Deponeren met SBR

Veruit de meeste bedrijven die verplicht zijn om hun jaarrekening te deponeren, moeten deze jaarrekening digitaal deponeren via Standard Business Reporting (SBR). Voor bedrijven in bedrijfsklasse micro en klein geldt dat al sinds boekjaar 2016, voor bedrijfsklasse middelgroot met ingang van boekjaar 2017 en voor bedrijfsklasse groot naar verwachting vanaf boekjaar 2024 of 2025.

Check of jouw bedrijf wel of geen jaarrekening moet deponeren.

Wat is SBR?

SBR is de nationale standaard voor digitale uitwisseling van bedrijfsmatige rapportages, zoals belastingaangifte en jaarrekening. KVK is één van de gebruikers van deze methode. SBR kun je ook inzetten voor rapportages aan onder meer de Belastingdienst, het Centraal Bureau voor de Statistiek en diverse banken. Meer informatie over het SBR programma van de overheid.

Hoe werkt het?

Het deponeren met SBR kan op diverse manieren en is ook afhankelijk van de bedrijfsklasse waarin uw onderneming valt.

Ondernemingen in de klasse micro en klein hoeven slechts beperkte informatie te deponeren. Dit kan met SBR maar het kan ook via de online service Zelf Deponeren Jaarrekening. In dit systeem voer je de gegevens handmatig in.

Bedrijven in de klasse middelgroot en groot moeten uitgebreidere informatie deponeren en kunnen het beste gebruik maken van software die hiervoor geschikt is. Naast deze software heb je een PKIoverheid-certificaat nodig om de jaarrekening te verzenden. Als je geen SBR-software hebt en je bedrijf valt in de klasse middelgroot, dan kun je een XBRL-jaarrekening opstellen en deponeren met de XBRL-tool van KVK.

Voordelen

Deponeren met SBR verloopt gemakkelijk, snel en zorgt voor goede kwaliteit. Na deponering ontvang je onmiddellijk een bevestiging in je software en e-mail. Je hoeft dus niet te wachten op verwerking door KVK en publicatie van de jaarrekening in het Handelsregister. Door het geautomatiseerde proces neemt bovendien de kans op fouten (bv. in optellingen of het KVK-nummer) sterk af. 

Gebruik juiste KVK-nummer

Wees alert op het juiste KVK-nummer wanneer je de jaarrekening deponeert. Een onjuist KVK-nummer heeft vervelende gevolgen:

  • Je denkt dat je de jaarrekening hebt gedeponeerd maar onder het KVK-nummer van jouw bedrijf/organisatie is die jaarrekening niet te vinden.
  • Het bedrijf dat of de organisatie die nog moet deponeren kan dat niet omdat er een andere jaarrekening onder het KVK-nummer is gedeponeerd.

Read this article in English

InfoPage