Zonder baan? Start een bedrijf vanuit de WW

Je bent je baan verloren en ontvangt een WW-uitkering. Het liefst zou je een eigen bedrijf beginnen of zzp’er worden, maar je wilt wel zeker zijn van inkomen. Wist je dat je met de startperiode UWV of urenkorting recht houdt op een deel van je WW? Alles over je mogelijkheden om vanuit de WW een eigen bedrijf te beginnen.

In 2021 ontvingen zo’n 140.000 mensen een WW-uitkering. Ongeveer kwart van hen startte vanuit de WW een eigen bedrijf. In dit artikel lees je hoe je je voorbereidt op de start van je bedrijf en aan welke voorwaarden je moet voldoen. UWV-adviseur Bas Koorndijk begeleidt dagelijks mensen die vanuit de WW een bedrijf starten. Hij geeft tips voor een succesvolle start.

Voorwaarden starten vanuit de WW

Als je met behoud van (een deel van) je WW-uitkering wilt ondernemen, heb je toestemming nodig van UWV. Je adviseur werk van UWV wil weten of je geschikt bent om een bedrijf te runnen. Begin met de verplichte online training Zelfstandig ondernemen met een WW-uitkering van UWV, waarin onder meer alle voorwaarden worden besproken. Daarna kun je je ondernemersplannen met je adviseur werk bespreken en een onderzoeksperiode aanvragen. Tijdens de onderzoeksperiode werk je onder meer aan het vereiste ondernemingsplan.

Tip! Doe de KVK Krachtmeting en ontdek of jij over de vaardigheden beschikt om een succesvolle ondernemer te worden.

Onderzoeksperiode

Tijdens de onderzoeksperiode ga je aan de slag met je ondernemingsplan en onderzoek je de haalbaarheid van je idee. Gelukkig heb je tijdens deze periode geen sollicitatieplicht, want je hebt het druk genoeg met je onderzoek. Je wint informatie in, zoekt uit welke verzekeringen je nodig hebt en brengt je financiën in kaart. Hier heb je maximaal zes weken de tijd voor.

Ondernemingsplan

Een goede voorbereiding vergroot je kans op succes. Met een ondernemingsplan vertaal je het idee dat in je hoofd zit op papier. Het geeft je inzicht in je ondernemersvaardigheden, marktpositie en de haalbaarheid van je idee. Levert het je genoeg op om van te leven? UWV raadt aan om het voorbeeld van Qredits te gebruiken. Ook banken bieden voorbeelden van ondernemingsplannen aan.

De juiste branche

UWV-adviseur Koorndijk geeft aan dat je kans van slagen groter is als je je bedrijf start in een branche die je goed kent. Populaire branches waarin WW’ers starten zijn de zakelijke dienstverlening, bouw- en houtbranche en financiële dienstverlening. Dat zijn ook de branches waarin de meeste andere ondernemers een bedrijf beginnen. Een brancheonderzoek helpt je om te zien waar kansen liggen. In een brancheonderzoek beantwoord je de volgende vragen over de branche waarin je wilt starten:

  • Wat zijn nieuwe trends en ontwikkelingen?
  • Welke wet- en regelgeving geldt er?
  • Wat is de gemiddelde omzet?
  • Hoe zit het met online profilering?

Spelregels onderzoeksperiode

Wat mag wel en niet tijdens de onderzoeksperiode? Je mag nog geen klanten werven en reclame maken. Dus ook je website mag nog niet online. Kortom, bedrijfsactiviteiten zijn niet toegestaan. Doe je dit wel, dan kun je geen gebruik meer maken van de startersregeling van UWV.

Starten vanuit de WW: drie manieren

Een eigen bedrijf starten vanuit de WW kan op drie manieren. Bij de eerste twee behoud je (een deel van) je uitkering:

  1. Bedrijf starten met startperiode
  2. Bedrijf starten met urenkorting
  3. Bedrijf starten zonder behoud van WW

Starten vanuit de WW met startperiode

Na de onderzoeksperiode kun je een startperiode aanvragen via je adviseur werk. De startperiode duurt 26 weken. Je richt je volledig op je eigen bedrijf en krijgt 71% van je uitkering doorbetaald. Het maakt niet uit hoeveel uren je maakt en hoeveel je verdient tijdens deze periode. Een WW-uitkering is altijd 70% (de eerste twee maanden 75%) van je laatst verdiende salaris. Tijdens de startperiode gaat hier 29% af. Je krijgt dan dus nog ongeveer 49% van je laatst verdiende salaris. Je hoeft tijdens deze periode niet te solliciteren.

Koorndijk: “De startperiode wordt ook vaak de startersregeling genoemd. Ongeveer een kwart van de starters vanuit de WW maakt er gebruik van. Je adviseur werk beslist of je gebruik mag maken van de startersregeling. Doelstelling van de startperiode is wel dat je na zes maanden volledig op eigen benen staat en geen uitkering meer ontvangt van UWV.”

De voorwaarden om gebruik te maken van de startperiode zijn:

  • Met je ondernemingsplan kun je aantonen dat je voldoende geld gaat verdienen om van te leven.
  • Je doet geen opdrachten voor de werkgever die je heeft ontslagen. Doe je dit toch, dan krijg je tot het einde van de startperiode geen uitkering meer. Ook loop je kans op een boete.
  • Ga je na de startperiode door als zelfstandige? Dan moet je doorgeven hoeveel uur je vanaf dat moment aan je bedrijf besteedt.

Starten vanuit de WW met urenkorting

Als je gebruikmaakt van de urenkorting geef je de uren die je aan je bedrijf besteedt door aan UWV. Deze uren worden in mindering gebracht op je uitkering. Zowel directe als indirecte uren tellen mee. Je hoeft hiervoor geen toestemming te vragen aan UWV, maar hebt nog wel sollicitatieplicht.

Starten zonder behoud van WW

Ben je helemaal klaar om op eigen benen te staan, dan kun je starten zonder behoud van je WW-uitkering. Je gaat volledig voor het ondernemerschap en ontvangt geen uitkering meer. Dit stem je af met je adviseur werk van UWV.

Startperiode of urenkorting?

Koorndijk legt uit wanneer je voor de startperiode of urenkorting kiest:

Fulltime ondernemen: startperiode

“Als je fulltime gaat ondernemen, is de startperiode meestal handiger dan urenkorting. Je mag namelijk zoveel uren maken als je wilt en hebt geen sollicitatieplicht. Je inkomen uit je bedrijf mag je houden. Ook ben je verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid.”

Parttime ondernemen: urenkorting

“Ga je parttime ondernemen? Of had je naast je baan in loondienst al een bedrijf en wil je meer uren aan je bedrijf besteden? Dan is de urenkorting waarschijnlijk beter. Houd er rekening mee dat alle uren meetellen, ook acquisitie en reisuren. Geef je uren altijd direct door aan UWV. Doe je dit niet, dan riskeer je een korting op je uitkering of zelfs een boete”.

Parttime ondernemen

Vier op de tien ondernemers die vanuit de WW starten combineren hun bedrijf uiteindelijk met een baan in loondienst. Deeltijd of parttime ondernemen heeft als groot voordeel dat je meestal minder financieel risico loopt. Je hebt tenslotte een regelmatig inkomen. Er kunnen verschillende redenen zijn om parttime te ondernemen. Parttime ondernemen heeft ook fiscale gevolgen voor bijvoorbeeld je aangifte inkomstenbelasting en eventuele toeslagen.

70% ondernemers succesvol na startersperiode

De startperiode van UWV duurt maximaal zes maanden. Daarna maak je de balans op of je doorgaat of stopt met je bedrijf. Ga je door, dan moet je de uren die je aan je bedrijf besteedt doorgeven aan UWV. Deze uren worden verrekend met je WW-uitkering. Koorndijk “Meer dan 70% van de WW’ers die gebruikmaken van de startperiode gaat door met ondernemen. Een groot deel daarvan is ook na drie jaar nog succesvol. Zij hoeven niet meer terug te vallen op hun resterende WW-recht.”

Lukt het niet om je bedrijf tijdens of na de startperiode te laten slagen en stop je met je bedrijf? Dan heb je misschien weer recht op een WW-uitkering als je beschikbaar bent voor werk. Dit kan pas als de startperiode van 26 weken voorbij is.

Inschrijving KVK

Iedere ondernemer of zzp’er moet zich inschrijven bij KVK. Maar als je gebruikmaakt van de startersregeling, heb je toestemming nodig van UWV. Overleg dus altijd eerst met je adviseur werk of je je bedrijf mag inschrijven bij de KVK.

Webinar: Bedrijf starten vanuit een WW-uitkering