Deponeren met SBR

Voor veruit de meeste bedrijven is het verplicht om de jaarrekening digitaal te deponeren via Standard Business Reporting (SBR). Voor bedrijven in bedrijfsklasse micro en klein geldt dat al sinds boekjaar 2016, voor bedrijfsklasse middelgroot met ingang van boekjaar 2017 en voor bedrijfsklasse groot naar verwachting vanaf boekjaar 2020

Wat is SBR?

SBR is de nationale standaard voor digitale uitwisseling van bedrijfsmatige rapportages, zoals belastingaangifte en jaarrekening. De Kamer van Koophandel is één van de gebruikers van deze methode. SBR kunt u ook inzetten voor rapportages aan onder meer de Belastingdienst, het Centraal Bureau voor de Statistiek en diverse banken. Meer informatie over het SBR programma van de overheid.

Hoe werkt het?

Het deponeren met SBR kan op diverse manieren en is ook afhankelijk van de bedrijfsklasse waarin uw onderneming valt. Download de informatiegids.

Ondernemingen in de klasse micro en klein hoeven slechts beperkte informatie te deponeren. Dit kan met SBR maar het kan ook via de online service Zelf Deponeren Jaarrekening. In dit systeem voert u de gegevens handmatig in.

Bedrijven in de klasse middelgroot en groot moeten uitgebreidere informatie deponeren en kunnen het beste gebruik maken van software die hiervoor geschikt is. Naast deze software heeft u een PKIoverheid-certificaat nodig om de jaarrekening te verzenden. Als u geen SBR-software heeft en uw bedrijf valt in de klasse middelgroot, dan kunt u een XBRL-jaarrekening opstellen en deponeren met de XBRL-tool van de KvK.

Voordelen

Deponeren met SBR verloopt gemakkelijk, snel en zorgt voor goede kwaliteit. Na deponering ontvangt u onmiddellijk een bevestiging in uw software en e-mail. U hoeft dus niet te wachten op verwerking door de KvK en publicatie van de jaarrekening in het Handelsregister. Door het geautomatiseerde proces neemt bovendien de kans op fouten (bv. in optellingen of het KvK-nummer) sterk af. 

Veelgestelde vragen

 • Voor welke bedrijven kan ik een jaarrekening deponeren via SBR?

  Voor alle bedrijven die verplicht zijn een jaarrekening te deponeren, kunt u dit doen via Standard Business Reporting (SBR).

  Via SBR kunt u jaarrekeningen deponeren in de bedrijfsklasse: micro, klein, middelgroot en groot.

 • Hoe dien ik een gecorrigeerde jaarrekening in via SBR?

  U kunt uw jaarrekening opnieuw deponeren binnen Standard Business Reporting (SBR). Dit is dan een gecorrigeerde jaarrekening.

  De foutieve jaarrekening blijft staan en kan niet worden verwijderd. Het is de KvK niet toegestaan om eenmaal gepubliceerde jaarrekeningen te verwijderen. Alleen als het de fout van de Kamer van Koophandel (KvK) is, kan de jaarrekening worden verwijderd. Met een gecorrigeerde jaarrekening worden dus beide jaarrekeningen getoond.

 • Zijn er kosten verbonden aan het deponeren van een jaarrekening via SBR?

  Aan het deponeren van een jaarrekening zelf zijn geen kosten verboden. Wel zijn er kosten voor het softwarepakket dat u gebruikt en het PKI-overheidscertificaat.

  Uw kosten zijn afhankelijk van verschillende factoren zoals de rapportagesoftware die u gebruikt. Daarnaast heeft u een PKI-overheidscertificaat nodig en wellicht een verzendmodule. Het kan zijn dat uw softwareleverancier hier al over beschikt. Informeer hiervoor bij uw softwareleverancier.

 • Waarom krijg ik een foutmelding als ik een jaarrekening deponeer met SBR/ZDJ?

  Bevat uw jaarrekening speciale karakters - zoals &, < en > - en krijgt u een foutmelding bij het deponeren? Neemt u dan contact op met uw softwareleverancier. Speciale karakters in jaarrekeningen worden nog niet door alle softwareleveranciers goed ondersteund.

  Een foutmelding kan diverse oorzaken hebben. Wij kunnen dit niet voor u nakijken, maar hebben wel een aantal tips. ​

  Vermoedt u dat het een technisch probleem is? Neem dan contact op met uw softwareleverancier.

 • Ontvang ik een bevestiging als mijn jaarrekening via SBR is gedeponeerd?

  Zodra uw jaarstukken bij de Kamer van Koophandel (KvK) binnenkomen, vindt er automatisch een aantal controles plaats. Als dit geen bijzonderheden oplevert, krijgt u via Digipoort een melding dat uw jaarstukken in goede orde zijn ontvangen.

  Als we uw jaarstukken niet kunnen verwerken, krijgt u een foutmelding. Nadat u de fouten heeft aangepast, kunt u de jaarstukken opnieuw aanbieden via Digipoort.

Staat uw vraag er niet tussen?