Jaarrekening deponeren

Deponeren is voor veel bedrijven wettelijk verplicht. Hiermee komt de financiële informatie van je onderneming beschikbaar voor iedereen die daarin geïnteresseerd is. Ondernemers in bedrijfsklasse micro, klein en middelgroot kunnen alleen nog digitaal deponeren. Voor ondernemingen in de bedrijfsklasse groot geldt dat vanaf boekjaar 2022.
Direct deponeren

Meteen aan de slag

Is mijn bedrijf verplicht te deponeren?

Bv’s, nv’s, coöperaties en onderlinge waarborgmaatschappijen zijn voorbeelden van rechtsvormen die verplicht zijn de jaarrekening te deponeren. Voor eenmanszaken geldt deze verplichting niet.

Moet ik deponeren?

Hoe zie ik of mijn jaarrekening is gedeponeerd?

Via je KVK-nummer of bedrijfsnaam controleer je of de jaarrekening is gedeponeerd. Staat je boekjaar bij de resultaten vermeld, dan weet je dat je jaarrekening verwerkt is. Heb je online gedeponeerd, dan is je jaarrekening direct zichtbaar. Bij deponeringen via post of e-mail houd je rekening met een verwerkingstijd van 5-10 werkdagen. Niet-vastgestelde jaarrekeningen worden niet gepubliceerd.

Controleer je jaarrekening

Uitstel ESEF-verplichtingen beursgenoteerde instellingen boekjaar 2020

Beursgenoteerde bedrijven ofwel de Effecten Uitgevende Instellingen (EUI) die hun jaarrekening via de Autoriteit Financiële Markten (AFM) of rechtstreeks bij KVK deponeren kunnen vanaf boekjaar 2020 de jaarrekening in een ander formaat dan pdf deponeren. Dit nieuwe formaat is ESEF (European Single Electronic Format) en heeft het XHTML/Inline-XBRL formaat. De wettelijke grondslag hiervoor is de Europese ESEF-verordening (onderdeel van de EU-transparantierichtlijn). Minister Hoekstra heeft echter deze instellingen een jaar extra de tijd gegeven om hun jaarrekening in dit formaat te deponeren.

Jaar extra de tijd voor het nieuwe formaat