Duurzaamheidsrapportage CSRD: dit betekent het voor jou
- Lindsay de Sain-Vallen
- Achtergrond
- 24 mei 2023
- Bijgewerkt 15 mrt 2023
- 2 min
- Runnen en groeien
- Duurzaamheid
Welke invloed heeft je bedrijf op de wereld? Deze vraag moeten veel grote organisaties vanaf 2024 beantwoorden in een verplichte duurzaamheidsrapportage, de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). In dit verslag presenteren bedrijven hoe duurzaam en maatschappelijk verantwoord ze ondernemen. Wat betekent de CSRD voor jou als ondernemer en hoe bereid je je voor op deze nieuwe regelgeving?
Duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen wordt steeds belangrijker. Daarom komen er steeds meer regels voor bedrijven om te verduurzamen, zoals de CSRD. Dat is een Europese richtlijn die eist dat grote bedrijven vanaf 2024 een duurzaamheidsrapportage maken. Beursgenoteerde mkb-bedrijven moeten vanaf 2026 aan de CSRD voldoen en het niet-beursgenoteerd mkb volgt daarna. Toch is het als mkb'er slim om je eerder voor te bereiden op de CSRD. Bijvoorbeeld als je samenwerkt met andere partijen of leveranciers die al wél moeten voldoen aan de nieuwe richtlijn.
CSRD: wanneer en voor wie?
De CSRD geldt per 1 januari 2024 voor bedrijven die nu ook al aan de Non-Financial Reporting Directive (NFRD) moeten voldoen. De CSRD-richtlijn is namelijk een opvolger van de eerdere NFRD. Vanaf 2025 wordt de duurzaamheidsrapportage verplicht voor grote bedrijven die buiten de NFRD vallen. Een bedrijf is groot als het voldoet aan minimaal twee van de drie onderstaande voorwaarden:
- Meer dan 250 medewerkers
- Meer dan 40 miljoen euro omzet per jaar
- Meer dan 20 miljoen euro op de balans
Verwachte tijdlijn CSRD
April 2021: De Europese Unie heeft de CSRD aangenomen.
Voor boekjaren vanaf 1 januari 2024: CSRD gaat gelden voor ondernemingen die nu al onder de NFRD vallen.
Voor boekjaren vanaf 2025: CSRD gaat ook gelden voor grote ondernemingen die momenteel niet onder de NFRD vallen.
Voor boekjaren vanaf 1 januari 2026: CSRD gaat ook in voor beursgenoteerde mkb-bedrijven, en ook voor kleine en niet-complexe kredietinstellingen.
Voor niet-beursgenoteerde mkb-bedrijven wordt gekeken naar een lichtere versie van de CSRD-variant die voor hen beter uitvoerbaar is.
Mkb en de duurzaamheidsrapportage
Voor beursgenoteerde mkb-bedrijven geldt de CSRD vanaf 1 januari 2026. De niet-beursgenoteerde mkb-bedrijven volgen daarna, verwacht Bas de Gooijer, adviseur bij De Duurzame Adviseurs. Toch krijg je als kleine ondernemer waarschijnlijk eerder te maken met de CSRD. “Lever je producten of diensten aan een groter bedrijf? Als zij vanaf 2024 verplicht moeten rapporteren, gaan ze hun keten na. En dan stellen ze jou ook vragen”, legt de Gooijer uit. Bijvoorbeeld over hoe je product gemaakt wordt en door wie. En gebeurt dat verantwoord en eerlijk? “Grote bedrijven kijken strenger naar hun aanbieders en dienstverleners. Ze moeten wel, want anders kunnen ze zelf niet voldoen aan de richtlijn.”
Er bestaan ook online tools, zoals de MVO checker, waarmee je producten en inkoop kunt checken. De Gooijer presenteert zelf een gratis webinar over de CSRD met een stappenplan wat je kunt downloaden.
Wat moet ik doen als mkb’er?
Hoe wordt je product gemaakt, vervoerd en verwerkt? “Als je een rustig uurtje in je zaak hebt of je bent bezig met de administratie, zet dan eens op papier hoe je keten in elkaar steekt”, adviseert de Gooijer. Waar komen mijn producten vandaan, welke materialen worden gebruikt en hoe duurzaam gebeurt dat? “Sommige vragen kun je misschien niet zelf beantwoorden. Vraag het dan na bij je leverancier of importeur”, raadt de Gooijer aan.
Er bestaan ook online tools, zoals de MVO checker, waarmee je producten en inkoop kunt checken. De Gooijer presenteert zelf een gratis webinar over de CSRD met een stappenplan wat je kunt downloaden.
CSRD: inleveren en controle
De CSRD is als EU-richtlijn onderdeel van Europese wetgeving. Hoe het duurzaamheidsverslag eruit moet zien, wordt in juni 2023 bekend. Wat al wel bekend is, is dat bedrijven het verslag moeten indienen in een online portal. Vervolgens wordt de rapportage gecontroleerd. “In Nederland lijkt het erop dat accountants deze controlerende rol op zich nemen. Zij checken de duurzaamheidsrapportages, net zoals ze de jaarrekening controleren”, licht de Gooijer toe. Hij benadrukt: “De CSRD zegt eigenlijk: gezonde financiële cijfers zijn onmisbaar, maar gezonde duurzame cijfers zijn net zo belangrijk.”