Zonnepanelen en zakelijk salderen: hoe het werkt

Denk je na over zakelijke zonnepanelen? Dan is het goed om te weten hoe de salderingsregeling werkt, wat stroom terugleveren je opbrengt én wat het je kost.

Zonnestroom die je zelf opwekt, gebruik je direct in je dagelijkse stroomverbruik. Blijft er stroom over? Dan gaat die stroom automatisch terug aan het energiebedrijf. Daar krijg je een terugleververgoeding voor, maar bij steeds meer energiebedrijven betaal je ook voor het terugleveren van stroom. In plaats van terugleveren kun je de energie ook zelf opslaan.

De salderingsregeling

Je energieleverancier streept op je jaarrekening de zonnestroom die je teruglevert weg tegen de stroom die je verbruikt. Dat heet salderen. Hoeveel dat oplevert hangt af van onder meer je leverancier, je verbruik, het aantal zonnepanelen en de terugleverkosten. Alleen over de door jou verbruikte energie betaal je verbruikskosten, energiebelasting en btw. 

Alleen voor kleinverbruikers

De regeling geldt voor kleinverbruikers met een bedrijfsaansluiting voor elektriciteit van maximaal 3x80 Ampère. Dat zijn bedrijven die maximaal 55,2 kW vermogen nodig hebben. Zit je daarboven, dan kun je geen gebruikmaken van de regeling. Bij je netbeheerder kun je controleren of je een kleinverbruikersaansluiting hebt.

Betalen voor terugleveren

Als je energiebedrijf kosten rekent voor het terugleveren van stroom aan het net, dan betaal je daar maandelijks een bedrag voor. Bij sommige energiebedrijven is dat een vast bedrag per maand, anderen bepalen het bedrag op basis van het aantal kilowattuur. Voor tien zonnepanelen zijn de terugleverkosten gemiddeld zo'n 250 euro per jaar volgens berekeningen van Milieu Centraal. Zelfs met terugleverkosten bespaar je door salderen nog steeds op je energierekening.

Terugleververgoeding

De terugleververgoeding per extra teruggeleverde kWh verschilt per energieleverancier. Check de exacte terugleververgoeding per opgewekte kWh van tientallen energieleveranciers op vergelijkingssites als keuze.nl en energievergelijk.nl.

Meer of minder verbruik

Aan het eind van het jaar zijn er twee mogelijke scenario's: je nam in totaal meer stroom af dan je terugleverde, of je leverde meer stroom terug dan je afnam.

Meer verbruik dan opwek

Stel: je neemt 4000 kWh aan stroom af in een jaar. En je levert 3000 kWh aan opgewekte zonnestroom terug. Je energieleverancier saldeert die 3000 kWh en je betaalt alleen voor de resterende 1000 kWh. Voor de teruggeleverde stroom kan het energiebedrijf terugleverkosten rekenen.

Meer opwek dan verbruik

Stel: je neemt 2000 kWh aan stroom af voor het hele jaar. En je levert 3000 kWh aan opgewekte zonnestroom terug. Je energieleverancier saldeert 2000 kWh. Je betaalt dus helemaal niets aan stroom en energiebelasting. Sterker nog, je krijgt een terugleververgoeding voor de extra 1000 kWh die je teruglevert. Afhankelijk van je energiebedrijf betaal je over alle teruggeleverde stroom terugleverkosten.

Aanmelden salderen

Wil je salderen? Dan ben je verplicht je zonnepanelen aan te melden op energieleveren.nl. Naast je contactgegevens geef je hier informatie over je installatie. Denk daarbij aan het meternummer van je elektriciteitsmeter en het vermogen van je zonnepanelen. Je zonnepanelen niet aanmelden is strafbaar. Ook kan je energiebedrijf besluiten je niet te betalen voor zonnestroom die je teruglevert.

Regelingen bij aanschaf zonnepanelen

Heb je nog geen zonnepanelen en wil je hierin investeren? Bekijk of je in aanmerking komt voor de regelingen die de aanschaf van zonnepanelen goedkoper maken:

  • Terugvragen btw

    Vraag de 21% btw die je betaalt over de aanschaf en installatie van zonnepanelen terug aan de Belastingdienst. Hoe je die btw terugvraagt hangt af van de rechtsvorm van je bedrijf.
  • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

    Trek een deel van je investering in zonnepanelen af van je winst. Hierdoor betaal je minder belasting. De hoogte van de KIA hangt af van het geïnvesteerde bedrag.
  • Milieu-investeringsregelingen

    Ook met de Energie-investeringsaftrek (EIA) verlaag je je winst en betaal je minder belasting.