Starten vanuit bijstand

Jij droomt van een eigen bedrijf, maar vindt het lastig om in actie te komen omdat je een (bijstands)uitkering hebt? Het Besluit bijstandsverlening zelfstandigen (Bbz) biedt jou kansen om te starten met een steuntje in de rug. Ga naar je gemeente, geef aan dat je interesse hebt en maak je droom werkelijkheid.

Wat is Bbz?

Met Bbz begeleidt de gemeente mensen met een bijstandsuitkering of een aflopende WW-uitkering naar zelfstandig ondernemerschap. Dit kan op drie manieren:

 

  1. Aanvullende uitkering
    Een aanvullende uitkering voor je levensonderhoud voor maximaal 3 jaar. Dit is een lening waarover je geen rente betaalt.
  2. Bedrijfskapitaal
    Een lening (maximaal 45.670 euro in 2023) voor investeringen in je bedrijf, zoals de aankoop van machines, inventaris of voorraad. Over deze lening betaal je wel rente.
  3. Voorbereidingsperiode
    De meeste gemeentes zorgen voor begeleiding bij de start van je bedrijf. Dit kan via een voorbereidingsperiode die maximaal 1 jaar duurt. Je ontvangt dan begeleiding, behoudt je uitkering en je sollicitatieplicht vervalt. Vaak besteedt de gemeente de begeleiding uit aan een gespecialiseerd bureau. De gemeente betaalt deze begeleidingskosten in het eerste jaar na de start. Een voorbeeld van deze begeleiding is hulp bij het schrijven van je ondernemingsplan.
    Per gemeente kan de begeleiding verschillen. Ook zijn er gemeenten waar je geen gebruik kunt maken van de voorbereidingsperiode of begeleiding.

 

Bbz aanvragen bij de gemeente waar je woont

Je schrijft eerst een ondernemingsplan. Daaruit moet blijken of je bedrijf een goede kans van slagen heeft. Dit plan leg je vervolgens voor aan een bank. Wijst deze jouw ondernemingsplan en dus de aanvraag voor een lening af? Dan kun je Bbz aanvragen. Dit doe je bij de gemeente waar je woont.

De gemeente vraagt het volgende:

  • Je bent tussen 18 en 65 jaar.
  • Je gaat minimaal 1225 uur per jaar werken in je bedrijf. Dat is ongeveer 25 uur per week.
  • Je verdient met je bedrijf genoeg om er van te kunnen leven in de toekomst.

Hoe werkt het in de praktijk?

Als jij vanuit de bijstand wil starten met je eigen bedrijf, neem je contact op met de gemeente waar je woont. Daar wordt vaak de Bbz-regeling uitgevoerd door een speciaal loket. De begeleiding kan per gemeente verschillen. Meestal zijn er verschillende programma’s waaraan je deel kunt nemen. Soms worden er workshops en webinars georganiseerd en word je begeleid door een adviseur. In Rotterdam is het Regionaal Bureau Zelfstandigen (RBZ) actief. Zij begeleiden starters bij het maken van een ondernemingsplan. Volgens Thomas Koorndijk, adviseur bij RBZ, is 60% van de starters die gebruikmaken van Bbz succesvol.

Bbz voor ondernemers

Ben je aan de slag gegaan met je bedrijf, maar heb je tijdelijke problemen? Dan kun je ook gebruik maken van Bbz. Verder is er een regeling voor ondernemers geboren voor 1960 en ondernemers die willen stoppen met hun bedrijf.

Meer informatie over Bbz