Domeinnamen in Europa

Klanten kopen op internet vaak eerder bij een webshop met een vertrouwde domeinextensie. Wil je met jouw online bedrijf zakendoen in het buitenland? Dan is het verstandig om voor jouw website een buitenlandse domeinnaam te registreren.

.COM extensie

Een domeinnaam met .COM is een waardevolle extensie wanneer je met jouw webshop niet alleen binnen Europa, maar wereldwijd wilt opereren. De extensie heeft een internationale uitstraling en is één van de meest geregistreerde domeinen.

Het Amerikaanse bedrijf VeriSign beheert alle .COM domeinnamen. Registratie verloopt niet via VeriSign zelf. Een aangestelde registar regelt dit voor jou. Aan de registratie zijn geen speciale eisen verbonden. Iedereen mag een .COM domeinnaam voeren.

.EU extensie

De domeinnaam .EU is vooral interessant wanneer je specifiek de Europese markt bewerkt. Met deze extensie bereik je meerdere Europese landen in een keer. Het domein geeft jouw webshop een Europese uitstraling. De uitgifte van dit domein is een initiatief van de Europese Commissie.

Het European Registry of Internet Domainnames (EURid) beheert alle .EU domeinnamen. Rechtstreekse registratie bij EURid zelf kan niet. Ook dit regel je via een aangestelde registar. Registratie is mogelijk voor zowel Europese bedrijven als particulieren.

Lokale extensie

Wil je doelgericht in één of slechts enkele Europese landen opereren? Kies dan voor een nationale domeinextensie, bijvoorbeeld .UK of .DE. Consumenten kopen vaak eerder via webshops met een lokale extensie. Lokale wetgeving kan de aanvraag van een registratie beïnvloeden. Het advies is een Nederlandse hostingprovider hiervoor in te schakelen.

Tot slot

Het heeft weinig zin om met een .NL extensie de buitenlandse markt te betreden. Google zal jouw website niet goed in de overzichtslijst weergeven. Daarnaast bekijken bezoekers de buitenlandse extensie waarschijnlijk argwanend. Zoek daarom uit welke domeinnaam het beste werkt in het land waar je online zaken wilt doen. Dit is de moeite waard.

Heeft deze informatie je geholpen?