Begin met een voorsprong

Transcriptie: Ervaringen en tips van Alexander Wijninga

In de podcastserie ‘Begin met een voorsprong’ gaat presentatrice Annemarie Brüning in gesprek met bekende ondernemers. In aflevering 1 van 2023 komt Alexander Wijninga aan het woord. Oprichter van Watermelon, een klantenserviceplatform.

Luister naar de podcast

Transcriptie

Brüning: Annemarie Brüning

Wijninga: Alexander Wijninga

00:00:00
Brüning: “Stel, je hebt een goed idee, je denkt eraan je eigen bedrijf te beginnen of je hebt net de stap gemaakt. Waar moet je dan allemaal aan denken? Welke stappen maak je als ondernemer en hoe zorg je ervoor dat je begint met een voorsprong? Mijn naam is Annemarie Brüning en in deze podcastserie 'Begin met een voorsprong' hoor je hoe bekende ondernemers hun eerste stappen hebben gezet met hun bedrijf. We gaan in gesprek over de stappen die je maakt als ondernemer. Van goed idee tot succesvol ondernemer. Hoe werden ze succesvol en waar liepen ze tegenaan? Hoe zorgen ze ervoor dat ze hun werk/privé balans goed op orde hebben en welke tips hebben ze voor jou? Deze keer spreek ik met Alexander Wijninga. Hij is oprichter van het klantenserviceplatform Watermelon. Met z'n zakenpartner in 2016 nog uitgeroepen tot beste jonge ondernemers van Nederland, maar moest toen, ruim een maand later, noodgedwongen de stekker uit het bedrijf trekken. Inmiddels is Watermelon weer in de lucht en succesvoller dan ooit. Kortom genoeg om te bespreken, Alexander: welkom!”

00:01:02
Wijninga: “Dank je wel.”

00:01:03
Brüning: “Ja, Alexander, voor de mensen die denken: Watermelon d'r gaat nog even geen lichtje branden en klantenservice platform, wat bedoel je daarmee? Kun jij heel even introduceren wat je precies doet?”

00:01:12
Wijninga: “Ja, dat kan zeker. Watermelon is software voor bedrijven waardoor ze hun klantenservice eigenlijk gemakkelijk kunnen automatiseren. En dat klinkt misschien een beetje cryptisch maar je hebt natuurlijk de recente trends ook wel gezien omtrent ChatGPT, de automatiseringsmogelijkheden van A.I. en dat is eigenlijk wat wij in een in een, ja, platform hebben gegoten wat je kunt beheren zonder dat je hoeft te programmeren. Dus je maakt als het ware een chatbot, die publiceer je op Whatsapp, Facebook, Instagram en die gaat de klantenservice vragen voor jou beantwoorden.”

00:01:43
Brüning: “Ja, dat is eigenlijk heel simpel: jij komt op een website, bijvoorbeeld als consument, en je ziet daar vervolgens een chat verschijnen. Is dat dan wat het is, de functie?”

00:01:49
Wijninga: “Bijvoorbeeld, ja. Zeker ja, maar dat kan dus ook via Whatsapp of andere social media kanalen en ook inderdaad op de website.”

00:01:56
Brüning: “Ja, en die reageert dan dus namens het bedrijf eigenlijk in eerste instantie.”

00:01:59
Wijninga: “Ja, exact. En mocht ie d'r nou niet uitkomen, dan zet ie het gesprek netjes door naar een naar een menselijke collega.”

00:02:05
Brüning: “Hoe ben je nou ooit op dit idee gekomen? Werd je wakker en dacht je: nou, ik ga aan chatbot-klantenservice-platform bedenken en opzetten?”

00:02:11
Wijninga: “Ik denk dat niemand zo wakker wordt. Ik denk dat dat echt echt onmogelijk is. Maar ik ben, ik ben al een jaar of tien ondernemer en ik ben niet begonnen in deze business. Ik ben begonnen in de sociamediawereld. Het was helemaal hot en hip in 2012 natuurlijk. Facebook. Ieder bedrijf moest op Facebook zitten en ik dacht: daar kan ik wel een bedrijfje in beginnen. En zo ben ik eigenlijk begonnen met ondernemen. En vanuit daar is de vraag gekomen van: joh kunnen we niet een keer praten over Whatsapp? Want jullie doen Facebookbeheer en LinkedInbeheer, maar geen Whatsap. En dat is toch een kanaal wat enorm populair is. En en vanuit daar zijn we eigenlijk verder gaan denken van: hé, hoe kunnen we die klant nou helpen in, in in Whatsapp-services. En toen hebben we software ontwikkeld waardoor ze hun Whatsappberichten heel gemakkelijk konden beheren in één overzichtelijk dashboard. En vanuit daar is het eigenlijk helemaal doorontwikkeld naar wat we nu zijn, een platform, wat je waar je dus ook mee kunt automatiseren.”

00:03:09
Brüning: “Nou is dit een beetje in een notendop natuurlijk eigenlijk het verhaal. Dit klinkt natuurlijk heel makkelijk, maar ik kan me ook voorstellen dat je dat niet zomaar 1, 2, 3 realiseert. Begin je dan met een soort ondernemingsplan als je zulk soort vragen krijgt en je wil uiteindelijk dat idee gaan uitwerken of hoe werkt zoiets?”

00:03:23
Wijninga: “Ja, goeie vraag. Idealiter zou je beginnen met een ondernemingsplan, dat zou ik ook zeker adviseren. Echter, toen ik begon, was ik achttien. Ik kwam net van de havo, ik heb een studie rechten geprobeerd en ik kwam er eigenlijk op het introductiekamp achter dat dat niets voor mij was. Dus toen dacht ik: nou, dan ga ik ondernemen.”

00:03:43
Brüning: “Alles op gevoel eigenlijk?”

00:03:45
Wijninga: “100 procent op gevoel, ja. Want ik had geen idee wat ik wilde, ik wilde altijd al piloot worden. Nou, dat was niet gelukt. Dus toen ben ik maar een kant opgegaan. En, ja, toen ben ik gewoon maar begonnen. En dat kwam omdat ik bij een bedrijf, Staples, ook wel Office Center, werkte. Daar kon je allemaal spullen voor je bedrijf kopen en daar werkte ik als postsorteerder. En daar sprak ik met ondernemers en daar hoorde ik ze gewoon continu klagen over: ik snap social media niet, jij bent jong, help me. En eigenlijk is op basis daarvan is mijn eerste bedrijfsidee begonnen en ontstaan.”

00:04:20
Brüning: “Hoe cool is dat, dat je eigenlijk gewoon... d'r ontstaat dus iets. Het is, hoeft niet per se altijd meteen een idee te zijn. Het kan ook een vraag zijn vanuit mensen.”

00:04:29
Wijninga: “Nou ja, en sterker nog: ik heb daar later, toen ik wat, ja, nou ja, slimmer wil ik niet zeggen, maar wat wat meer ervaren werd. Toen besefte ik heel goed dat... ik luisterde naar de markt. Want voor mij in die winkel stond "de markt" en ik kon daar op inspringen en zo heb ik het destijds nooit bekeken natuurlijk. Maar ook later, toen de vraag kwam: hé, wat kun je met Whatsapp? Hebben we wederom geluisterd naar de markt. Ook toen we in chatbots zijn gestapt, zijn we wederom... hebben we geluisterd naar de markt en ook zitten we nu weer eigenlijk op zo'n zo'n verschuiving, waarbij A.I. echt een enorme sprong maakt en ik weet precies wat de markt wil. A: omdat ik het hoor en B: omdat ik er inmiddels ook een gevoel bij heb.”

00:05:12
Brüning: “Maar je had dus ook gewoon direct... Jouw eerste klanten stonden eigenlijk gewoon al op de stoep voordat je bedrijf begonnen was?”

00:05:16
Wijninga: “Precies. Absoluut. En elke ondernemer die ik sprak, die had hetzelfde probleem. En toen dacht ik: dit is een supergoed idee.”

00:05:24
Brüning: “Dit is een gat in de markt. Nou dat bleek, want uiteindelijk wonnen jullie ook allerlei prijzen. Het ging heel hard tot het ineens... Van de één op de andere dag was er een moment dat jullie de deuren moesten sluiten. Ik zei het net al even, dus ik ben heel benieuwd: Wanneer kwam dat moment? Wat daar gebeurde d’r?"

00:05:39
Wijninga: “Ja, misschien voor de goede orde, dat zijn twee verschillende bedrijven. Dus het het social mediabedrijf waar ik ooit mee begonnen ben. Dat is een ander bedrijf dan inderdaad de software om je Whatssapjes te beheren. En ik heb op een gegeven moment het bedrijf voor social media marketing heb ik verkocht. Op een geven moment ging iedereen dat doen. Ook op dit moment is die markt extreem druk, want je hebt heel veel coaches die social media... Facebookadvertising aanbieden en social media content beheer. En wij zijn toen echt verder gegaan met de eerste versie van Watermelon en daarmee kon je dus die Whatsappjes beheren in een dashboard. Het probleem was alleen dat: Whatsapp bood geen mogelijkheid om die Whatsappjes in dat dashboard terug te laten komen. En dat betekent, en dat dat kan heel technisch worden dus wil ik heel ver wegblijven, maar dat betekent eigenlijk dat je geen mogelijkheid hebt om op een manier die Whatsappjes te tonen. Whatsapp hield het bij een mobiele telefoon, dat was de enige mogelijkheid om te kunnen Whatsappen.”

00:06:36
Brüning: “Dus jij kon dat dat dat dat systeempje eigenlijk niet in Whatsapp... daar niet op installeren?”

00:06:41
Wijninga: “Precies. exact. Ja, ja, dus we hadden software gemaakt. Je had er Whatsappjes op de mobiele telefoon en dat konden we eigenlijk niet aan elkaar verbinden. En toen hebben we toch een manier gevonden om dat aan elkaar te verbinden. Nou, da's wel iets waar je over moet nadenken, want de manier was eigenlijk het hacken van de Android-app van Whatsapp. En die berichten kapen.”

00:07:00
Brüning: “Dat is gedrufd.”

00:07:02
Wijninga: “Inderdaad... En dan in je platform tonen. Dus dat was de hele basis van het bedrijf. En ik weet ook nog goed, ik zat met met twee compagnons destijds, zat ik op een gegeven moment op een vrijdagavond pizza d'r bij en we we hadden het nog niet gelanceerd en we zeiden tegen elkaar: moeten we dit echt doen? Want de risico’s zijn natuurlijk heel groot. Ja, f*ck it! We zijn 20, laten we het gewoon doen, zeiden we tegen elkaar.”

00:07:23
Brüning: “Dan zie je de gevaren natuurlijk nog niet.”

00:07:24
Wijninga: “Exact exact. Wij hadden geen idee waar we aan begonnen. We hadden geen idee wat wat nou echte risico's waren, en we hadden niet zoveel te verliezen. Dus toen zijn we gewoon begonnen. En ja, dat ging heel goed. We hadden in de eerste negen maanden meer dan 1000 bedrijven aangesloten. Dat ging echt all over the globe en iedereen wilde dit. De overheid, buitenlandse overheden, grote bier merken, partijen uit de Tweede Kamer, iedereen wilde dit.”

00:07:54
Brüning: “Die wisten allemaal niet dat je dat gehackt had?”

00:07:54
Wijninga: “Jawel ja, zeker wel, ja, we hebben altijd gezegd: jongens, dit is een onofficiële koppeling die we hebben met Whatsapp en daar zul je rekening mee moeten houden. Nou, inmiddels waren d'r na die negen maanden ook wel wat andere partijen in de markt. Die hadden ook die onofficiële koppeling. Dus iedereen wist dit wel. En omdat wij zo ontzettend hard groeiden, kregen we ook best wel wat, ja, 'load' noem je dat. Een heel groot aantal berichten op de server. Daarnaast kregen we ook best wat marktzichtbaarheid. De media die schreven over ons. We waren echt aan pionieren op dat gebied. En eigenlijk door de combinatie van die twee factoren zijn we op een geven moment benaderd door de advocaten van Facebook, want Facebook had Whatsapp gekocht. En die zei: jongens, wat jullie aan doen zijn, dat mag niet. Jullie moeten er nu mee kappen en al je data inleveren. En anders dan komen d'r hele grote, zware gevolgen.”

00:08:48
Brüning: “Oh, jeetje dan denk je heel even dat je gefopt wordt als je zo'n telefoontje of mailtje krijgt, denk ik.”

00:08:52
Wijninga: “Dat was precies wat ik dacht. Wij hadden namelijk op dat... op die dag hadden wij een beurs in de jaarbeurs: 'Whatsapp voor bedrijven' en om negen uur krijg ik een belletje... We, we stonden net klaar voor die beurs, die ging bijna open, en ik kreeg een belletje van één van onze accountmanagers: ja, een brief in in de inbox van Facebook. En wat dan? Ja, van advocaten. Je moet nu naar kantoor komen. Ik zeg nou: Nou, daar geloof ik helemaal geen snars van. Dus ik begon een beetje te lachen.”

00:09:17
Brüning: “Jij denkt: dat is gewoon een nep-mailtje.”

00:09:17
Wijninga: “Ik dacht: ja, ze zitten me gewoon... te ouwehoeren, voor de gek te houden. Maar goed hij was echt wel standvastig. Dus ik in de auto, ik zeg tegen m'n compagnons: ik zeg jongens, ik, ik ga even naar kantoor. Ik ben straks terug. Dus ik rijd naar kantoor en ik zie inderdaad die brief en ik denk: shit! Wat nu? Nou, compagnons naar kantoor gehaald, gelijk in overleg. Wat gaan we doen? En toen, we kwamen al heel snel tot de conclusie: we moeten hier gewoon lekker mee doorgaan. En dat komt omdat we, ja, dat is een beetje complex, maar we dachten: d'r is niets veranderd. Behalve dat wij weten dat Whatsapp weet, wat we aan het doen zijn.”

00:09:55
Brüning: “Ja, alleen dat wordt dan wel een beetje gevaarlijk of niet?”

00:09:58
Wijninga: “Ja, dat zou je denken, van dat.”

00:09:59
Brüning: “Als advocaten gaan dreigen.”

00:10:00
Wijninga: “Ja, maar ja, dat, dat is logisch. En in Amerika is het heel simpel: if you can't beat them, join them. Dus wij dachten, weet je wat we gaan doen? We hebben waanzinnig veel data, we hebben heel veel bedrijven die dit interessant vinden. Laten ze ons maar kopen. Dat was eigenlijk de strategie die we voerden. En... Maar we waren nog niet voorbij het stapje: 'if you can't beat them'. En wat er uiteindelijk is gebeurd is. Ze hebben in één week de helft van onze klanten geblokkeerd. Die hadden allemaal geen Whatsapp bereikbaarheid meer en een week later eigenlijk alle andere klanten. En toen was in twee weken tijd onze hele cashflow opgedroogd.”

00:10:37
Brüning: “Oeps, toen ging het heel hard terug?”

00:10:39
Wijninga: “En toen ging het heel hard.”

00:10:40
Brüning: “Ja, en dan ja, dan realiseer je dus tot het klaar is.”

00:10:45
Wijninga: “Basicly ja. Ja m'n compagnon heeft nog geprobeerd. Die heeft heel Nederland rondgereden, die heeft nog geprobeerd om bij allemaal winkels simkaarten met nummers te kopen, die aan te sluiten en elk nummer dat we koppelden werd geblokkeerd. En toen, toen hadden we nou... we hadden 30.000, 40.000 euro op de rekening en het zeiden we tegen elkaar: dit gaan we niet meer een paar maanden rekken. Dus trek de stekker er maar uit.”

00:11:06
Brüning: “Jeetje en dan? Wat gebeurt er dan met je als je zoiets... als je je realiseert dat het allemaal echt is wat er gebeurt?”

00:11:12
Wijninga: “Ja, dat was wel... In het begin was het een beetje jolig en besef je niet zo goed hoe en wat. Maar toen eenmaal de rechter het faillissement had uitgesproken en een er een curator wordt aangewezen, ja, dan dan dan dan besef je in een keer dat je heel veel kwijt bent. En dan besef je dat alles waar je die jaren... of dat jaar is, nou één jaar eigenlijk, maar alles waar je voor gewerkt hebt, elke dag, die rollercoaster waar je in staat, dat is weg. En dat is dat is echt... Ja, dat doet wel wat met je. Dat was zo pittig om te beseffen. Dat was zo'n klap in m'n gezicht en daar had ik van tevoren niet goed over nagedacht.”

00:11:51
Brüning: “Dan doet dat wat met je op dat moment, wat, wat, wat gebeurt er in je hoofd?”

00:11:55
Wijninga: “Ja, wat wat gebeurt er in je hoofd? Je, je beseft je dat dat dat, dat je het niet meer hebt. Je hebt geen bedrijf, je personeel staat op straat, die heeft geen baan meer, die wordt wakker en die denkt: wat nu? Je wordt zelf wakker en je denkt: niks. En en d'r d'r is niets om voor te werken. Het het het vuur wat je als ondernemer in je hebt, dat daar is een een, een bak met water overheen gegooid. En je, ja, je je denkt... ja, je je bent gewoon blown away. Omdat je... toen besefte ik pas wat een faillissement echt inhield. En en ja, ik, ik was verdrietig. Ik was niet eens... en niet eens boos. Ja, verdrietig, teleurgesteld in mezelf. Weet je, wat dat betreft komen alle emoties ook wel, ook wel... komen ook wel langs.”

00:12:43
Brüning: “Hoe hoe herpak je jezelf dan uiteindelijk weer? Want ik kan me voorstellen... je bent, wat je zegt: er komt zo'n bak water over dat vuur heen. Ja, je raakt eigenlijk even een enorme dip.”

00:12:51
Wijninga: “Ja, ja een gigantische dip.”

00:12:53
Brüning: “Daar moet je op een gegeven weer uitkomen. Hoe loop doe je dat, hoe sleep je hierdoorheen?”

00:12:57
Wijninga: “Nou is wel, dat is wel grappig. Want het dat was... ik ben in eerste instantie... Pokemon GO was toen helemaal hot en hip en toen ben ik in eerste instantie, heb ik zo'n Ash Katchem-outfit gekocht en ben ik Pokemon gaan spelen. En dat was best wel leuk, want het was echt, ja, ik vond het vet. Weet je bent 21 en het was, cool en je ontmoet andere mensen en dat was nieuw. Het was echt echt een een inovatie op dat vlak. Dus daar ging mijn aandacht in eerste instantie naartoe. Het was zomer, het was heerlijk weer. Dus ik ik zat op zich best goed in m'n vel. En toen stond ik op een gegeven moment bij de oude gracht in Utrecht en ik stond Pokemon te vangen, zegt een andere gast tegen mij: Hey, ben jij niet gast van Watermelon? En en toen dacht ik: ja, shit. En ja, dan moet je het hele verhaal weer weer uitleggen. Maar daardoor kon ik ook mijn... kon ik met mensen sparren eigenlijk en mensen die het herkennen, die het verhaal wilden horen en dan kun je d'r zelf ook wat meer over na gaan denken. Heb je ook wel de ruimte in je hoofd om er, om er een verhaal van te maken. En uiteindelijk werd ik op een gegeven moment wakker, op een zaterdagochtend. Lekker zonnig, vogeltje vloot buiten en ik dacht: hmm, goeie dag. En ik belde met mijn moeder en mijn moeder, en dat weet ik nog echt zo goed, die zei tegen mij: Alexander, jij bent veerkrachtig genoeg om hier weer uit te komen. En toen zei ik tegen de tegen d'r: ja, dat is eigenlijk ook wel zo. En toen dacht ik: ik ga gewoon Watermelon terugkopen van de curator. Ik ga alles op alles zetten om om Watermelon weer van mij te maken en daar iets moois van te maken. En toen heb ik, een paar dagen later, heb ik de curator gebeld, een week later hadden we een deal, heb ik betaald en had ik alles teruggekocht en ja, toen kon ik weer verder.”

00:14:27
Brüning: “Toen kon je weer verder. Toen pakte je het... En dan pak je het gewoon weer op en ga je weer door? Of hoe... Wel met een iets andere start denk ik?”

00:14:30
Wijninga: “Nou niet helemaal, want ja, ik, ja, heel andere start. Want je begint eigenlijk weer met niets. Je begint met software waarvan ik wist: oké, daar gaan we niet meer mee redden. We hadden een klantenbestand. Maar belangrijkste vond ik de naam. Ik wilde gewoon die naam terug, dat was mijn naam, dat was mijn bedrijf en en ja, daar wilde ik gewoon mee verder. Punt. En toen heb ik gewoon een bv opgericht. Ik ben, we hadden al een plan b hadden we natuurlijk uitgestippeld toen we, voordat we failliet gingen, en met dat met dat plan b ben ik eigenlijk verder gegaan.”

00:15:04
Brüning: “Ja, zo'n plan lag eigenlijk nog in de kast?”

00:15:06
Wijninga: “Exact. Ja, nou ja, dat dat lag in ons hoofd. En dat dat is uiteindelijk ook waar, waar echte intellectuele eigendom zat: dat was in ons hoofd. En daarmee ben ik met één compagnon verder gegaan. De andere compagnon, die had daar had daar geen behoefte aan. Die had een flinke tik gekregen van het hele verhaal. Ja, dus dus zodoende. En zo zijn we eigenlijk verder gegaan en hebben we gezegd: we gaan het dashboard maken, niet voor Whatsapp, maar juist voor chat, Facebook, telegram, Instagram, al die andere kanalen.”

00:15:33
Brüning: “Ja, want ik wou inderdaad al zeggen: hoe voorkom je dat je de dezelfde fouten gaat maken als dat je met je eerste bedrijf deed? Ging het bewust omzeilen, dus omdat je Whatsapp dus niet ging gebruiken. Of hoe?”

00:15:45
Wijninga: “Ja, nou ja, één ding wat ik mezelf had voorgenomen: geen "hacky" koppelingen met andere software meer. Dat gaan we gewoon niet meer doen. Dat was echt iets en dat heb ik mezelf voorgenomen om überhaupt nooit meer te doen. D'r is mij in de afgelopen jaren genoeg gevraagd om hier een koppeling te ma... te maken en daar een "hacky" koppeling te maken. Mijn antwoord was altijd: nee! Want ik zie inderdaad wel die die opportunity dan, maar 't is het gewoon niet waard. Vroeg of laat krijg je d'r gezeik mee. Dus dat was een heel belangrijk... is een hele belangrijke peiler van onze strategie. Dus hebben we gezegd: nou, dan gaan we met tools aan de slag die wel een koppeling bieden en Facebook bood dat en Instagram biedt dat en chat konden we zelf maken. En zo zijn we eigenlijk verder gegaan.”

00:16:28
Brüning: “Ja, Alexander, wij kunnen hier dus nog uren over doorpraten heb ik al zo'n idee, maar ik ben eigenlijk ook wel benieuwd, he, we hebben het nu voornamelijk over jouw ondernemersleven gehad, dus het het werkende leven, hé, hoe gaat dat nou? Maar het is natuurlijk ook belangrijk, hé waar ik wil ik bij eigenlijk alle ondernemers altijd over hoorde, die werk-privébalans. Dat is altijd lastig om daar iets in te vinden. Nou ben ik een beetje ja op internet gaan gaan zoeken naar jou en daar kwam ik iets tegen, een soort van, ja, naar mijn idee, werk-privébalans, een soort lifestyle die jij hebt, die bijzonder is. Kun je daar wat over vertellen?”

00:17:01
Wijninga: “Ja, zeker, zeker. Ja, ik, het is altijd een vraagstuk inderdaad. Die werk privébalans. Want enerzijds vind je je werk ontzettend leuk en wil je d'r heel veel tijd aan besteden. Anderzijds gebeuren d'r ook wel eens of zijn er ook wel eens periodes in je werk dat het gewoon even wat minder gaat. En in die periodes is het heel belangrijk dat je kunt terugvallen op een op een stabiel privéleven. Althans dit is dit is mijn filosofie.”

00:17:26
Brüning: “De basis.”

00:17:27
Wijninga: “Exact. Precies. En ik merkte eigenlijk dat als ik zo'n terugval had als ik gewoon zoiets had van: oké, het gaat even iets minder, dan had ik niets om op terug te vallen. Het enige wat ik had, was mijn werk. En ik besefte al redelijk snel dat dat niet helemaal gezond was. En ik praatte alleen maar over mijn werk, mijn relaties. Ik kon nergens anders over praten en ik wilde alleen maar praten over wat ik aan het doen was. En ja, ik heb best wel gestruggeld met ja, die manier van omgang. Hoe moet je nou je bedrijf verwerken en alle informatie die je moet processen in als je keer wat met vrienden gaat doen, bijvoorbeeld.”

00:18:06
Brüning: “Ja, dan moet je ineens een soort harde stop maken in je hoofd van ik ga nu niet over m'n werk hebben. Dat voelt niet natuurlijk.”

00:18:11
Wijninga: “Exact. Precie. Precies het voelt niet natuurlijk en mensen beginnen ook een beetje irritant te vinden omdat je alleen maar over één ding praat, alleen maar hetzelfde. Ja, dat snap ik wel. Dus dus daar heb ik best al lang mee gestruggeld en op een gegeven moment kwam dat ook wel op een punt dat ik dacht: ja, hallo, ik wil, ik wil ook lezen en ik wil mezelf blijven ontwikkelen en ik wil, ik wil gewoon gezond zij. En ik merkte dat dat, naarmate ik ook ouder werd, want ik ben natuurlijk heel jong begonnen dan merk je dat allemaal niet. Maar naarmate ik wat ouder werd, ik ben nog steeds jong, maar dan merk je wel, ja, je moet toch wel lekker sporten en wat gezonder eten, want anders dan dan dan ja, is het een soort kaartenhuis wat in elkaar valt. En toen heb, ik ben ik een boek tegengekomen en dat ging over 05:00 opstaan en dat dat bood me eigenlijk een een manier om én te sporten, én af en toe te mediteren.”

00:18:57
Brüning: “Hoe zit dat? Even... Vijf uur opstaan? Neem ons even mee. Hoe ziet jouw dag er dan uit? Zeg maar in een notendop.”

00:19:02
Wijninga: “Nou ja, mijn dag begint met een, zoals dat heet, een 'victory hour' dus om vijf uur s ochtends, dan begin ik met een, met een, met één uur voor mijzelf. En dat is om vijf uur. En dat is omdat er nog niemand wakker is, dus niemand stoort je. En je dus je kunt ook, ja, niet heel veel aan je werk doen. Dus dan ga ik sporten, doe ik, doe ik 20, 25 minuten, ga ik lekker lekker sporten. Daarna ga ik mediteren daarna schrijf ik in een journal, dan maak ik echt een planning voor de dag. Daarna lees ik in een boek voor inspiratie en dan is het 06:00 en dan, ja, ga ik gelijk ik douchen, aankleden en ga ik naar m'n werk. Zit ik om 07:00 uur op kantoor, knal ik tot tot een uur of 18:00/19:00, dan eet ik en om 20:00 begint m'n avondritueel omdat ik dan ga slapen.”

00:19:42
Brüning: “En dat doe jij iedere dag?”

00:19:43
Wijninga: “Dat doe ik iedere dag. Behalve in het weekend. Ja, dan werk ik overdag wat minder.”

00:19:49
Brüning:” "Dan werk ik wat minder." Hahaha. Maar je hebt wel vrij ook?”

00:19:54
Wijninga: “Ja, mijn zaterdag, dat noem ik mijn "weakly sabbatical". Dan werk ik helemaal niet. Maar da's één dag in de week. Dan werk ik gewoon niet en dat is ook wel lekker, want dan... Da's ook weer goed voor de creativiteit.”

00:20:03
Brüning: “Ja precies en dat is dus ook echt een hele bewuste vrije dag, daar komt eigenlijk niks tussen?”

00:20:08
Wijninga: “Daar komt, in principe, komt daar niets tussen tenzij het echt heel belangrijk is.”

00:20:13
Brüning: “Maar dat ritme, wat wat, wat helpt dit jou? Eventjes... ben benieuwd naar wat wat dit met je doet als je zoiets doet. Dus echt op tijd naar bed gaan, om 05:00 opstaan, zo'n structuur?”

00:20:23
Wijninga: “Ja, ik hou van structuur, dat dat sowieso. Ik ga daar heel lekker op. En wat ik ik, ik probeer zo minimalistisch mogelijk te leven. In zowel spullen als gebruiken. Dus ik heb vaak dezelfde kleding aan hoef ik niet over na te denken. Ik ga op hetzelfde tijdstip naar bed, Hoef ik niet over na te denken. Ik ga sta op hetzelfde moment op, hoef ik niet over na te denken. Mijn eerste uur van de dag, hoef ik niet over na te denken. Wat ik ontbijt 's ochtends, hoef ik niet over na te denken. Ik zit in de automatiserings-business maar ik probeer ook in m'n privé lezen heel veel dingen te automatiseren zodat ik echt m'n focus kan hebben op mijn bedrijf.”

00:20:55
Brüning: “Kijk. En dan ga je toch nog een beetje werk gaat er dan door op dat ritme van je dag, hé? Automatiseren?”

00:20:59
Wijninga: “Ja sowieso. 100 procent, ja, ja, ja.”

00:21:02
Brüning: “Daar kun je volgens mij een heleboel over lezen in allemaal blogs die jij schrijft. Maar ik wil afsluitend eigenlijk ook nog even een een, een korte tip aan jou vragen. Is er een advies wat jij aan ondernemers mee zou willen geven? Startende ondernemers bijvoorbeeld, die denken: nou ik... de de wereld ligt, ligt open. Ik wil aan de slag met m'n bedrijf. Wat moet je dan echt doen of misschien wel niet doen?”

00:21:24
Wijninga: “Op het moment dat je onderneemt ga je vaak genoeg op je plaat. Zorg ervoor dat je altijd één keer vaker opstaat dan dat je neervalt en dan moet het helemaal goedkomen.”

00:21:35
Brüning: “Ja en vooral veerkrachtig zijn volgens mij hè. Zoals je aan het begin zei?”

00:21:38
Wijninga: “Dat is, dat is de essentie ook van ondernemerschap ja.”

00:21:41
Brüning: “Dank je wel, Alexander Wijninga van Watermelon. Leuk dat je luisterde naar deze podcast. KVK krijgt veel vragen over starten. Wil je meer weten over de KVK Start events? Ga dan naar KVK.nl/startevents. Voor nu bedankt voor het luisteren.”