Deponeren met SBR

Voor veruit de meeste bedrijven is het verplicht om de jaarrekening digitaal te deponeren via Standard Business Reporting (SBR). Voor bedrijven in bedrijfsklasse micro en klein geldt dat al sinds boekjaar 2016, voor bedrijfsklasse middelgroot met ingang van boekjaar 2017 en voor bedrijfsklasse groot naar verwachting vanaf boekjaar 2020

Wat is SBR?

SBR is de nationale standaard voor digitale uitwisseling van bedrijfsmatige rapportages, zoals belastingaangifte en jaarrekening. De Kamer van Koophandel is één van de gebruikers van deze methode. SBR kunt u ook inzetten voor rapportages aan onder meer de Belastingdienst, het Centraal Bureau voor de Statistiek en diverse banken. Meer informatie over het SBR programma van de overheid.

Hoe werkt het?

Het deponeren met SBR kan op diverse manieren en is ook afhankelijk van de bedrijfsklasse waarin uw onderneming valt. Download de informatiegids.

Ondernemingen in de klasse micro en klein hoeven slechts beperkte informatie te deponeren. Dit kan met SBR maar het kan ook via de online service Zelf Deponeren Jaarrekening. In dit systeem voert u de gegevens handmatig in.

Bedrijven in de klasse middelgroot en groot moeten uitgebreidere informatie deponeren en kunnen het beste gebruik maken van software die hiervoor geschikt is. Naast deze software heeft u een PKIoverheid-certificaat nodig om de jaarrekening te verzenden. Als u geen SBR-software heeft en uw bedrijf valt in de klasse middelgroot, dan kunt u een XBRL-jaarrekening opstellen en deponeren met de XBRL-tool van de KvK.

Voordelen

Deponeren met SBR verloopt gemakkelijk, snel en zorgt voor goede kwaliteit. Na deponering ontvangt u onmiddellijk een bevestiging in uw software en e-mail. U hoeft dus niet te wachten op verwerking door de KvK en publicatie van de jaarrekening in het Handelsregister. Door het geautomatiseerde proces neemt bovendien de kans op fouten (bv. in optellingen of het KvK-nummer) sterk af. 

Heeft deze informatie je geholpen?