Transcriptie: Ervaringen en tips van Milou Stroek
- Bijgewerkt 15 mei 2023
- Starten
- Geldzaken
In de podcastserie 'Begin met een voorsprong' gaat presentatrice Annemarie Brüning in gesprek met bekende ondernemers. In aflevering 2 van 2023 komt Milou Stroek aan het woord. Milou is oprichter van softwaretool Highway. Deze tool geeft ondernemers inzicht in cijfers en de groei van hun bedrijf. Milou is al sinds haar 19e ondernemer maar moest 6 jaar later een faillissement indienen. Dit heeft haar juist geïnspireerd om Highway te beginnen en zo andere ondernemers te helpen.
Transcriptie: Ervaringen en tips van Milou Stroek
Transcriptie
Brüning Annemarie Brüning, presentator
Stroek Milou Stroek, ondernemer
Brüning: “Stel, je hebt een goed idee, je denkt eraan je eigen bedrijf te beginnen of je hebt net de stap gemaakt. Waar moet je allemaal aan denken? Welke stappen maak je als ondernemer en hoe zorg je ervoor dat je begint met een voorsprong? Mijn naam is Annemarie Brüning en in deze podcastserie 'Begin met een voorsprong' hoor je hoe bekende ondernemers hun eerste stappen hebben gezet met hun bedrijf. We gaan in gesprek over de stappen die je maakt als ondernemer. Van goed idee tot succesvol ondernemer. Hoe werden ze succesvol en waar liepen ze tegenaan? Hoe zorgen ze ervoor dat ze hun werk/privé balans gezond houden en welke tips hebben ze voor jou? Nou dit keer spreek ik met Milou Stroek en Milou is al sinds haar negentiende ondernemer maar moest zes jaar later een faillissement indienen. Inmiddels heeft ze een succesvol bedrijf: Highway. Dat is een softwaretool die ondernemers inzicht geeft in cijfers en de groei van hun bedrijf. Milou, welkom.”
00:00:47
Stroek: “Ja, dankjewel.”
00:00:48
Brüning: “Laten we even beginnen bij het begin. Negentien jaar was je, dus toen begon je je eerste bedrijf, maar wat voor bedrijf was dat?”
00:01:06
Stroek: “Ja, ik begon eigenlijk met online research doen en een beetje spelen. Het opbouwen van webshops op basis van dropshipping. Dat was een lingerie webshop en een webshop in arganolie.”
00:01:17
Brüning: “Dropshipping, even voor de mensen die denken: wat bedoel je daarmee? Wat is dat?”
00:01:20
Stroek: “Ja, dat was eigenlijk het verkopen zonder eigen voorraad. Dus meer een marketing manier van verkopen. En mijn eerste echte fulltime bedrijf was een uitzendbureau wat ik heb opgezet.”
00:01:31
Brüning: “Hoe kom je daarop, op dit soort ondernemingen? Want het klinkt alsof je dan gewoon wakker werd en dacht: nou, ik doe nu maar even... die lingerie ga ik verkopen en dan ga ik een uitzendbureau starten. Hoe ontstaat zoiets?”
00:01:42
Stroek: “Nouja, bijna zo. Maar euh... ik wilde wel echt vanaf kinds af aan altijd al wel ondernemen. Ik was wel bezig van: oh, misschien kan ik boerin worden en dan van alles met dieren doen, of dat soort zaken. En eigenlijk het uitzendbureau ben ik gestart omdat ik een sales baan had. Heel veel netwerk op ging bouwen en ja, daar mensen tegenkwam die dat, ja, die dat aan het doen waren en die zeiden van: Nou, dat is misschien ook wel iets voor jou.”
00:02:06
Brüning: “Dus jij loopt eigenlijk al, nou ja, in ieder geval vanaf je negentiende misschien al wel eerder, elke keer met dit soort ideeën rond, en dan denk je ik, ik begin een bedrijf?”
00:02:14
Stroek: “Ja, eigenlijk wel ja. En ik zou ook echt... Als je morgen tegen mij zegt: zullen we die bakkerij overnemen en helemaal opnieuw organiseren en dat soort dingen zou ik ook heel enthousiast van kunnen worden. Dus het is bij mij niet zozeer wat voor bedrijf of een bepaalde expertise, maar het gaat veel meer om het onderneem an sich.”
00:02:29
Brüning: “Maar waar, waar start jij dan? Hoe, hoe begin je? Wat is... Je hebt een idee, en dan? Hoe rol je dat dan uit?”
00:02:35
Stroek: “Ja, in het begin had ik, dacht ik dat: ja, ik had wel ideeën van wat ik ging doen, maar ik had echt absoluut geen idee hoe en wat. En het was voor mij wel een kwestie van gewoon springen. Ik kan dat niet iedereen aanraden maar het is maar net een beetje: ja, hoe zit je in mekaar? Ga je daar wel of niet goed op? Hè, aan een bepaalde druk? En ik leer heel erg door te ontdekken. Ik ben wel iemand die altijd alle antwoorden kan vinden ergens. Dus of ik het nou aan mensen moet vragen of online research doe dat, dat komt wel goed. Dus ja, ergens starten en dan vooral alles wat je tegenkomt opzoeken, uitzoeken en ja... op die manier.”
00:03:08
Brüning: “Ja, alles wat je tegenkomt gewoon lekker gaan uitzoeken. Dus ook je administratie, kan ik me voorstellen en je belastingzaken. Want ja, dat moet je nou eenmaal op orde krijgen als ondernemer. Ik kan me voorstellen dat dat best wel lastig, zeker ook als je heel jong bent en je springt in het diepe. Hoe, hoe krijg je dat dan op orde? Hoe heb je het overzicht?”
00:03:25
Stroek: “Euh ja, dat was voor mij sowieso best wel een ingewikkeld stuk om overzicht te krijgen. Maar ik heb wel vanaf het begin af aan eigenlijk daar hulp bij gezocht. Mijn vader is bijvoorbeeld ook ondernemer dus daar kon ik bepaalde vragen stellen. Ik had hem wel meer kunnen vragen maar af en toe ben je ook gewoon een beetje eigenwijs en dan wil je het zelf uitzoeken. En ik heb wel in, ja, een vroeg stadium boekhouders bij betrokken en dat soort zaken.”
00:03:46
Brüning: “Ja, want je begint, denk ik, als een eenmanszaak?”
00:03:49
Stroek: “Ja klopt, eenmanszaak.”
00:03:51
Brüning: “En op een gegeven moment ging jij ook mensen aannemen, toch?”
00:03:53
Stroek: “Ja, klopt!”
00:03:54
Brüning: “Hoe, hoe werkt dat dan? Dan ben je geen eenmanszaak meer. Hoe…?"
00:03:58
Stroek: “Ja, in principe ben je dan alsnog een eenmanszaak. Je kan een eenmanszaak zijn zonder dat je in je eentje bent, dus ook met personeel. Dus met de eerste mensen die ik heb aangenomen heb ik dat wel vanuit een eenmanszaak gedaan. Op het moment dat we gingen groeien, eigenlijk ook meer risico's in het bedrijf kwamen, het bedrijf groter werd, ben ik een bv geworden.”
00:04:16
Brüning: “Ja, toen ben je dat op een geven moet gaan omzetten. Wat wat komt er dan bij kijken als je dat om gaat zetten naar een bv Dan word je ineens groter, komen er meer verantwoordelijkheden op je af, denk ik?”
00:04:23
Stroek: “Ja, zeker. Het is eigenlijk ook een hele andere structuur. Want eerst ga je gewoon op de inkomstenbelasting en als je een bv bent, dan heb je te maken met de structuur van bijvoorbeeld een holding die erboven zit, een DGA-salaris, dat soort zaken. Maar daar heb ik uiteraard hulp bij bij gevraagd om dat in te richten."
00:04:39
Brüning: “En komt er dan op een gegeven moment dat iemand tegen jou zegt: je moet hem nu, die eenmanszaak, gaan omzetten naar een bv. Of bedenk je dat zelf?”
00:04:48
Stroek: “Ja, dat initiatief om dat uit te zoeken dat heb ik denk ik destijds wel zelf geopperd, maar er zijn verschillende redenen waarom je dat zou kunnen doen. Het kan zijn omdat je bepaalde risico's gaat lopen maar het kan ook zijn omdat je boven een bepaald bedrag aan winst maakt en dan is het bijvoorbeeld fiscaal weer interessanter.”
00:05:06
Brüning: “Ja, dus eigenlijk... het klinkt het wel grappig. Want het klinkt echt alsof je het nou allemaal gewoon zo, zo 'effe' doet. Voelde dat ook zo door de jaren heen? Want ik bedoel: ja, je hebt best wel wat meegemaakt.”
00:05:15
Stroek: “Nee, dat voelde zeker niet altijd zo. Maar euhm... het was wel iets... Ik nam eigenlijk wel iedere uitdaging, altijd gewoon zoals ‘ie kwam, en er was nooit een gedachte om terug in loondienst te gaan. Ik ben vanaf begin 20 nooit meer heb, ik heb ik nooit meer een baan gehad eigenlijk. Dus daar was ik wel stellig in.”
00:05:34
Brüning: “Maar je hebt wel op een gegeven moment, na zes jaar ondernemerschap, moest jij een faillissement indienen.”
00:05:40
Stroek: “Klopt.”
00:05:41
Brüning: “Dus het is inderdaad niet van een leien dakje gegaan. Hoe ontstaat zoiets... Wanneer gebeurt dat? Dat is ook niet van de één op de andere dag, kan ik me voorstellen?”
00:05:49
Stroek: "Nee, zeker niet. Ik was zelf heel gefocust op de commerciële kant van het bedrijf. We groeide best wel hard, zowel in personeel, maar ook in nieuwe klanten. En ja, ik was, was gewoon jong en heel veel adrenaline. Ik dacht van: wat gebeurt er allemaal? Supervet! Maar ik had wel de overtuiging dat ik helemaal niet goed was met geld en met cijfers. En ik had destijds een compagnon die dat wel was of dacht te zijn. En euh... Dus ik heb alles ingeleverd. Zowel de administratie, pinpassen alles en ik was helemaal aan de voorkant bezig. Ja, dat is gelijk de grootste les: Je moet als ondernemer gewoon echt je verantwoordelijkheid nemen en zorgen dat je alles weet over je cijfers. Dat je het snapt. Dat had ik toen absoluut niet.”
00:06:29
Brüning: “Jij gaf het gewoon uit handen en dacht: het komt wel goed?”
00:06:32
Stroek: “Zeker, ja, en dan overzicht te zien waar de omzet inclusief btw stond in plaats van ex en dat soort dat soort geintjes. Ja, dat is niet niet hoe je groot gaat worden. Zeker als je snel groeit het is nog belangrijker om echt een heel duidelijk overzicht te hebben, zowel op je cash flow als op je cijfers.”
00:06:48
Brüning: “En uiteindelijk, nou ja, er, er is dan een faillissement. Wat doet dat met je? Op het moment dat je zo hard gaat en denkt: het gaat allemaal lekker en bam in één keer moet je, ja, de boel laten vallen eigenlijk.”
00:06:59
Stroek: “Ja is heel bizar. Ze zeggen wel eens tegen mij van: ja, in Amerika is dat allemaal heel normaal. In Nederland denk ik niet, zeker niet dat we er zo over praten. Maar ja, dat was echt wel, nou, ik kan wel zeggen: een beetje een trauma eigenlijk hoe dat hoe dat is gegaan. Maar je voelt je ook alsof iedereen het aan je ziet zeg, maar. Ik weet niet als je, bijvoorbeeld net zwanger bent, dan had ik dat ook. Dat je in de supermarkt loopt en niemand die weet het. Maar toch heb je het gevoel dat iedereen het aan je ziet zeg maar, dat had ik daar ook. Dus je voelt je heel erg... Aan de ene kant staar je er nog in, in het ondernemerschap maar ook weer d'r buiten. Dat is een heel gek gevoel of zo. Er komt heel veel op je af ook moet superveel geregeld worden. Dus euh…"
00:07:36
Brüning: “Ga je daarmee aan de slag? Ga je dan... ben je uiteindelijk even voor een baas gaan werken? Want je zei net: ik ben eigenlijk niet meer in loondienst geweest sinds ik ondernemer ben geworden. Ik bedoel: ga je dan meteen weer door met ondernemen? Hoe werkt zoiets?”
00:07:46
Stroek: “Ja, eigenlijk wel ja. We hadden een investeerder. Die wilde wel met ons verder kijken en daar ben ik eigenlijk mee, mee doorgegaan en bij mij was het zowel zakelijk als een privé faillissement uiteindelijk. En euhm... Ja, dat betekent dat je eigenlijk privé alle puin aan het ruimen bent, dat je een hele gekke situatie hebt. Maar wij bouwden een start-up die draaide binnen anderhalf jaar 3,7 miljoen terwijl ik zelf amper boodschappen kon doen. Dus dat was echt een super bizarre situatie. Daarbuiten hadden we die software tool laten bouwen en raakte ik ook zwanger. Zeg maar in de periode dat ik privé failliet was. Ja, dat was gewoon best wel een gekke tijd. Maar ja, ik denk dat je als ondernemer wel altijd perspectief nodig hebt en als je doorgaat heb je dat perspectief. Dus dan, ja, is de uitweg dan makkelijker gevonden.”
00:08:35
Brüning: “Dus je moet altijd zorgen dat je perspectief blijft zien?”
00:08:38
Stroek: “Ja, in het leven sowieso denk ik. Dat helpt wel.”
00:08:42
Brüning: “Ja, ik kan me dat... En moet je, moet je veerkrachtig zijn? Want als ik dit zo hoor, dan ik hoor heel veel veerkracht in jouw verhaal. Heel erg. Je gaat altijd maar door, hebt altijd nieuwe ideeën.”
00:08:54
Stroek: “Ja, ja, ik denk dat het wel helpt om veerkrachtig te zijn maar ook om te beseffen dat als je ergens op echt best wel een donker punt of een slecht punt bent in je ondernemerschap, dat is niet voor altijd. Dat kan letterlijk binnen een paar jaar echt er compleet anders uitzien. Maar we denken altijd als we echt falen of dingen mislukken, nou, nu is het over me met me. Nou ja, ik was 25 toen dat gebeurde. Dan is natuurlijk niet over met me. Dan heb je gewoon nog een paar jaar en dan kan je gewoon weer verder. En ja, het is niet dat ik mensen aanraad van: nou, ga lekker failliet! Absoluut niet. Als je het kan voorkomen doe het alsjeblieft. Maar ja, het is niet alsof je dan helemaal geëlimineerd bent of niet meer mee kan doen.”
00:09:29
Brüning: “Nee, nee, dus je moet altijd inderdaad eigenlijk weer bedenken je je krijgt altijd een nieuwe kans?”
00:09:34
Stroek: “Ja, als je die... Ja, je moet die zelf wel creëren en pakken, denk ik.”
00:09:37
Brüning: “Ja. Nou is het ook zo dat je mensen voor je hebt werken, natuurlijk op het moment dat jij überhaupt begint als ondernemer. Je moet op een gegeven mensen gaan aannemen. Nou, die fase heb jij ook gehad. Hoe zorg je ervoor dat je dat je mensen kunt betalen, bijvoorbeeld?”
00:09:54
Stroek: “Nou, het belangrijkste is, denk ik, dat je dat je plan klopt op papier, in cijfers. Dat je gewoon weet van: nou welke klanten, welke omzet komt er sowieso binnen komende tijd? En heel goed beseffen dat mensen, zeker als je ze in commerciële banen zet, niet vanaf dag één gelijk rendabel voor je werken. Dus je moet ook heel goed nadenken: hoe lang hebben ze nodig om echt, ja, geld voor je te kunnen verdienen bijvoorbeeld. Of het werk te doen wat ze moeten doen? Ja, die plannen moet je goed op tafel hebben liggen. En dan zou ik ook zeggen: zorg voor een bepaalde buffer zodat je altijd een aantal maanden vooruit kan als er iets gebeurt.”
00:10:25
Brüning: “Ja, dus jij maakt ook echt wel dat soort plannen?”
00:10:28
Stroek: “Ja, nu wel. Toen niet.”
00:10:31
Brüning: “Dat was ook een leer eigenlijk uit het faillissement: maak plannen?”
00:10:34
Stroek: “Honderd procent, ja. En die investeerde waar ik daarna mee ging werken die was ontzettend goed met cijfers en die dwong mij echt om alles tot in detail uit te werken in Excel. Ja, ik ben er echt van gaan houden daardoor eigenlijk.”
00:10:45
Brüning: “Zijn er ook nog andere lessen die je hieruit mee hebt genomen?”
00:10:48
Stroek: “Ja, dat er dus eigenlijk altijd weer een weg naar boven is. Dat je niet te bang hoeft te zijn als je onderuit gaat. Dat dat is denk ik de allerbelangrijkste les.”
00:10:56
Brüning: “Ja, altijd doorgaan. Nou startte jij op een gegeven moment Highway, een software tool waarmee je ondernemers zakelijk inzicht kregen. Nou ja, ik kan me een beetje voorstellen waar dat idee vandaan kwam.”
00:11:07
Stroek: “Zeker.”
00:11:08
Brüning: “Dat klopt ook?”
00:11:09
Stroek: “Ja dat klopt wel.”
00:11:09
Brüning: “Eigenlijk uit het faillissement en het feit dat je dus het overzicht zelf niet had als ondernemer?”
00:11:15
Stroek: “Klopt, ja, klopt. Ik ben daarna veel ondernemers gaan coachen, zowel start-ups die investeringsbehoefte hadden. Maar ook gewoon ondernemers die gestart waren of hun bedrijf wilden laten groeien. En daar hamerde ik ook altijd heel erg op die cijfers en die plannen maken en ik zie wat dat met ondernemers doet. Op het moment dat ze een winstgevend een plan op papier zien, dan weten ze sowieso welke kans ze op moeten lopen. Maar je weet ook van: oh, hoever ben ik er nou vanaf om te zeggen dat het wel of niet goed gaat? Dat soort zaken. Ja, en dat bouwde ik eigenlijk heel veel in excel voor hun of in overzichten en ik denk ja, dat moet eigenlijk wel makkelijker kunnen om het ook in een tool te zetten.”
00:11:50
Brüning: “Ja, dus toen dacht jij: er is een softwaretool geboren. Want dit dit, dit hebben ondernemers gewoon nodig.”
00:11:55
Stroek: “Klopt, ja, en ik had eerder software gebouwd voor bouwbedrijven om het inhuren van timmermannen te automatiseren. En dat vond ik echt superleuk om te doen, om echt dat proces om te zetten in een stuk IT eigenlijk. Dus ja, die ervaring kon ik daar wel in meenemen.”
00:12:09
Brüning: “En heb jij dan ook jouw ja, jouw eigen bedrijf hier in een soort van gebouwd? In de software tool kan ik me voorstellen? Want het is... het visualiseert dus je cijfers, zeg maar, en je je plannen. En…"
00:12:20
Stroek: “Klopt, ja. Tenminste één van de onderdelen in de software is dus het uitwerken van je plannen. Dus echt vóóruit kijken. Als ondernemer kijk je heel vaak achterom, hè? Naar je boekhouding, heb je een mooie dashboard. Hoe is het gegaan afgelopen half jaar? Maar je kijkt minder naar aankomend kwartaal. Wat moet er dan eigenlijk gebeuren? En hoe ziet die calculatie er precies uit? Dus dat kan je heel makkelijk per kwartaal daarin uitwerken. Je zou ook je belastingpercentages erin kunnen zetten om ook te kijken: hoeveel hou ik nou daadwerkelijk over? Hoeveel kan ik mezelf uitbetalen? En we hebben ook modules erin om echt je plannen visueel te maken. Ik geloof heel erg in het werken met afbeeldingen. Nou een beetje alsof je een canvas doek met tijdschriften gaat knippen en plakken ,maar dan de digitale variant eigenlijk, om echt je droom en doelen visueel te maken. Zowel voor privé als zakelijk en dat je weet waar je naartoe beweegt.”
00:13:09
Brüning: “Ja, en het ook voor mijn gevoel dan dus wel makkelijker te maken? Want vaak ook als je denkt aan plannen en aan financiën en cijfertjes dan denk je vaak ook aan hele ingewikkelde dingen.”
00:13:16
Stroek: “Klopt, zeker. En dit is gewoon eigenlijk allemaal aan de achterkant goed voor je geprogrammeerd waardoor je niet hele ingewikkelde Excels hoeft te bouwen, maar alleen maar daadwerkelijk de cijfers hoeft in te vullen. En het rekenwerk gaat dan vanzelf.”
00:13:29
Brüning: “Nog even terug naar het ondernemerschap. Wat ik ook in de introductie al even vertelde, hè, hoe ondernemers werk/privébalans goed indelen. Nou vertelde je net al: kreeg een dochtertje. Je hebt volgens mij twee kinderen?”
00:13:41
Stroek: “Ja.”
00:13:41
Brüning: “Hoe doe je dat met al die drukke dingen daarnaast? Nu met Highway bijvoorbeeld: hoe zorg je daarvoor dat je werk/privébalans goed is?”
00:13:48
Stroek: “Ja, door heel, heel erg goed prioriteiten te stellen. Ik ben denk ik wel een betere ondernemer geworden toen ik moeder werd, omdat ik echt alle, ja onzin eigenlijk uit mijn bedrijf heb gesloopt en heel veel waardeloze afspraken of koffie dingetjes, dat doe ik allemaal niet meer, want ik heb gewoon een x-aantal dagen dat ik kan werken, punt. Dus je wordt wel efficiënter, denk ik, uiteindelijk. En dan kom ik ook weer op: Ja, het is wat mij betreft heel belangrijk als je je businessplan maakt ,of je plannen voor je bedrijf, dat je eerst kijkt: hoe wil ik eigenlijk dat mijn leven eruitziet. En dat je vanuit daar gaat kijken of je een bedrijf kan bouwen of wat daar echt bij past. En dat gaat dus ook om hoeveel uur zet ik mezelf weg of ga ik kijken naar andere vormen van verdienmodellen. Waar wil ik überhaupt werken? Dat soort dingen. Dat is wat mij betreft heel erg vanuit die die kant bekeken. En dan kan je ook kijken: ja, hoeveel vrije tijd wil ik hebben en waar ga ik goed op?”
00:14:40
Brüning: “Tot slot nog even een tip voor de ondernemers die luisteren, voor de startende ondernemers die er net als jij op je negentiende gewoon lekker onbezonnen ingaan. Heb je daar nog een soort advies voor?”
00:14:54
Stroek: “Ja, probeer altijd net iets groter te denken dan je in eerste instantie, ja, neigt te doen. Dat helpt heel erg. Als je bijvoorbeeld heel erg zit van: oh ik heb echt die 3000 per maand nodig, dan kan ik allemaal net rondkomen dat is goed, dat soort dingen. Dan zeg ik altijd: maak nou eens een plan wat eigenlijk uitgaat van vier keer zoveel. Dan ga je gewoon iets ruimer denken, krijg je net wat betere energie erin. En dan, ja, word je gewoon wat creatiever en dan blijf je weg bij het feit dat het allemaal net wel net niet gaat en een beetje die, ja, fase die gewoon heel irritant is eigenlijk.”
00:15:26
Brüning: “Dat is een hele goeie. Dus gewoon lekker ruim nemen in je plan, zorgen dat je dat voor elkaar krijgt, want dan zit je ook wat relaxter. Dan kun je ook beter werk, privébalans…"
00:15:36
Stroek: “Gewoon ietsje ambitieuzer, ietsje groter denken, dat helpt in het ondernemerschap wel echt, ja, om te zorgen dat je gewoon echt voldoende hebt uiteindelijk.”
00:15:44
Brüning: “Milou, dankjewel voor al jouw mooie adviezen, het delen van je verhaal en heel veel succes ook voor de toekomst met jouw bedrijf.”
00:15:51
Stroek: “Dankjwel.”
00:15:52
Brüning: “En het ondernemerschap want ik heb zo een idee dat jij nog wel veel meer bedrijven gaat…"
00:15:55
Stroek: “Nog even doorgaat. Ja, jazeker dank je wel.”
00:15:58
Brüning: “Ja, leuk dat je luisterde naar deze podcast. KVK krijgt veel vragen over starten en 4 juli is er daarom weer een online KVK Start Event inclusief een inspirerende gast voor je. Wil je meer weten over de KVK Start Events ga dan naar KVK.nl/startevents. Voor nu bedankt voor het luisteren.”