Deponeren met SBR

U bent intermediair en verzorgt voor uw cliënten het deponeren van de jaarrekening. Of u bent ondernemer en wilt uw jaarrekening voortaan direct vanuit uw software versturen. Met Standaard Business Reporting (SBR) levert u gegevens gemakkelijk en snel aan.

Rechtspersonen in bedrijfsklasse micro en klein zijn verplicht hun jaarrekening vanaf boekjaar 2016 digitaal te deponeren. Voor bedrijfsklasse middelgroot geldt de verplichtstelling vanaf boekjaar 2017, voor bedrijfsklasse groot vanaf boekjaar 2019.

Wat is SBR?

SBR is de nationale standaard voor digitale uitwisseling van bedrijfsmatige rapportages, zoals belastingaangifte en jaarrekening. De Kamer van Koophandel is één van de gebruikers van deze methode. SBR is ook inzetbaar voor rapportages aan de Belastingdienst, het Centraal Bureau voor de Statistiek en diverse banken.

Hoe werkt het?

Deponeert u slechts enkele jaarrekeningen per jaar, dan kunt u deze handmatig invoeren via online service Zelf Deponeren Jaarrekening. Bij grotere aantallen deponeert u sneller en eenvoudiger met SBR. U heeft hiervoor geschikte software en een PKIoverheid-certificaat nodig. De software labelt alle gegevens in uw boekhouding en haalt automatisch de noodzakelijke data op. Vervolgens verzendt u de jaarrekening met PKIoverheid-certificaat naar Digipoort. 

XBRL-jaarrekening 

Om te deponeren met SBR heeft u een jaarrekening nodig in XBRL-formaat. U stelt een XBRL-jaarrekening op met behulp van de de XBRL-tool. Wanneer u uw XBRL-jaarrekening heeft opgesteld, stuurt u deze naar uw accountant voor de controleverklaring. Vervolgens kunnen u of uw accountant de XBRL-jaarrekening deponeren met de SBR-software.

Voordelen

Deponeren met SBR verloopt gemakkelijk, snel en zorgt voor goede kwaliteit. Na deponering ontvangt u onmiddellijk een bevestiging in uw software en e-mail. U hoeft dus niet te wachten op verwerking door de KvK en publicatie van de jaarrekening in het Handelsregister. Door het geautomatiseerde proces neemt bovendien de kans op fouten (bv. in optellingen of het KvK-nummer) sterk af.

Overstappen

Alle informatie over de overstap naar SBR vindt u op de SBR-website van de Rijksoverheid. Hier vindt u ook een softwarecheck en handig stappenplan.

Veelgestelde vragen

 • Voor welke bedrijven kan ik een jaarrekening deponeren via SBR?

  Voor alle bedrijven die verplicht zijn een jaarrekening te deponeren, kunt u dit doen via Standard Business Reporting (SBR).

  Via SBR kunt u jaarrekeningen deponeren in de bedrijfsklasse: micro, klein, middelgroot en groot.

 • Hoe dien ik een gecorrigeerde jaarrekening in via SBR?

  U kunt uw jaarrekening opnieuw deponeren binnen Standard Business Reporting (SBR). Dit is dan een gecorrigeerde jaarrekening.

  De foutieve jaarrekening blijft staan en kan niet worden verwijderd. Dit is op basis van de wet van derden. Alleen als het de fout van de Kamer van Koophandel (KvK) is, kan de jaarrekening worden verwijderd. Met een gecorrigeerde jaarrekening worden dus beide jaarrekeningen getoond.

 • Zijn er kosten verbonden aan het deponeren van een jaarrekening via SBR?

  Aan het deponeren van een jaarrekening zelf zijn geen kosten verboden. Wel zijn er kosten voor het softwarepakket dat u gebruikt en het PKI-overheidscertificaat.

  Uw kosten zijn afhankelijk van verschillende factoren zoals de rapportagesoftware die u gebruikt. Daarnaast heeft u een PKI-overheidscertificaat nodig en wellicht een verzendmodule. Het kan zijn dat uw softwareleverancier hier al over beschikt. Informeer hiervoor bij uw softwareleverancier.

 • Waarom krijg ik een foutmelding als ik een jaarrekening deponeer met SBR/ZDJ?

  Een foutmelding kan diverse oorzaken hebben. Wij kunnen dit niet voor u nakijken, maar hebben wel een aantal tips. ​  • Check het KvK-nummer, soms bestaat het nummer niet.
  • Check of er al een vastgestelde jaarrekening voor het boekjaar is gedeponeerd.

  Vermoedt u dat het een technisch probleem is? Neem dan contact op met uw softwareleverancier.

 • Ontvang ik een bevestiging als mijn jaarrekening via SBR is gedeponeerd?

  Zodra uw jaarstukken bij de Kamer van Koophandel (KvK) binnenkomen, vindt er automatisch een aantal controles plaats. Als dit geen bijzonderheden oplevert, krijgt u via Digipoort een melding dat uw jaarstukken in goede orde zijn ontvangen.

  Als we uw jaarstukken niet kunnen verwerken, krijgt u een foutmelding. Nadat u de fouten heeft aangepast, kunt u de jaarstukken opnieuw aanbieden via Digipoort.

Staat uw vraag er niet tussen?