Jaarrekening deponeren

Deponeren is voor veel bedrijven wettelijk verplicht. Hiermee komt de financiële informatie van je onderneming beschikbaar voor iedereen die daarin geïnteresseerd is. Ondernemers in bedrijfsklasse micro en klein kunnen alleen nog digitaal deponeren. Voor ondernemingen in de bedrijfsklasse middelgroot geldt dat vanaf boekjaar 2017.
Direct deponeren

Belangrijke mededeling over digitaal deponeren jaarrekeningen boekjaar 2018

Doordat een wetswijziging uit 2018 vrij laat vanuit het ministerie van J&V is gecommuniceerd kon deze niet tijdig worden verwerkt in de online service Zelf Deponeren Jaarrekening van KVK. Daardoor kan het voorkomen dat micro-, kleine en middelgrote ondernemingen niet alle wettelijk vereiste informatie hebben (kunnen) opnemen in de digitaal te deponeren jaarrekening. Het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft een korte handleiding gepubliceerd hoe ondernemers die informatie in de jaarrekening kunnen verwerken, namelijk door deze in de toelichtende velden op te nemen. In de handleiding staat ook informatie over jaarrekeningen die reeds zijn gedeponeerd. Voor het boekjaar 2019 zal de informatie tijdig worden meegenomen in de jaarlijkse aanpassing van de administratiesoftware en de online service van KVK.

Meteen aan de slag

Is mijn bedrijf verplicht te deponeren?

Bv’s, nv’s, coöperaties en onderlinge waarborgmaatschappijen zijn voorbeelden van rechtsvormen die verplicht zijn de jaarrekening te deponeren. Voor eenmanszaken geldt deze verplichting niet.

Moet ik deponeren?

Hoe zie ik of mijn jaarrekening is gedeponeerd?

Via je KVK-nummer of bedrijfsnaam controleer je of de jaarrekening is gedeponeerd. Staat je boekjaar bij de resultaten vermeld, dan weet je dat je jaarrekening verwerkt is. Heb je online gedeponeerd, dan is je jaarrekening direct zichtbaar. Bij deponeringen via post of e-mail houd je rekening met een verwerkingstijd van 5-10 werkdagen. Niet-vastgestelde jaarrekeningen worden niet gepubliceerd.

Controleer je jaarrekening