Wetten en regels

RI&E in de praktijk: tips en voorbeelden

Een ongeluk binnen je bedrijf zit in een klein hoekje. En gezondheidsproblemen wil je liever voorkomen dan achteraf oplossen. Denk aan werken met machines of gevaarlijke stoffen, confrontaties met agressie of geweld, te lang achter een beeldscherm zitten of hoge werkdruk. Dat is vervelend voor werknemer èn werkgever. Maak daarom een risico-evaluatie. Dit doe je door het in kaart brengen van de risico's in jouw bedrijf met een Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E). Zo kun je meteen passende preventiemaatregelen nemen.

Met een voorbeeld van een risico-inventarisatie uit jouw branche is een RI&E maken niet ingewikkeld.

Personeel en bedrijf gezond houden

Werknemers in een gezond bedrijf zijn positiever, gemotiveerder, productiever en meer betrokken. Een gezonde werkplek verhoogt de productiviteit. En verlaagt samen met een goede werksfeer het personeelsverloop en het ziekteverzuim. Dat is meteen een manier om personeel te binden. Een hoge medewerkerstevredenheid zorgt voor een positief werkgeversimago en maakt het werven van nieuw personeel gemakkelijker.

COVID-19

COVID-19 of corona zorgt voor risico’s op besmettingen en verspreiding van het COVID-19-virus. Veel branches en bedrijven werken daarom met speciale corona-protocollen. Die hebben een link met de RI&E. Maar ook thuiswerken, dat door de maatregelen enorm toegenomen is, vraagt om aandacht.

RI&E: een voorbeeld

Willy de Werd is samen met haar man franchisenemer van Praxis Bouwmarkten. In de vestigingen Gouda en Alphen aan den Rijn werken 35 mensen. Ze gebruikte de richtlijnen voor de Doe-Het-Zelf-branche voor een RI&E.

Je positief onderscheiden met een RI&E

Over een Risico Inventarisatie en Evaluatie vertelt De Werd het volgende: “Deze bestaat uit 4 modules over middelen, mensen, gebouwen en communicatie. Elke 4 maanden checken we 1 van de onderwerpen. Aandachtspunten bij ons zijn bijvoorbeeld het werken met een heftruck en een zaagmachine. Met een RI&E voorkom en verlaag je als ondernemer risico’s. En aan de andere kant geef je terug aan je medewerkers dat je serieus omgaat met veiligheid, overleg en rusttijd. Je kan je met een RI&E als branche en als ondernemer positief onderscheiden.”

Parttimers zijn een uitdaging

“Omdat steeds meer mensen flexibel en parttime werken, is het lastiger om ook hen goed te informeren. Een stagiaire bedacht voor ons om via de app Kahoot! met een kwis informatie over veiligheid te delen. Dat werkt goed”, stelt De Werd.

Tips

De Werd geeft de volgende tips:

  • Verdeel het bijhouden van de modules in de RI&E over meerdere mensen. Dat vergroot het veiligheidsbewustzijn bij meer mensen. Een ander voordeel is dat meer ogen andere risico’s zien.
  • Gebruik de gratis downloadbare branchetools.

Een RI&E opstellen

Met een RI&E breng je risico’s in kaart, stel je prioriteiten en maak je in vier stappen een plan van aanpak:

  • Risico’s inventariseren: denk aan fysieke risico’s voor het werk of emotionele risico’s voor het personeel, de organisatie van het werk en de veiligheid van de werkplek en het bedrijf.
  • Risico’s evalueren: inschatten hoe vaak een risico voor komt en hoe groot het gevolg kan zijn. Hiermee weet je welke risico’s belangrijker zijn dan anderen.
  • Plan van aanpak maken: voor veel risico’s geeft een branche-RI&E al oplossingen. Voor elk risico omschrijf je de oplossingen inclusief wie dit wanneer gaat doen tegen welke mogelijke kosten.
  • Plan van aanpak uitvoeren: maartregelen realiseren.

Tools gebruiken

Voor veel branches is een online RI&E beschikbaar. Hierin staan risico’s en oplossingen voor jouw branche. Het Steunpunt RI&E biedt instrumenten en tools. Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid lanceerde eind september 2020 een nieuwe tool waarmee je risico's op de werkvloer ik kaart kunt brengen: de route naar RI&E.

RI&E verplicht?

Ieder bedrijf met personeel is wettelijk verplicht om een RI&E te maken. Tot 25 medewerkers kan dat zonder toets van een arbodeskundige, als je gebruik maakt van een erkend branche RI&E-instrument. Heb je meer dan 25 medewerkers? Dan moet je altijd je RI&E-toetsing laten uitvoeren door een erkend arbodeskundige. Als je geen RI&E maakt, kan de Inspectie Sociale zaken en Werkgelegenheid een boete opleggen. Hoe groter het aantal werknemers, hoe hoger de boete.

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws rondom wetten en regels die voor jouw van belang zijn: wetten en regels voor ondernemers.
Bert Wams

Als KVK-adviseur Financiering & Geldzaken ben ik gespecialiseerd in alternatieve, niet bancaire financiering: crowdfunding, business angels, bootstrapping, kredietunies en overheidsregelingen. Ik deel trends via blogs en social media.

InspiratiePage