Deponeren met SBR

U bent intermediair en verzorgt voor uw cliënten het deponeren van de jaarrekening. Of u bent ondernemer en wilt uw jaarrekening voortaan via speciale software versturen. Met Standaard Business Reporting (SBR) levert u gegevens gemakkelijk en snel aan.

Rechtspersonen in bedrijfsklasse micro en klein zijn verplicht hun jaarrekening vanaf boekjaar 2016 digitaal te deponeren. Voor bedrijfsklasse middelgroot geldt de verplichtstelling vanaf boekjaar 2017, voor bedrijfsklasse groot vanaf boekjaar 2019.

Kamer van Koophandel

Deponeren met SBR

Wat is SBR?

SBR is de nationale standaard voor digitale uitwisseling van bedrijfsmatige rapportages, zoals belastingaangifte en jaarrekening. De Kamer van Koophandel is één van de gebruikers van deze methode. SBR is ook inzetbaar voor rapportages aan de Belastingdienst, het Centraal Bureau voor de Statistiek en diverse banken.

Hoe werkt het?

Deponeert u slechts enkele jaarrekeningen per jaar, dan kunt u deze handmatig invoeren via online service Zelf Deponeren Jaarrekening. Bij grotere aantallen deponeert u sneller en eenvoudiger met SBR. U heeft hiervoor geschikte software en een PKIoverheid-certificaat nodig. De software labelt alle gegevens in uw boekhouding en haalt automatisch de noodzakelijke data op. Vervolgens verzendt u de jaarrekening met PKIoverheid-certificaat naar Digipoort.

Voordelen

Deponeren met SBR verloopt gemakkelijk, snel en zorgt voor goede kwaliteit. Na deponering ontvangt u onmiddellijk een bevestiging in uw software en e-mail. U hoeft dus niet te wachten op verwerking door de KvK en publicatie van de jaarrekening in het Handelsregister. Door het geautomatiseerde proces neemt bovendien de kans op fouten (bv. in optellingen of het KvK-nummer) sterk af.

Overstappen

Alle informatie over de overstap naar SBR vindt u op de SBR-website van de Rijksoverheid. Hier vindt u ook een softwarecheck en handig stappenplan.