Domeinnamen in Europa

Een domeinnaam bestaat uit twee delen. De naam en de extensie. Jouw bedrijfsnaam of naam van je webshop is vaak ook het adres van je website. Met de extensie maak je duidelijk voor welke doelgroep in welk land jouw webshop bedoeld is. Klanten kopen op internet eerder bij een webshop met een voor hen vertrouwde domeinextensie. Wil je met jouw online bedrijf zakendoen in het buitenland? Dan is het verstandig om voor jouw website een buitenlandse domeinnaam te registreren.

.COM

Een domeinnaam met .COM is een waardevolle extensie wanneer je met jouw webshop wereldwijd wilt opereren. De extensie heeft een internationale uitstraling en is een van de meest geregistreerde domeinen.

Het Amerikaanse bedrijf VeriSign beheert alle .COM domeinnamen. Registratie verloopt niet via VeriSign zelf. Een aangestelde registrar regelt dit voor jou. Aan de registratie zijn geen speciale eisen verbonden. Iedereen mag een .COM domeinnaam voeren.

.EU

De domeinnaam .EU is vooral interessant wanneer je specifiek de Europese markt bewerkt. Met deze extensie bereik je meerdere Europese landen in een keer. Dit domein geeft jouw webshop een Europese uitstraling. De uitgifte van dit domein is een initiatief van de Europese Commissie.

Het European Registry of Internet Domainnames (EURid) beheert alle .EU domeinnamen. Rechtstreekse registratie bij EURid zelf kan niet. Ook dit regel je via een aangestelde registrar. Registratie is mogelijk voor zowel Europese bedrijven als particulieren.

Landgebonden

Wil je doelgericht in één of slechts enkele Europese landen opereren? Kies dan voor een nationale domeinextensie, bijvoorbeeld .UK of .DE. Consumenten kopen vaak eerder via webshops met een lokale extensie. Dit straalt vertrouwen uit. Lokale wetgeving kan de aanvraag van een registratie beïnvloeden. Het advies is een Nederlandse hostingprovider hiervoor in te schakelen. Deze partij weet welke landextensies er zijn en kan je verder informeren.

Tot slot

Het heeft weinig zin om met een .NL extensie de buitenlandse markt te betreden. Jouw website is dan via Google niet goed vindbaar. Daarnaast bekijken bezoekers de buitenlandse extensie waarschijnlijk argwanend. Zoek daarom uit welke domeinnaam het beste werkt in het land waar je online zaken wilt doen. Dit is de moeite waard.

InfoPage