Werkzame personen registreren in het Handelsregister

Alle bedrijven die zich inschrijven in het Handelsregister zijn wettelijk verplicht om het aantal werkzame personen door te geven. Deze informatie wordt weergegeven op het Uittreksel Handelsregister Kamer van Koophandel®.

Waarom moet ik dit doen?

Eén van de doelen van het Handelsregister is informatie geven over de samenstelling van bedrijven. Onder meer het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gebruikt deze informatie voor statistisch onderzoek naar economische activiteiten in de regio.

Wat zijn werkzame personen?

Een werkzaam persoon is iemand die minimaal 15 uur per week in het bedrijf werkt. Bijvoorbeeld de eigenaar of medewerkers die in dienst zijn. Maar ook inleen- of uitzendkrachten of een meewerkend gezinslid.

Daarnaast registreren we het aantal ‘parttime werkzame personen’. Dat zijn mensen die gemiddeld minder dan 15 uur in het bedrijf werken. Het aantal personen dat parttime werkt staat niet vermeld op het Handelsregisteruittreksel.

Meerdere vestigingen

Heeft je bedrijf meerdere vestigingen? Geef dan per vestiging het aantal werkzame personen door. Op het uittreksel staat het totaal aantal werkzame personen, van alle vestigingen bij elkaar, vermeld en het aantal werkzame personen per vestiging.

Wijziging aantal werkzame personen

Wijzigingen in het aantal personen geef je minstens één keer per jaar aan ons door. Volgens de wet doe je dit op de eerste werkdag na 30 april. Een tijdelijke wijziging, bijvoorbeeld door ziekte, hoef je niet door te geven. 

Wijziging doorgeven

  • Ga naar wijzigen
  • Zoek je bedrijf op.
  • Selecteer ‘Gegevens van de vestiging wijzigen’.
  • Kies ‘Aantal werkzame personen’.
  • Doorloop de stappen en verstuur de gegevens online of per post.

Online of per post opsturen

Online gaat snel en makkelijk. Je ondertekent het formulier met DigiD en betaalt 1 cent via iDeal. We verwerken het formulier binnen 2 werkdagen.

Liever per post versturen? Dat kan ook. Stuur het ingevulde en ondertekende formulier samen met een kopie van een geldig legitimatiebewijs (van degene die ondertekent) naar Postbus 2166, 6802 CD Arnhem. De persoon die ondertekent moet hiervoor bevoegd zijn en in het Handelsregister ingeschreven staan. We verwerken het formulier binnen 10 werkdagen. 

Belastingdienst

Neem je werknemers in dienst? Meld dit bij de Belastingdienst. Gebruik hiervoor het formulier melding loonheffingen aanmelding werkgever.