Informatie over wijzigen
Veelgestelde vragen
Je regelt de inschrijving via onze website:
- kies voor wijzigen
- zoek en selecteer de organisatie
- kies dan voor 'functionaris(sen)'
Digitaal indienen (verwerkingstijd 2 werkdagen)
Het formulier kun je digitaal verzenden op voorwaarde dat het om een nieuwe bestuurder gaat voor een vereniging, stichting of VvE zonder commerciële activiteiten/zonder onderneming.
De nieuwe bestuurder ondertekent het formulier in 2 stappen via DigiD:
- log in met Digid of DigiD app
- maak 1 cent over via iDEAL
Daarna ontvangt de persoon die de opgave doet (de aangever) een e-mail met het digitaal getekende formulier. Deze persoon ondertekent het formulier ook in de eerder genoemde stappen via DigiD en dient het formulier vervolgens in.
Klopt het adres nog?
Is het adres van de organisatie ook het adres van een vertrekkende bestuurder? Geef dan ook een adreswijziging door. Controleer gelijk of de andere contactgegevens nog actueel zijn.
Wie mag tekenen?
Alleen een nog ingeschreven bestuurder mag tekenen voor de toetreding (inschrijving) van een nieuwe bestuurder. Tekent de vertrekkende bestuurder ook voor de inschrijving van de nieuwe bestuurder? Verstuur dan de inschrijving van de nieuwe bestuurder en de uitschrijving van de vertrekkende bestuurder gelijktijdig.
Persoonlijke legitimatieplicht
Heeft de vereniging of stichting wel commerciële activiteiten/een onderneming? Dan legitimeert iedere nieuwe bestuurder zich persoonlijk op een KVK-kantoor met een geldig legitimatiebewijs. De inschrijving van een nieuwe bestuurder van een vereniging of stichting met een onderneming geef je door met een formulier dat je via onze website invult en daarna print. Een bestuurder die op dit moment in het Handelsregister ingeschreven staat ondertekent het formulier. Van deze persoon neem je een kopie van een geldig legitimatiebewijs mee. Voor een bezoek aan KVK maak je online een afspraak door in te loggen met DigiD. Inschrijven kan bij elk KVK-kantoor in Nederland.
Controleer of de wijziging gevolgen heeft voor de UBO-registratie
Je kan met een stappenplan op onze site bepalen of de nieuwe bestuurder ook een UBO wordt van jouw organisatie. Controleer ook of er gevolgen zijn voor de andere UBO’s in je organisatie. Verandert bijvoorbeeld de omvang van het belang van de bestaande UBO’s?
Via de online UBO-opgave kan je een nieuwe UBO inschrijven of een wijziging doorgeven.Let op! De UBO-registratie is niet van toepassing op VvE's en informele verenigingen zonder onderneming.
Gevolgen (financiële) instellingen
Het wijzigen van bestuursleden kan gevolgen hebben voor bijvoorbeeld vergunningen van de gemeente, financiering, verzekeringen, pensioenfonds of bankrekening van je organisatie. Raadpleeg de website van de desbetreffende (financiële) instelling welke stappen je moet volgen bij het wijzigen van functionarissen.
Als je een extra handelsnaam wil toevoegen, dan kun je dit snel en eenvoudig via een formulier doorgeven. Dit kun je digitaal invullen; daarna moet je het printen, ondertekenen en opsturen. Je hoeft voor deze wijziging dus niet langs te komen bij KVK.
Als je jouw onderneming inschrijft bij KVK dan worden een of meer vestigingen van jouw bedrijf geregistreerd. Bij inschrijving is het verplicht een bezoekadres van de vestiging op te geven. Het opgeven van een postadres is optioneel. Wanneer je geen postadres opgeeft, wordt het bezoekadres automatisch geregistreerd als postadres.
Je kunt je bezoekadres laten afschermen. Afscherming betekent dat het bezoekadres niet voor iedereen zichtbaar is in het Handelsregister. Alleen medewerkers van bestuursorganen, advocaten, notarissen en deurwaarders kunnen deze gegevens bekijken als zij daarvoor een autorisatie hebben. In het geval je een bezoekadres wilt laten afschermen, is het verplicht om een postadres te laten registreren waar je bereikbaar bent. De voorwaarden voor afscherming verschillen per rechtsvorm. Bij eenmanszaken is het opgeven van een postadres de enige voorwaarde voor afscherming. Bij andere rechtsvormen zijn er aanvullende eisen voor afscherming van het bezoekadres.
Welke soorten postadres bestaan er?Er bestaan twee soorten postadressen die je bij KVK kunt opgeven: fysiek adres en de postbus. Wij controleren of het fysieke adres een bestaand adres is.
Welke eisen stelt KVK aan een postadres?KVK stelt in ieder geval de volgende eisen aan het postadres:
- Wanneer je het bezoekadres wilt afschermen, mag het postadres dat je opgeeft niet gelijk zijn aan je woon- of bezoekadres.
- De fysieke post moet altijd bezorgd kunnen worden op je postadres. Als wij post retour krijgen of wij op andere wijze constateren dat het ingeschreven postadres niet (langer) juist is dan zullen we het postadres doorhalen in je registratie. Het gevolg is dat de voorwaarde voor afscherming van het bezoekadres daarmee vervalt waardoor we kunnen besluiten ook de afscherming van het bezoekadres te beëindigen.
Bij het registreren van een fysiek postadres kunnen wij vragen om bewijs dat je bedrijf daar echt zit. Zoals bijvoorbeeld een door twee partijen getekend huur- koop- of pachtcontract, of een bewijs uit het Kadaster.
Het is daarnaast mogelijk om een toestemmingsverklaring van de eigenaar of verhuurder van het pand op te geven als bewijs.
Als je gebruikt maakt van een postbus als postadres, vragen wij geen aanvullend bewijs.
Kosten postadressenAan het huren van een zakelijk postadres zijn kosten verbonden. Check online bij je postaanbieder welk bedrag je hiervoor kwijt bent. Het is bij sommige postaanbieders mogelijk om als ondernemer extra services te krijgen, bijvoorbeeld of je de post fysiek of digitaal verwerkt wil hebben.
Welke gegevens je in je jaarrekening moet vermelden, hangt af van de grootte van je bedrijf. Ondernemingen zijn ingedeeld in 4 bedrijfsklassen: micro, klein, middelgroot of groot.
Bekijk welke onderdelen van de jaarrekening u moet deponeren
Hoe je de jaarrekening deponeert, hangt af van de bedrijfsklasse. In de meeste gevallen is digitaal deponeren verplicht.
Neem voor het antwoord op deze vraag telefonisch contact met ons op: 088 585 15 85, optie 2 in het keuzemenu. Welke documenten jij en de verkoper aan KVK moeten aanleveren, hangt af van de rechtsvorm van jouw bedrijf en de wijze van overname. Het is dus maatwerk.
Neem voor het antwoord op deze vraag telefonisch contact met ons op via 088 585 15 85. Welke documenten jij en de koper aan KVK moeten aanleveren, hangt af van de rechtsvorm van jouw bedrijf en de wijze van overname. Het is maatwerk.
Een SBI-code is altijd gekoppeld aan de geregistreerde bedrijfsactiviteiten. Wijzigen jouw bedrijfsactiviteiten? Dit geef je als volgt door:
- Kies voor wijzigen.
- Zoek en selecteer je bedrijf.
- Klik op wijzigen vestigingsgegevens.
- Kies activiteiten wijzigen. Let op: bij het wijzigen van de activiteitenomschrijving vervalt de gehele geregistreerde omschrijving en wordt deze vervangen door de nieuwe omschrijving. Geef daarom ook opnieuw de activiteiten door die je wilt behouden.
- Doorloop de stappen en verstuur de gegevens digitaal.
Voordat we tot wijziging overgaan kunnen we je om aanvullend bewijs vragen.
KVK kent een SBI-code toe aan de bedrijfsactiviteit. Je mag ook zelf een SBI-code opgeven. Wij checken dan of de door jou gewenste SBI-code past bij de bedrijfsactiviteiten. Staan je bedrijfsactiviteiten correct vermeld, maar is de bijbehorende SBI-code niet goed? Neem dan telefonisch contact met ons op (kies 'Vragen over onze registers' en dan in het keuzemenu optie 1). Dan corrigeren wij het voor jou.Wil je de volgorde van de SBI-codes wijzigen? Dan moet ook de volgorde van de omschrijving van de bedrijfsactiviteiten worden aangepast. Je geeft dit door met formulier 18. Op dit formulier geef je in de vrije tekst aan wat de juiste volgorde van de SBI-codes is en wat de juiste volgorde moet worden van de omschrijving van de bedrijfsactiviteiten.
Het formulier 18 stuur je ingevuld en ondertekend naar het KVK-postadres, samen met een kopie van een geldig legitimatiebewijs van de ondertekenaar van het formulier.Als je je bedrijfsactiviteit wijzigt, kan dit gevolgen hebben voor bijvoorbeeld vergunningen van de gemeente, financiering, verzekeringen, pensioenfonds of bankrekening van je onderneming. Raadpleeg de website van de desbetreffende (financiële) instelling welke stappen je moet volgen als je de activiteiten van je onderneming wijzigt.
Zorg ervoor dat je SBI-code past bij wat je doet als ondernemer. Verzekeraars gebruiken je SBI-code voor de berekening van je premie. Maak je schade die niet past bij de activiteiten die je volgens je SBI-code uitvoert, dan dekt de verzekering dit niet. Voer je vaak verschillende werkzaamheden uit? Meld dit bij ons en bij je verzekeraar. Wij registeren dan ook je andere werkzaamheden. De verzekeraar kan je premie daarop aanpassen. Zo weet je zeker dat schade bij al je werkzaamheden gedekt is. Op onze website vind je 7 tips bij de start van een extra bedrijfsactiviteit.Het doorgeven van een wijziging is gratis. Is er sprake van een inschrijving van een nieuwe onderneming, voortzetting, overname, splitsing of fusie waarbij een nieuwe inschrijving in het Handelsregister ontstaat met een nieuw KVK-nummer? Dan betaal je een eenmalige inschrijfvergoeding.
Nieuw uittrekselJe kunt na de wijziging een nieuw uittreksel aanvragen.
Een adreswijziging geef je door via 'wijzigen'. Vul je bedrijfsnaam of KVK-nummer in. Kies dan voor ‘vestigingsgegevens wijzigen’ en doorloop de stappen. Verstuur de gegevens digitaal.
Aanvullende bewijsstukken
Is het bezoekadres niet gelijk aan jouw privéadres? Lever dan 1 van de volgende documenten aan als bewijs dat je dit adres mag gebruiken als bezoekadres voor je onderneming:
- een kopie van het door 2 partijen getekende huur-, koop- of pachtcontract, of
- een bewijs uit het Kadaster, of
- een toestemmingsverklaring
Privéadres
Wijzigt je privéadres ook? Geef dit eerst door bij de Basisregistratie Personen (BRP) van de gemeente.