opgelicht, zijn er aantal dingen die je kunt doen.

Melding maken en aangifte doen

Domeinnaamfraude is een vorm van acquisitiefraude en is strafbaar. Meld dit bij de Fraudehelpdesk en doe aangifte bij de politie. Ook als je geen overeenkomst bent aangegaan. Hoe meer ondernemers zich melden, hoe groter de pakkans.

Bezwaar maken

Ben je een overeenkomst aangegaan? Lees de algemene voorwaarden van de overeenkomst goed door. Soms kun je het contract binnen 24 uur of enkele dagen nog annuleren. Maak per aangetekend schrijven bezwaar tegen de overeenkomst. Geef duidelijk aan dat je het oneens bent met de gang van zaken. En dat je de overeenkomst wilt ontbinden op grond van dwaling, bedrog of misbruik van omstandigheden. Bewaar als bewijsmateriaal alle inkomende en uitgaande correspondentie, zoals brieven en e-mails. Dit voor het geval het tot een juridisch procedure komt.

Hoe bescherm je je bedrijf tegen oplichters? Lees alles over fraude.
Jan van der Beek

Als KVK-adviseur informeer ik ondernemers over (duurzame) bedrijfshuisvesting, fraudepreventie en wet- en regelgeving. Ik heb kennis van data-analyse en een brede belangstelling voor regionale economische ontwikkelingen.

InspiratiePage
Veilig zakendoen