Bedrijf starten als je een bijstandsuitkering hebt

Je droomt van een eigen bedrijf. Maar kan dat wel als je een bijstandsuitkering hebt? Met hulp van de gemeente via het Besluit bijstandsverlening zelfstandigen (Bbz) kun je ondernemer worden. Hier lees je hoe je dit regelt.

KVK Krachtmeting

Hoe sterk ben jij in ondernemen? Vergelijk jezelf met anderen

Doe de test

Wat is het Besluit bijstandsverlening zelfstandigen (Bbz)?

Met Bbz biedt de gemeente mensen met een bijstandsuitkering of een aflopende WW-uitkering ondersteuning bij de start van een eigen bedrijf. Dit kan op drie manieren:

1. Met een aanvullende uitkering

Met Bbz kun je een aanvullende uitkering krijgen voor dagelijkse kosten zoals eten en huur. De uitkering krijg je maximaal drie jaar. Dit is een lening waarover je geen rente betaalt. 

2. Bedrijfskapitaal

Daarnaast kun je een lening krijgen van maximaal 45.670 euro. Dit geld kun je gebruiken voor de investeringen in je bedrijf. Denk aan de aankoop van machines, inventaris (bijvoorbeeld gereedschappen en bureaus) of voorraad. Over deze lening betaal je wel rente.

3. Hulp bij de voorbereidingsperiode

Als je vanuit de bijstand een bedrijf wil starten kun je in veel gevallen een voorbereidingsperiode afspreken met je gemeente. Deze duurt maximaal één jaar. Je krijgt in die tijd begeleiding en behoudt je uitkering. Je sollicitatieplicht vervalt. Vaak besteedt de gemeente de begeleiding uit aan een gespecialiseerd bureau. Zij helpen je bijvoorbeeld met het schrijven van je ondernemingsplan. De gemeente betaalt deze begeleidingskosten in het eerste jaar na de start. 

Hoe de hulp bij de voorbereidingsperiode er precies uit ziet, verschilt per gemeente. De meeste gemeenten bieden workshops, online cursussen en begeleiding van een adviseur aan. Het kan helaas ook zijn dat je gemeente helemaal geen hulp bij de voorbereidingsperiode aanbiedt. 

Moeilijke woordenlijst

Kom je moeilijke woorden tegen bij de start van je bedrijf? De moeilijke woordenlijst geeft je een duidelijke uitleg van woorden als winst, marge en aftrekpost. 

Bbz aanvragen bij de gemeente

Wil je Bbz aanvragen? Schrijf dan eerst een ondernemingsplan. Daaruit moet blijken of je bedrijf een goede kans van slagen heeft. Dit plan leg je vervolgens voor aan een bank. Wijst deze je ondernemingsplan af, waardoor je geen lening krijgt? Dan kun je Bbz aanvragen. Dit doe je bij de gemeente waar je woont. De meeste gemeenten hebben een speciaal loket voor de Bbz-regeling. 

Wil je Bbz ontvangen, dan moet je:

  • Tussen de 18 en 65 jaar oud zijn.
  • Minimaal 1225 uur per jaar werken in je bedrijf. Dat is ongeveer 25 uur per week.
  • Genoeg met je bedrijf verdienen om ervan te kunnen leven in de toekomst.

Bbz voor ondernemers

Ben je al een tijd ondernemer, maar heb je tijdelijk financiële problemen, bijvoorbeeld omdat je ziek bent? Dan kun je eventueel gebruikmaken van Bbz, ook zonder dat je een bijstandsuitkering krijgt. Voorwaarde is dat je bedrijf toekomst heeft. Verder is er een regeling voor ondernemers die voor 1960 geboren zijn en ondernemers die willen stoppen met hun bedrijf

BBZ-Check

Met de BBZ-check zoek je uit of je gebruik kunt maken van Bbz aanvulling op je inkomen. Op Ondernemersplein vind je meer informatie over de werkwijze en voorwaarden van jouw gemeente.