Salderingsregeling maakt zonnepanelen aantrekkelijker

Denk je na over zonnepanelen? Dan is het goed om te weten dat je met de salderingsregeling je energierekening tot honderden euro’s per jaar kunt verlagen. Lees hoe de salderingsregeling werkt en wat de afbouw van deze regeling inhoudt.

Zonnestroom die je zelf opwekt, gebruik je direct in je dagelijkse stroomverbruik. Is er nog stroom over? Sla het op in een accusysteem als je dat hebt. En gebruik de stroom wanneer je het nodig hebt. Wat er daarna nog over is, lever je automatisch terug aan je energieleverancier.

De salderingsregeling

Je energieleverancier streept op je jaarrekening de zonnestroom die je teruglevert weg tegen de stroom die je verbruikt. Dat heet salderen en scheelt tot honderden euro's op je jaarlijkse energierekening, afhankelijk van onder meer je leverancier, verbruik en aantal zonnepanelen. Alleen over de door jou verbruikte energie betaal je verbruikskosten, energiebelasting en btw. De huidige salderingsregeling loopt tot 1 januari 2025 en wordt stapsgewijs afgebouwd tot het salderen stopt in 2031.

Alleen voor kleinverbruikers

De regeling geldt voor kleinverbruikers met een bedrijfsaansluiting voor elektriciteit van maximaal 3x80 Ampère. Dat zijn bedrijven die maximaal 55,2 kW vermogen nodig hebben. Zit je daarboven, dan kun je geen gebruikmaken van de regeling. Bij je netbeheerder kun je controleren of je een kleinverbruikersaansluiting hebt.

Meer of minder verbruik

Aan het eind van het jaar zijn er twee mogelijke scenario's: je nam in totaal meer stroom af dan je terugleverde, of je leverde meer stroom terug dan je afnam.

Meer verbruik dan opwek

Stel: je neemt 4000 kWh aan stroom af in 1 jaar. En je levert 3000 kWh aan opgewekte zonnestroom terug. Je energieleverancier saldeert die 3000 kWh en je betaalt alleen voor de resterende 1000 kWh. Voor de gesaldeerde stroom betaal je niets.

Meer opwek dan verbruik

Stel: je neemt 2000 kWh aan stroom af voor het hele jaar. En je levert 3000 kWh aan opgewekte zonnestroom terug. Je energieleverancier saldeert 2000 kWh. Je betaalt dus helemaal niets aan stroom en energiebelasting. Sterker nog, je krijgt een terugleververgoeding voor de extra 1000 kWh die je teruglevert.

Terugleververgoeding

De terugleververgoeding per extra teruggeleverde kWh verschilt per energieleverancier. Check de exacte terugleververgoeding per opgewekte kWh van tientallen energieleveranciers op vergelijkingssites als independer.nl, energievergelijk.nl en gaslicht.com.

Aanmelden salderen

Wil je salderen? Dan ben je verplicht je zonnepanelen aan te melden op energieleveren.nl. Naast je contactgegevens geef je hier informatie over je installatie. Denk daarbij aan het meternummer van je elektriciteitsmeter en het vermogen van je zonnepanelen. Je zonnepanelen niet aanmelden is strafbaar. Ook kan je energieleverancier besluiten je niet te betalen voor zonnestroom die je teruglevert.

Afbouw salderingsregeling

Vanaf 1 januari 2025 wil de overheid de salderingsregeling geleidelijk afbouwen. Dat werkt zo: tot en met 2024 mag je 100% salderen. In 2025 en 2026 mag je 64% van wat je opwekt wegstrepen tegen je verbruik. In de jaren daarna neemt je maximale saldering jaarlijks met 9 procentpunt af. In 2031 stopt de salderingsregeling. De terugleververgoeding blijft bestaan.

Regelingen bij aanschaf zonnepanelen

De salderingsregeling en de terugleververgoeding leveren een lagere energierekening op als je eenmaal zonnepanelen hebt. Heb je nog geen zonnepanelen en wil je hierin investeren? Bekijk of je in aanmerking komt voor de regelingen die de aanschaf van zonnepanelen goedkoper maken:

  • Terugvragen btw

    Vraag de 21% btw die je betaalt over de aanschaf en installatie van zonnepanelen terug aan de Belastingdienst. Hoe je die btw terugvraagt hangt af van de rechtsvorm van je bedrijf.
  • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

    Trek een deel van je investering in zonnepanelen af van je winst. Hierdoor betaal je minder belasting. De hoogte van de KIA hangt af van het geïnvesteerde bedrag.
  • Milieu-investeringsregelingen

    Ook met de Energie-investeringsaftrek (EIA) en de Milieu-investeringsaftrek (MIA) verlaag je je winst en betaal je minder belasting.