50% starters stopt: leer van ervaren ondernemers

Zo’n 80% van de startende ondernemers komt binnen de eerste vijf jaar nog niet rond van hun bedrijf. 50% stopt. Run jij ook al een tijdje je eigen onderneming, maar verdien je nog niet genoeg om ervan te leven? Je bent niet alleen. Lees wat je als ondernemer kunt doen om je kans op succes en groei te vergroten.

50% van alle startende ondernemers stopt binnen vijf jaar, 30% houdt minder dan het minimumloon over. De rest, 20% van de startende ondernemers, komt wél rond van hun onderneming. Hoe doen zij dat? 

Leer van succesvolle ondernemers

Succesvolle ondernemers hebben vaak een mentor gehad. Uit onderzoek van Erasmus Universiteit Rotterdam blijkt dat coaching en mentoring door andere mkb-ondernemers nieuwe inzichten en vertrouwen geeft bij het ontwikkelen van een eigen bedrijf. Loop jij ook tegen groei-uitdagingen aan? Vraag dan een coachingstraject aan bij het Ondernemersklankbord en leer van ervaren ondernemers. 

Meld je aan

Groei-uitdagingen

Elke ondernemer heeft andere groei-uitdagingen. Denk aan nieuwe klanten vinden, bestaande klanten behouden, meer inkomsten uit je bedrijf halen of bepaalde vaardigheden als ondernemer of werkgever ontwikkelen. Heb je al getest bij je potentiële klanten of jouw product hun probleem oplost, of voldoet aan hun behoeften? Misschien heb je te veel concurrenten in je nabije omgeving, ben je niet voldoende vindbaar online of richt je je op een te grote doelgroep. Of je hebt te hoge kosten ten opzichte van je opbrengst. Welke uitdaging je ook tegenkomt, ervaren ondernemers kunnen jou helpen bij het nemen van beslissingen en volgende stappen in je bedrijf.

Ervaringen van ondernemers

Ondernemer Thijs van Wingen, P&E Lowlands

Bij de start van zijn bedrijf P&E Lowlands schakelde de hulp in van het Ondernemersklankbord (OKB). Een ervaren ondernemer gaf hem praktische hulp en advies bij het opzetten van zijn webshop, het vinden van klanten en financieringsmogelijkheden.

Door de samenwerking met een ervaren ondernemer kon ik mijn ambities waarmaken

Van Wingen: “Bij de start van P&E Lowlands was het voor mij erg belangrijk om met een ervaren ondernemer te kunnen sparren. Het is fijn als iemand met je meedenkt." Van Wingen importeert en verkoopt duurzame oplossingen voor de pleziervaart. Hij levert energie-omzetters zoals elektrische aandrijvingen en brandstofcellen. Daarnaast ontwikkelt hij ook complexere energieoplossingen voor B2B klanten.

Website bouwen en klanten vinden

“Het OKB koppelde me aan adviseur Henk van Ooyen. Hij hielp me onder andere met het bouwen van mijn webshop, dacht mee over de structuur van de site en indeling van mijn producten en andere dingen die handig zijn bij online verkoop. Ik moest natuurlijk ook goed nadenken over hoe ik deze innovatieve producten op de markt ging brengen. Henk gaf tips hoe ik mijn producten onder de aandacht van klanten krijg.”

Structuur en regelmaat

“Ik heb veel gehad aan de samenwerking met Henk. Hij luistert goed, is proactief en heel betrokken in het hele proces. Henk heeft een hoge ‘care factor’, komt zijn afspraken na en biedt praktische oplossingen. De samenwerking gaf me ook regelmaat en structuur in het bouwen aan mijn onderneming. Omdat er steeds iemand met je meedenkt, werk je zelf ook met meer discipline en aandacht aan je doelstellingen. Want als je niet over je ideeën praat, dan blijven ze toch vaak liggen en ga je er uiteindelijk niet mee aan de slag.”

Werken aan je bedrijf

“Ik vind het mooi dat het Ondernemersklankbord deze service voor ondernemers biedt. Ik kan dit andere ondernemers zeker aanbevelen. Het geeft een positieve basis om aan je bedrijf te werken. Het is ook goed in het kader van netwerken en kennis opdoen van lokale mogelijkheden en situaties. Voor mij is de essentie dat ik door het sparren met een ervaren adviseur mijn ambities kon waarmaken.”

Ondernemer Thom van den Bossche van Local Taste

“Toen ik bij het OKB aanklopte voor ondersteuning had ik een moeizame periode achter de rug. We hadden drie magazines en kookboeken gemaakt en waren hier erg blij mee. Onze producten liepen wel goed, maar toch deed ik vaak maar iets zonder een financieel of strategisch plan. We hadden veel ervaring en kennis over de horeca, maar misten belangrijke kennis en ervaring op het gebied van bedrijfsvoering. Daardoor haalden niet het resultaat dat we wilden en wisten we niet goed wat we moesten doen om te groeien met het bedrijf. Kortom, onze potentie werd niet benut."

Ik behaal nu een beter resultaat in minder tijd

Stijgende verkoop

"Door de coaching van adviseur Henk van Ooyen van OKB leerde ik om bewuste en strategische keuzes te maken met een concreet en haalbaar plan. Zo maakten we onder andere een SWOT-analyse en kreeg ik een goed beeld van mijn eigen kracht en mogelijkheden. En ik wist waar ik aan moest werken om te groeien. Dankzij het maken van een zogenaamde Brand Box kreeg ik veel inzicht in hoe ik aan mijn merk en concept kon werken. Ik heb een veel betere en onderscheidende uitstraling naar buiten. En daardoor is de verkoop gestegen."

Steun in de rug

"Het sparren met een OKB adviseur is een steuntje in de rug, het voelt niet meer alsof je alles alleen hoeft te doen en dat geeft mentaal rust. Ik weet dat ik altijd bij iemand terechtkan met mijn zorgen en dilemma’s. En de feedback die ik krijg zorgt ervoor dat ik de zaken stevig en efficiënt aanpak. Ik behaal nu met minder tijd een beter resultaat.”

Local Taste is een bourgondisch magazine dat ieder jaar samenwerkt met 30 tophorecazaken. In het magazine staan artikelen en columns van de deelnemende horecazaken en er zitten 10 munten bij die je bij de deelnemende horeca zaken kan inwisselen voor een proeverij.