Internationale e-commerce

Domeinnamen checken en vastleggen in Europa

Een domeinnaam, het internetadres van je webshop, bestaat uit 2 delen. De naam en de extensie. De naam kies je zelf en is meestal de naam van je bedrijf of webshop. Aangevuld met een extensie die past bij je doelgroep en land waarin je zakendoet. De nieuwe domeinnaam die je vastlegt mag niet in strijd zijn met het merken- of handelsnaamrecht van andere bedrijven. En zorg ervoor dat je buitenlandse klant je naam ook begrijpt en dat deze betekent wat jij bedoelt.

Als je een webshop opzet, kies je hiervoor een domeinnaam die vrij is. Deze domeinnaam koop en registreer je. De naam van je website moet je klant direct begrijpen zodat hij weet wat hij precies bij jou kan kopen. Gebruik specifieke productnamen in je domeinnaam, bijvoorbeeld ‘babykleertjes’ of ‘smartphonehoesjes’. Als je vooral zakendoet op een buitenlandse markt zorg dan dat iedereen je domeinnaam kan lezen.

Wat is een domeinnaam?

Een domeinnaam is een uniek adres op internet. Je domeinnaam is de naam van de webshop of website en de extensie; het deel achter de punt. Naast producten kun je ook je eigen naam, je bedrijfsnaam of merknaam in je internetadres gebruiken. Bijvoorbeeld Bouwbedrijf Roth of Janssen Media.

Je domeinnaam mag het merkenrecht of handelsnaamrecht van een ander bedrijf niet schaden. Wanneer je een merk- of handelsnaam van een ander bedrijf gebruikt of een naam die hierop lijkt, is dit verwarrend voor je klant. Wanneer bijvoorbeeld meerdere bouwbedrijven met de naam Janssen actief zijn in dezelfde regio, dezelfde werkzaamheden verrichten en 1 bedrijf negatief in het nieuws is, weet je klant niet met welke Janssen hij het beste zaken kan doen.

Domeinnaam checken

Je domeinnaam koop je bij de verantwoordelijke organisatie van het land waar je registratie plaatsvindt. Bij deze organisatie ga je ook na of je gewenste domeinnaam nog vrij is. Dit check je met de ‘WHOIS-zoekfunctie’ op de website van de organisatie die de extensies in het land beheert. Als je gekozen naam al bestaat, kun je een bestaande domeinnaam kopen of claimen. Ook kun je voor een andere extensie kiezen. Hoe je dit kunt doen, lees je in het artikel ‘Geen domeinnaam vrij? Dit kun je doen’.

Domeinnaam vastleggen

De domeinnaamregistratie van je webshopnaam koop je bij de verantwoordelijke organisatie van het land waar je registratie plaatsvindt. In Nederland is dit Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN). Een registrar, ofwel hostingprovider, verzorgt de registratie van je domeinnaam bij de organisatie die de domeinnamen beheert. Je buitenlandse registratie mag via een Nederlandse registrar verlopen. De kosten hangen af van de looptijd van je registratie en de bijbehorende diensten die je van een provider afneemt, bijvoorbeeld webhosting.

Domeinnaamfraude

Als ondernemer ben je doelwit van fraude met domeinnamen. Bij domeinnaamfraude zetten fraudeurs agressieve verkooptechnieken in. Met deze technieken willen ze jouw akkoord op het registreren van je domeinnaam in een andere extensie. Je leest meer over het herkennen en voorkomen van deze fraude in het artikel ‘Domeinnaamfraude: trap er niet in’.

Extensie

Een extensie, het deel van je domeinnaam achter de punt, maakt duidelijk welke doelgroep in welk land je wilt bereiken. Met een extensie als .nl of .be kies je vooral voor Nederlandse of Belgische klanten. Klanten kopen op internet eerder bij een webshop met een voor hen vertrouwde domeinextensie stelt SIDN, de stichting die in Nederland domeinnamen registreert. Als je gericht een buitenlandse markt wilt bewerken, registreer je website dan met een buitenlandse domeinextensie. Een zoekmachine als Google vindt je website dan beter.

Landgebonden

Wanneer je doelgericht in 1 of enkele Europese landen wilt zakendoen kies je voor een nationale domeinextensie, bijvoorbeeld .nl, .uk of .de. Schakel een Nederlandse hostingprovider in die je hiermee verder helpt.

Je kunt ook voor een internationale extensie kiezen als .com, .net, .eu of .org.

.com

Bedrijven die in meerdere landen actief zijn met hun webshop gebruiken doorgaans een domeinnaam met de extensie .com. Deze extensie heeft een internationale uitstraling en is een van de meest geregistreerde domeinen.

Het Amerikaanse bedrijf VeriSign beheert alle .com-domeinnamen. In de zoekbalk op deze website check je de beschikbaarheid van je domeinnaam. Naast de beschikbaarheid krijg je meteen een overzicht met andere beschikbare domeinnamen. Onder 'Find a registrar' krijg je op basis van je locatie een lijst met mogelijke registrars waaruit je kunt kiezen. Aan de registratie van een .com-domeinnaam zijn geen speciale eisen verbonden. Iedereen mag deze domeinnaam vastleggen.

.net

Een domeinnaam met een .net-extensie is na .com wereldwijd de meest geregistreerde domeinnaam. Oorspronkelijk was deze domeinextensie bedoeld voor internationale netwerken. De beheerder van de .net-extensie heeft deze voorwaarden losgelaten. Nu mogen zowel particulieren als bedrijven deze domeinnaam vastleggen. Als .com bezet is, dan is domein .net een goed alternatief.

Met een domeinnaam die eindigt op .net ben je internationaal zichtbaar. VeriSign beheert het vastleggen van domeinnamen met een .net-extensie.

.eu

Bedrijven die vooral actief zijn binnen Europa kiezen een .eu-extensie. Met deze extensie bereik je meerdere Europese landen in 1 keer. Dit domein geeft jouw webshop een Europese uitstraling. De Europese Commissie kwam met het voorstel voor de uitgifte van dit domein.

Het European Registry of Internet Domainnames (EURid) beheert alle .eu-domeinnamen. Op de website registreer je in 2 stappen je domeinnaam. In stap 1 controleer je de beschikbaarheid van je domeinnaam. EURid geeft geen overzicht met vergelijkbare beschikbare namen. In stap 2 registreer je jouw domeinnaam via een geaccrediteerde registrar. Domeinnaamregistratie is mogelijk voor zowel bedrijven als particulieren.

.org

De .org-extensie was bedoeld voor non-profit organisaties met een specifieke doelgroep. Veel .com.-domeinnamen zijn inmiddels bezet en door deze krapte mogen particulieren, commerciële en niet-commerciële bedrijven ook een domeinnaam met een .org-extensie registreren. Doordat je niet gebonden bent aan een bepaald land, kun je dit domein internationaal gebruiken.

De Amerikaanse organisatie Public Interest Registry (PIR) beheert alle .org-domeinnamen. Via de ‘WHOIS LOOKUP-functie’ op de website check je of je domeinnaam vrij is. Je domeinnaamregistratie gaat via een geaccrediteerde registrar.

Wil je online de buitenlandse markt op en starten met internationale e-commerce? Lees alles over de regels en mogelijkheden.
Sandra Visser-Meijer

Als KVK-adviseur Internationaal Ondernemen ben ik een klankbord voor ondernemers op export- en importgebied. Ik heb praktische ervaring met exportmanagement en een voorliefde voor crossborder e-commerce.

InspiratiePage
Internationaal