Zo blijven je medewerkers bij je
- Esther Riphagen
- 31 mei 2023
- Bijgewerkt 17 november 2023
- 6 min
- Runnen en groeien
- Personeel
Personeel vinden is nu al een uitdaging. Maar hoe kun je je medewerkers daarna binden en boeien, zodat ze bij je blijven? Gebruik deze tips voor goed werkgeverschap waarmee je je personeel blij, gezond en productief houdt. Van sociale en groene arbeidsvoorwaarden tot persoonlijke extra’s.
Personeelszaken op orde
Precies weten wat je moet regelen als je personeel aanneemt?
Een op twintig Nederlanders wisselde van baan in 2022. 60% van deze baanwisselaars werkte korter dan twee jaar in hun vorige baan (bron: CBS, 2023). Weglopend personeel is een groot probleem voor werkgevers, vooral nu er een groot personeelstekort is. Hoe houd je mensen binnenboord? Een salarisverhoging, leaseauto of de nieuwste telefoon zorgen er niet voor dat personeel bij jou blijft, blijkt uit onderzoek van HR-adviesbureau GITP (2022). Wat dan wel? Lees onderstaande tips voor goed werkgeverschap.
Ga snel naar deze onderwerpen:
Arbeidsvoorwaarden
Bied aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden
Medewerkers binden en boeien begint met goede primaire arbeidsvoorwaarden. Betaal je medewerkers een salaris op maat, werk met flexibele beloningen bij goede resultaten. Stem werktijden en vakantiedagen af op de (gezins)situatie van je personeelsleden.
Met ruime secundaire voorwaarden onderscheid je je van andere werkgevers, en zorg je voor een hogere betrokkenheid van werknemers. Vaak voorkomende secundaire arbeidsvoorwaarden zijn: een goed pensioen, reiskostenvergoeding en een 13e maand of eindejaarsuitkering. Maar denk bijvoorbeeld ook aan een soepel thuiswerkbeleid of extra zorgverlof.
Denk aan groene en sociale arbeidsvoorwaarden
Je kunt personeel ook behouden met groene en sociale arbeidsvoorwaarden. Geef bijvoorbeeld extra vakantiedagen wanneer je medewerkers met de fiets of trein op vakantie gaan of bied een e-bike van de zaak. Dankzij een aantal financiële regelingen is zakelijk fietsen niet alleen gezond, maar ook voordelig. Ook kun je als werkgever je werknemer helpen bij het verduurzamen van de woning. Dit kan voordelig met de .
Beloon met persoonlijke extra's
Bespreek met je medewerkers wat zij naast een goed salaris belangrijk vinden. Dit heet ook wel wendbaar belonen en kan van alles zijn:
- regel en betaal tijdelijke huisvesting.
- zorg voor games, een tafeltennistafel of dartbord.
- richt een meditatie-, yoga-, gebeds- of powernapruimte in.
- laat medewerkers jaarlijks een goed doel kiezen om aan te doneren of werk een dag met iedereen als vrijwilliger.
- geef een sportschoolpas of abonnement op een streamingsdienst, bioscoop, krant, tijdschrift of vakblad cadeau.
- laat personeel bedrijfsmiddelen privé gebruiken.
- leen een auto of gereedschap uit bij verhuizing.
Verplichtingen en meer als werkgever
Benieuwd welke personeelszaken je moet regelen, en wat je extra kunt regelen?
Laat zien dat je maatschappelijke verantwoord onderneemt
vinden het steeds belangrijker dat hun werkgever maatschappelijk verantwoord onderneemt (mvo). Werkgevers die milieuvervuiling tegengaan, overstappen op duurzame energie en zich inzetten voor goede werkomstandigheden zijn aantrekkelijker.
Bied om- of bijscholing
Bied je medewerkers relevante (online) trainingen of webinars aan. Hiermee verhoog je de betrokkenheid. Als werkgever kun je studie- of ontwikkelkosten voor werknemers onbelast vergoeden. Bij de belastingaangifte trek je deze kosten af van de winst uit de onderneming. In het handboek staat hoe dit werkt. Maak samen een persoonlijk ontwikkelingsplan en leg afspraken daarin vast.
Houd medewerkers fit
Bied je medewerkers mogelijkheden om gezond en te blijven. Dat zorgt niet alleen voor gelukkigere medewerkers, maar ook voor een hogere productiviteit. Uit onderzoek blijkt dat zes uur thuiswerken net zo intensief is als acht uur werken op kantoor. Geef medewerkers dus de ruimte om regelmatig achter hun beeldscherm vandaan te gaan.
Stel je flexibel op
In de onderstaande video ‘De werknemers blijven bij hun baas’ vertellen Nynke Hoogma en Barbara Bolle waarom ze graag bij hun werkgever blijven. Hoogma vindt flexibiliteit belangrijk. Zo mag ze van haar werkgever een paar maanden per jaar vanuit het buitenland werken. Dit jaar werkte ze vanuit Bonaire. “Het is heel fijn om dat vertrouwen van mijn baas te krijgen.”
Bolle vertelt in de video dat haar werkgever met haar meedenkt. ’s Ochtends mag ze een uur later beginnen, zodat ze haar kinderen naar school kan brengen. “Dat zijn kleine aanpassingen waardoor ik veel prettiger op mijn werk zit.” Kijk welke tips Hoogma en Bolle nog meer hebben.
Deze werknemers blijven bij hun baas. Dit is waarom
Bied eerder een vast contract
Ben je tevreden over een nieuw personeelslid? Overweeg om sneller een vast contract aan te bieden. Daarmee toon je je waardering en bied je baanzekerheid. Door de invoering van de wet Arbeidsmarkt in balans (WAB) is het voor werkgevers aantrekkelijker om een vast contract te bieden.
Arbeidsomstandigheden
Werk medewerkers goed in
Regel een goede inwerkperiode. “Maak het inwerken zo uniek en persoonlijk mogelijk”, adviseert Donja van Laarhoven, medeoprichter van Fantistics. “Medewerkers beslissen vooral in de eerste maand of ze het naar hun zin hebben, en zich echt verbonden voelen met je bedrijf.” Zorg bijvoorbeeld voor een goed inwerkrooster en laat de nieuwe medewerker meelopen met verschillende collega’s en afdelingen. Organiseer informele kennismakingsgesprekken en geef op de eerste dag een cadeautje met een welkomstboodschap. Check regelmatig hoe het gaat, zodat je kunt bijsturen waar dat nodig is. Onboarden kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld met een , een buddy of een inwerkcoach.
Zorg voor veilige en gezonde arbeidsomstandigheden
Als werkgever ben je verantwoordelijk voor een gezonde en veilige werkomgeving. Maak een waarin je de arbeidsrisico’s op de werkvloer in kaart brengt. En leg afspraken vast over hoe je met zieke medewerkers omgaat. Ziekteverzuim kun je niet altijd voorkomen, je kunt het risico erop wel verlagen. Lees tips hoe je de stress en werkdruk bij je werknemers verlaagt.
Regel een goede voor je medewerkers om te voorkomen dat ze langdurig ziek worden. De makkelijkste manier is om medewerkers bijvoorbeeld een beeldscherm, toetsenbord, muis en bureaustoel van kantoor te geven. ArboNed maakte een over dit onderwerp.
Regel een coach of vertrouwenspersoon
Zorg voor (loopbaan)coaches waar werknemers mee kunnen praten als ze ergens tegenaan lopen. Voor een langdurig zieke of arbeidsgehandicapte werknemer of bij een proefplaatsing bestaat de regeling interne .
Werknemers kunnen op de werkvloer ook te maken krijgen met ongewenste situaties, zoals (seksuele) intimidatie, agressie of pesten. Met een vertrouwenspersoon kunnen werknemers in een veilige omgeving hun verhaal kwijt over ongewenste ervaringen. Ook kan de vertrouwenspersoon de werknemer handvatten bieden voor mogelijke oplossingen.
Bedrijfscultuur & werksfeer
Focus extra op werkplezier
Vanzelfsprekend blijven medewerkers liever voor je werken als er een prettige werksfeer binnen het bedrijf is. Gelukkige medewerkers presteren beter, zijn minder vaak ziek en blijven langer voor je organisatie werken. Dat scheelt . Investeer daarom extra in het werkplezier van je medewerkers.
Dat kun je op meerdere manieren bereiken. Organiseer bedrijfsuitjes en borrels. En sta stil te bij privésituaties zoals geboorte en trouwen, maar ook bij sterfgevallen, scheiding en ziekte. Geef je medewerkers daarnaast ook meer : meer vrijheid en flexibiliteit om hun werk zelf in te richten.
Geef verantwoordelijkheid en vrijheid
“Probeer niet te veel zaken van bovenaf op te leggen”, adviseert Allard Droste, eigenaar van metaalverwerkingsbedrijf Aldowa. Laat medewerkers doen waar ze goed in zijn en wat ze leuk vinden. Durf daarbij een stap opzij te zetten en geef je medewerkers zo veel mogelijk eigen verantwoordelijkheid en uitdaging. Motivatie komt niet alleen voort uit geld, maar ook uit zingeving en autonomie. Zo voelen medewerkers zich persoonlijk betrokken bij jouw organisatie.
Ga vaker in gesprek met je medewerkers
Ga regelmatig met je werknemers in gesprek over hun prestaties en ontwikkelwensen. Zo blijven ze betrokken en verlaag je het risico op verzuim. Dit kan tijdens een terugkerend functioneringsgesprek, maar vraag tussendoor ook hoe het met je medewerkers gaat. Je houdt medewerkers betrokken door ze te vragen wat ze willen leren of bereiken en hoe jij hen daarbij kunt helpen.
Stimuleer een open cultuur
“Werknemers presteren beter als ze werken in een cultuur van , veiligheid en transparantie”, volgens organisatieadviseur Peter Nientied. Veel werknemers willen graag feedback op hun functioneren, zodat ze kunnen blijven leren. Maar ze willen ook feedback aan anderen kunnen geven, om samen te groeien. Nodig medewerkers daarom uit om open en eerlijk feedback te geven. Dit kun je bijvoorbeeld doen als een vast onderdeel van een wekelijkse vergadering. Laat iedereen in een rondje vertellen wat goed en minder goed ging en wat je kunt verbeteren. Zo weet iedereen hoe het met de collega’s gaat, wat de doelstellingen zijn en creëer je onderlinge verbinding.
Geef complimenten en waardering
Complimenten op de werkvloer hebben veel voordelen. Ze bevorderen de samenwerking, motiveren medewerkers tot betere prestaties en verhogen het werkplezier. Het zorgt ervoor dat medewerkers trots zijn op hun werk en de organisatie. Spreek je waardering naar hen uit en communiceer over successen.
Voer een exitgesprek
Gaat een medewerker toch bij je bedrijf weg? Houd dan een exitgesprek binnen het . Zo kun je eerlijk en open feedback ontvangen. Informatie die goud waard is en voor een betere ervaring kan zorgen voor je huidige en toekomstige medewerkers.