Hoge gasprijs: wat kun je doen?

De stijgende energieprijzen zijn het gesprek van de dag. Bij een op de zes ondernemers zorgen de hoge energie- en brandstofprijzen voor grote problemen, blijkt uit onderzoek van KVK. Duurzame oplossingen verdienen zich steeds sneller terug, maar je moet de gasrekening deze winter ook nog betalen. Wanneer kun je het best investeren in duurzame systemen? En welke kleine groene stappen kun je direct zetten?

Kies je er nu voor om je pand te vergroenen, dan bespaar je op de lange termijn geld. Maar het helpt je niet direct deze energiecrisis door. Bovendien is er op dit moment zoveel vraag naar duurzame oplossingen, dat er flinke wachttijden zijn voor bijvoorbeeld warmtepompen en zonnepanelen. Daarnaast is er een groot tekort aan installateurs in deze branche. Als je nu een warmtepomp bestelt, kan de levering hiervan een jaar duren. Toch hoef je als ondernemer in de tussentijd niet stil te zitten. Met kleine, duurzame acties kun je de maandelijkse energierekening met tien tot twintig procent verlagen, denkt Kornelis Blok, hoogleraar energiesysteemanalyse aan de TU Delft.

Energie besparen: kleine aanpassingen

Blok benadrukt dat je bij energiebesparing naar je pand en naar je dagelijkse gewoontes moet kijken. “Vervang oude lampen door ledverlichting en werk als dat kan met je collega’s samen in een ruimte, in plaats van verdeeld door een pand.” Hij adviseert ondernemers hun werkplek op de volgende punten te controleren:

  • Maak gebruik van tijdsschakelaars op stopcontacten.
  • Verwarm en verlicht alleen ruimtes waar mensen zijn. Werk waar mogelijk in één ruimte.
  • Zet na sluitingstijd alle verlichting en verwarming die je niet gebruikt uit.
  • Maak gebruik van tochtstrips, radiatorfolie, deurdrangers en ander isolatiemateriaal. Zo kun je verwarmingsbuizen en leidingen bijvoorbeeld isoleren.
  • Bekijk of machines en installaties, zoals de ventilatie, ’s nachts uit kunnen of zuiniger afgesteld kunnen worden.

Deur dicht

Uit onderzoek van KVK blijkt dat 65% van de ondernemers in de detailhandel wordt geraakt door de hoge energieprijzen. Brancheorganisatie INretail lanceerde de campagne Doe de deur dicht. Daarmee roept de organisatie winkeliers op om de deuren gesloten te houden en hiermee energie te besparen. Als binnen de verwarming aanstaat en je houdt de buitendeur goed dicht, kun je als ondernemer ruw geschat 30% energiekosten besparen. Uit verschillende tests van INretail blijkt dat klanten niet weglopen bij het zien van zo’n dichte deur.

“De enorme prijsstijging win je hier niet mee terug”, relativeert Blok. “Maar iedere besparing is de moeite waard. Want energie besparen is niet alleen gunstig voor je portemonnee, het is ook goed voor de wereld.”

Starten met verduurzamen

Wanneer kun je het best starten met verduurzamen? “Er is geen kant-en-klaar antwoord op die vraag”, legt Jan Willem Zwang, energie-expert bij adviesbureau Stratergy uit. “Hét omslagpunt om te verduurzamen bestaat niet: het hangt onder andere af van de portemonnee van een ondernemer: kun je het geld nu missen? En natuurlijk heeft je energieverbruik er ook mee te maken. Bakkers of ondernemers in de horeca zijn energiegrootverbruikers en verduurzamen is voor hen daarom een flinke investering. Dat is een heel ander verhaal voor een zzp’er die thuis een dienst levert.”

Duurzaamheid als oplossing

De energiecrisis is voor veel mkb’ers een reden om versneld na te denken over duurzame keuzes. Eigen zonnepanelen of een warmtepomp maken je als ondernemer minder kwetsbaar bij stijgende energieprijzen of beperkte beschikbaarheid van gas, vertelt Zwang. En door je pand te isoleren kun je nog eens dertig procent extra besparen op je energierekening. Bovendien ben je door te vergroenen voorbereid op de toekomst. Verduurzamen wordt namelijk steeds minder vrijblijvend.

Energiescan en energieadviseur

Een energiescan helpt je bij de keuze om wel of niet te verduurzamen. In Nederland bieden verschillende gemeenten een energiescan voor ondernemers aan. De gemeente Haarlem biedt bijvoorbeed aan tweehonderd ondernemers in de horeca en detailhandel een gratis energiescan aan. Daarmee krijgen bedrijven inzicht in hoe ze energie en geld kunnen besparen. En de gemeente Rotterdam stelt energievouchers beschikbaar die ondernemers kunnen gebruiken voor een energiescan of dakscan voor zonnepanelen. Op de website van je gemeente kun je zien welke regelingen er voor je zijn.

Je kunt ook een energieadviseur inschakelen. Die helpt je bepalen welke energiebesparende maatregelen bij jouw specifieke situatie passen. “Met de SVM-regeling krijg je subsidie voor het inhuren van een energieadviseur”, tipt Zwang. Je kunt de subsidie vanaf 1 april tot 30 september 2023 aanvragen.

Regelingen voor ondernemers

Het kabinet biedt verschillende steunmaatregelen om ondernemers te helpen met hun hoge energierekening. Ook helpt het kabinet ondernemers om te verduurzamen. Want hoe duurzamer je bedrijf is, hoe minder energie je verbruikt. Zo ben je minder afhankelijk van prijsschommelingen op de energiemarkt.