Werkzame personen registreren in het Handelsregister

Alle bedrijven die zich inschrijven in het Handelsregister zijn wettelijk verplicht om het aantal werkzame personen door te geven. Deze informatie wordt weergegeven op het Uittreksel Handelsregister Kamer van Koophandel®.

Waarom moet ik dit doen?

Eén van de doelen van het Handelsregister is informatie geven over de samenstelling van bedrijven. Onder meer het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gebruikt deze informatie voor statistisch onderzoek naar economische activiteiten in de regio.

Wat zijn werkzame personen?

Een werkzaam persoon is iemand die minimaal vijftien uur per week in het bedrijf werkt. Bijvoorbeeld de eigenaar of medewerkers die in dienst zijn. Maar ook inleen- of uitzendkrachten of een meewerkend gezinslid.

Daarnaast registreren we het aantal ‘parttime werkzame personen’. Dat zijn mensen die gemiddeld minder dan 15 uur in het bedrijf werken. Het aantal personen dat parttime werkt staat niet vermeld op het Handelsregisteruittreksel.

Meerdere vestigingen

Heeft je bedrijf meerdere vestigingen? Geef dan per vestiging het aantal werkzame personen door. Op het uittreksel staat het totaal aantal werkzame personen, van alle vestigingen bij elkaar, vermeld en het aantal werkzame personen per vestiging.

Wijziging aantal werkzame personen

Voor het registreren van het aantal werkzame personen kijk je naar de eerste werkdag in de maand mei. Hoeveel werkzame personen heb je op die dag? Als dit er evenveel zijn als vorig jaar hoef je dit niet opnieuw door te geven. Is er wel iets veranderd? Geef dit dan één keer per jaar door aan KVK. Ook als je tijdens een jaar op meerdere momenten een verandering in je personeel hebt, hoef je maar één keer in dat jaar een wijziging door te geven.

Wil je je registratie tussendoor vaker actualiseren? Dan kun je op ieder moment in het jaar een wijziging doorgeven aan KVK. Dat is bijvoorbeeld handig wanneer je voor een vergunningsaanvraag een actueel geregistreerd aantal werkzame personen moet kunnen laten zien.

Wijziging doorgeven

  • Ga naar wijzigen
  • Zoek je bedrijf op.
  • Selecteer ‘Gegevens van de vestiging wijzigen’.
  • Kies ‘Aantal werkzame personen’.
  • Doorloop de stappen en verstuur de gegevens online of per post.

Online of per post opsturen

Online gaat snel en makkelijk. Je ondertekent het formulier met DigiD. We verwerken het formulier binnen twee werkdagen.

Liever per post versturen? Dat kan ook. Stuur het ingevulde en ondertekende formulier samen met een kopie van een geldig legitimatiebewijs (van degene die ondertekent) naar het KVK postadres. De persoon die ondertekent moet hiervoor bevoegd zijn en in het Handelsregister ingeschreven staan. We verwerken het formulier binnen 10 werkdagen. 

Belastingdienst

Neem je werknemers in dienst? Meld dit bij de Belastingdienst. Gebruik hiervoor het formulier melding loonheffingen aanmelding werkgever.