Internationale e-commerce

Domeinnamen in Europa

Een domeinnaam, het internetadres van je webshop, bestaat uit 2 delen. De naam en de extensie. De naam kies je zelf en is meestal de naam van je bedrijf of webshop. Aangevuld met een extensie die past bij je doelgroep en land waarin je zakendoet. De nieuwe domeinnaam die je registreert mag niet in strijd zijn met het merken- of handelsnaamrecht van andere bedrijven. En zorg ervoor dat je buitenlandse klant je naam ook begrijpt en dat deze betekent wat jij bedoelt.

Als je een webshop opzet, kies je hiervoor een domeinnaam die nog niet bestaat. Deze domeinnaam koop en registreer je. De naam van je website moet je klant direct begrijpen zodat hij weet wat hij precies bij jou kan kopen. Gebruik specifieke productnamen in je domeinnaam, bijvoorbeeld ‘babykleertjes’ of ‘smartphonehoesjes’. Als je vooral zakendoet op de buitenlandse markt zorg dan dat iedereen je domeinnaam kan lezen. Je domeinnaam bestaat uit de naam van de website en de extensie; het deel achter de punt.

Naam

Naast producten kun je ook je eigen naam, je bedrijfsnaam of merknaam in je internetadres gebruiken. Bijvoorbeeld Bouwbedrijf Roth of Janssen Media. Je domeinnaam mag het merkenrecht of handelsnaamrecht van een ander bedrijf niet schaden. Wanneer je een merk- of handelsnaam van een ander bedrijf gebruikt of een naam die hier op lijkt, is dit verwarrend voor je klant. Wanneer bijvoorbeeld meerdere bouwbedrijven met de naam Janssen actief zijn in dezelfde regio, dezelfde werkzaamheden verrichten en 1 bedrijf negatief in het nieuws is, weet je klant niet met welke Janssen hij het beste zaken kan doen.

Extensie

Een extensie, het deel van je domeinnaam achter de punt, maakt duidelijk welke doelgroep in welk land je wilt bereiken. Met een extensie als .nl of .be kies je vooral voor Nederlandse of Belgische klanten. Klanten kopen op internet eerder bij een webshop met een voor hen vertrouwde domeinextensie stelt SIDN, de stichting die in Nederland domeinnamen registreert. Als je gericht een buitenlandse markt wilt bewerken, registreer je website dan met een buitenlandse domeinextensie. Een zoekmachine als Google vindt je website dan beter.

Registratie

De registratie van je webshopnaam koop je bij de verantwoordelijke organisatie van het land waar je registratie plaatsvindt. In Nederland is dit Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN). Bij deze organisatie ga je ook na of je gewenste domeinnaam nog beschikbaar is. Een registrar (hostingprovider) verzorgt je registratie bij de organisatie die de domeinnamen beheert. Je buitenlandse registratie mag via een Nederlandse registrar verlopen. De kosten hangen af van de looptijd van je registratie en de bijbehorende diensten die je van een provider afneemt, bijvoorbeeld webhosting.

Landgebonden

Wanneer je doelgericht in 1 of enkele Europese landen wilt zakendoen kies je voor een nationale domeinextensie, bijvoorbeeld .nl, .uk of .de. Schakel een Nederlandse hostingprovider in die je hiermee verder helpt.

Je kunt ook voor een internationale extensie kiezen als .com of .eu.

.com

Bedrijven die in meerdere landen actief zijn met hun webshop gebruiken doorgaans een domeinnaam met .com. Deze extensie heeft een internationale uitstraling en is een van de meest geregistreerde domeinen.

Het Amerikaanse bedrijf VeriSign beheert alle .com-domeinnamen. In de zoekbalk op deze website check je de beschikbaarheid van je domeinnaam. Naast de beschikbaarheid krijg je meteen een overzicht met andere beschikbare namen. Met de knop ‘get it’ kun je de naam direct registreren. VeriSign vult zelf een registrar in. Met ‘change registrar’ pas je jouw keuze aan en kies je zelf een registrar.

Tip: bepaal vooraf met welke registrar je in zee gaat. Binnen dit scherm zit geen zoekoptie. Mogelijk staat de registrar van jouw voorkeur hier niet tussen. Aan de registratie van een .com-domeinnaam zijn geen speciale eisen verbonden. Iedereen mag deze extensie voeren.

.eu

Bedrijven die vooral actief zijn binnen Europa kiezen een eu.-extensie. Met deze extensie bereik je meerdere Europese landen in 1 keer. Dit domein geeft jouw webshop een Europese uitstraling. De Europese Commissie kwam met het voorstel voor de uitgifte van dit domein.

Het European Registry of Internet Domainnames (EURid) beheert alle .eu-domeinnamen. Op de website registreer je in 2 stappen je domeinnaam. In stap 1 controleer je de beschikbaarheid van je domeinnaam. EURid geeft geen overzicht met vergelijkbare beschikbare namen. In stap 2 registreer je jouw domeinnaam via een geaccrediteerde registrar. Registratie is mogelijk voor zowel bedrijven als particulieren. Je moet woonachtig of gevestigd zijn in 1 van de lidstaten van de EU, IJsland, Liechtenstein of Noorwegen.

Wil je online de buitenlandse markt op en starten met internationale e-commerce? Lees alles over de regels en mogelijkheden.
Sandra Visser-Meijer

Als KVK-adviseur Internationaal Ondernemen ben ik een klankbord voor ondernemers op export- en importgebied. Ik heb praktische ervaring met exportmanagement en een voorliefde voor crossborder e-commerce.

InspiratiePage