Groen rijden met je bestelauto? Subsidie helpt je op weg

Met de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto's (SEBA) kun je maximaal 5.000 euro korting krijgen als je een nieuwe elektrische bestelwagen koopt of leaset. SEBA kun je combineren met andere regelingen. De regeling loopt tot eind 2024.

Bepaal je uurtarief

Vul in wat je wil verdienen en ontdek welk uurtarief daarbij past

Bereken het nu

Gemeenten mogen vanaf 1 januari 2025 zero-emissiezones invoeren. Daar doen ongeveer 30 tot 40 van de grootste gemeenten in Nederland aan mee. Bestelauto's met een emissieklasse lager dan Euro 5 mogen die zones niet meer binnen. Heb je klanten in zo’n stedelijke milieuzone? Dan moet je jouw vervoer aanpassen aan de eisen die daar gelden. Of is groen rijden sowieso een van je doelen in het kader van duurzamer ondernemen? SEBA helpt je financieel bij de aankoop van een elektrische bedrijfswagen.

Voor wie is de subsidie?

Alle ondernemingen en non-profit instellingen kunnen de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto's voor elektrisch rijden aanvragen. Je bedrijf moet wel ingeschreven staan in het KVK Handelsregister. Overheidsorganisaties en publiekrechtelijke instanties zijn uitgezonderd van SEBA.

Let op: 2024 is het laatste jaar waarin je een subsidie kunt aanvragen.

Voorwaarden

Ga je subsidie aanvragen? Dan moet je voldoen aan de SEBA Voorwaarden en Verplichtingen. Let vooraf op het volgende:

  • De bedrijfsauto heeft een netto-catalogusprijs (N1) of verkoopprijs (N2) van 20.000 euro of meer. Let op: netto-catalogusprijs en verkoopprijs zijn zonder btw. De hoogte van de subsidie is 10% van de nettoprijs van de nieuwe elektrische bedrijfswagen, met een maximum tot 5.000 euro.
  • Zorg dat bij het indienen van de subsidieaanvraag de koop- of financial leaseovereenkomst nog niet definitief is. Je kunt dan nog afzien van koop als je toch geen subsidie krijgt.
  • De bedrijfsauto mag op de datum van de aanvraag nog niet geleverd zijn en mag nog niet op jouw naam staan.
  • De levering van een nieuwe elektrische bedrijfsauto ligt vast in een koop- of lease overeenkomst.

Directe voordelen

Overstappen op een elektrische bestelbus heeft voordelen. Je kilometerkosten zijn lager en er is geen CO2-uitstoot. Ook zijn de onderhoudskosten vaak lager dan bij bestelwagens die op fossiele brandstof rijden. Het kilometerbereik van elektrische auto’s neemt toe en zijn er steeds meer openbare laadpunten. Een ander voordeel is dat elektromotoren stil zijn. Daardoor zorgen ze voor weinig geluidsoverlast. Het gebruik van elektrisch vervoer kan bij jouw activiteit passen en je bedrijfsimago versterken omdat het in de smaak valt bij je klanten.

Voorlopige nadelen

Elektrisch rijden kent nog een aantal nadelen. Rijd je bijvoorbeeld internationaal over lange afstanden? In andere Europese landen kom je onderweg minder laadpunten tegen dan in Nederland. En ze liggen verder uit elkaar. Ook ben je langer onderweg: met een accu is je reisafstand kleiner dan bij een verbrandingsmotor. En je accu opladen kost meer tijd dan tanken. Ten slotte liggen de aanschafkosten op dit moment nog hoger dan vergelijkbare modellen met brandstof.

Aanvullende regelingen

Elektrische bedrijfswagens vallen ook onder de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil). Hiermee kun je in een willekeurig jaar een willekeurig percentage van de investeringskosten afschrijven. Tip: informeer in jouw gemeente of er subsidies beschikbaar zijn voor het aanschaffen van een zakelijk elektrisch voertuig of laadpaal.

Rekenvoorbeeld

Voor een persoonlijke berekening zijn drie zaken van belang: de rechtsvorm (betaal je inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting), de verwachte winst en de verwachte investeringswaarde in het lopende boekjaar. Vraag aan je financieel adviseur welke regelingen je kunt gebruiken en wat dan je voordeel is. Bekijk hieronder een rekenvoorbeeld met een investeringsvoordeel van ruim 16.000 euro bij de aankoop van een nieuwe elektrische bestelauto.

Rekenvoorbeeld aankoop elektrische bestelauto met SEBA

InvesteringenVoordeelregelingen
in euro's
Uitgaven
in euro's
Catalogusprijs elektrische bestelauto, excl. btw en bpm 50.000
Advies, rijklaar- en afleverkosten, excl. btw 1.250
Bruto investering 51.250
Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek, max. 28%14.350 
Milieu-investeringsaftrek, max. 36%18.450 
Grondslag vennootschapsbelasting32.800 
Tarief vennootschapsbelasting- 25%8.200
SEBA subsidieregeling 5.000
Netto investering 38.050

SEBA aanvragen

SEBA vraag je aan bij RVO. Je kunt ook een tussenpersoon machtigen en vaststelling aanvragen. Je logt in met minimaal eHerkenning 2+.