Begin met een voorsprong

Transcriptie: Ervaringen en tips van Nick van Breda

In de podcastserie ‘Begin met een voorsprong’ gaat presentatrice Eva Brouwer in gesprek met bekende ondernemers. In aflevering 4 van 2021 komt Nick van Breda, een bevlogen zelfstandig ondernemer, aan het woord.

Luister naar de podcast

Transcriptie

Brouwer: Eva Brouwer

Van Breda: Nick van Breda

Brouwer:“Stel je hebt een goed idee, Je denkt eraan een eigen bedrijf te beginnen of je hebt net de stap gemaakt. Waar je moet je allemaal aan denken? Welke stappen maak je als ondernemer? En hoe zorg je ervoor dat jij begint met een voorsprong? Mijn naam is Eva Brouwer en in deze podcastserie ‘Begin met een voorsprong’ hoor je hoe bekende ondernemers hun eerste stappen hebben gezet met hun bedrijf. We gaan in gesprek over de stappen die je maakt als ondernemer, van goed idee tot succesvolle ondernemer. Hoe begin je? Waar loop je allemaal tegenaan en hoe houd je werk en privé in balans? Vandaag spreek ik met Nick van Breda live in het Tobacco Theater in Amsterdam. Nick is een bevlogen zelfstandig ondernemer. Zijn doel is om voor zijn dertigste één miljoen mensen te helpen om van hun passie hun werk te maken. Hij is door Forbes bekroond als één van de 1500 changemakers van onder de 30 en Nick heeft onlangs een award ontvangen voor de door hem bedachte vertelknuffel. Een sociale robot voor kinderen met een beperking. Welkom bij deze podcast met Nick van Breda, van maker naar changemaker.”

Brouwer: :“Hoi Nick. Leuk om met jou hier te zitten. Hoe ben jij begonnen met ondernemen?”

Van Breda: “Eigenlijk uit een persoonlijke crisis, ik euh. Ik wist niet of ik ooit ondernemer kon worden. Ik was zelf heel onzeker op dat moment. Ik was gameverslaafd. Ik was eigenlijk meer in de gamewereld aan het leven dan in de echte wereld. Zo ver ging het uiteindelijk. En ik was wel mijn studie gewoon aan het halen . Ondertussen een mbo, een horeca ondernemer manager opleiding gedaan, maar in alle stages elk moment gepakt om toch nog te kunnen gamen en om om die stage heen. En uhm. Ja, toen was het eigenlijk euh ja, heel abrupt dat er heel veel familie om me heen kwam te overlijden. Van iemand die zelfmoord pleegde tot aan iemand die van de trap af viel, m'n peetoom die met een schedelbreuk in een keer overleed. Tot aan een oom die net na zijn pensioen euh, kanker kreeg. En euh. Ook toen euh, heel snel kwam te overlijden. En dat heeft mij echt even doen stilstaan. Want ik was toen 17 en toen overleed mijn oom. Toen achttien en toen overleed m'n neef. Toen 19 toen overleed een andere oom. En ja, allemaal. Euh. Vond ik ja waren dat rolmodellen voor mij. Vond ik ze eigenlijk super gaaf en wilde ik meer van hun zijn. Maar ik was super onzeker. Dus voor mij was de dood van m'n oom die kanker had en de speech van zijn zoon, dat hij uitvinder wilde worden en niet euh, dat kon doen. Hij had het bedrijf van z'n vader overgenomen, omdat dat toen de standaard was en kwam ja, ging op pensioen en kwam te overlijden. Dus die heeft nooit zijn passie kunnen naleven. Dat raakte me zo hard dat ik ben gaan kijken hoe groot het probleem is wereldwijd. En dan blijkt dat negentig procent in een baan zit waar ze geen betrokkenheid meer in hebben. Ja, dat is bizar veel. En euh, en toen ben ik op school gaan onderzoeken van hé, hoe zit dat bij ondernemers eigenlijk. En daar bleek het tegenovergestelde te zijn. En 85 procent deed iets waar ze intrinsiek gemotiveerd voor waren, waar ze heel veel betrokkenheid hadden. Dus toen dacht ik: Ja, wat kan ik doen? Ja, als ik die bij elkaar euh bekijk, dan kan ik het beste mensen, jongeren die nog geen baan hebben helpen aan het ondernemerschap om mensen die wel al een baan hebben helpen om een omslag te maken naar het ondernemerschap als ze vast komen te zitten.”

Brouwer: “En dat wordt meteen jouw ticket naar je eigen ondernemerschap. Want je dacht nou, daar heb ik de meeste kans om gelukkig te worden.”

Van Breda: ”Het is zo'n groot probleem, dus ja.”

Brouwer: ”Maar kun je bij heel veel mensen is het ondernemerschap van: ik wil graag geld verdienen. Hoe kan ik dat het snelste doen? Bij jou zat dat doel niet echt op het, op het geld, maar op het geluk bij mensen creëren. Maar hoe kon jij dan wel geld verdienen met jouw plan?”

Van Breda:”Nou, ik wist uiteindelijk dat ik depressief was aan het worden was van het gamen. Doordat ik wel mezelf aan het verbeteren was in die game, maar niet de buitenwereld. En dat maakt je uiteindelijk leeg. En met weinig zelfvertrouwen kan je nog wel geskilled zijn wat je wil, maar als niemand anders daar gebruik van maakt, eh, dan voel je jezelf heel leeg. Dus doordat mijn oom eigenlijk heel erg veel voor de buitenwereld deed, alleen niet plezier had in zijn werk, euh, wist ik eigenlijk welke twee recepten nodig waren. Je moet én iets leuks doen én waardevol zijn voor een ander. Want dan kan je een fijn leven hebben. En die twee recepten ben ik gaan kijken of ik daar zelf plannen en methodieken en en euh evenementen voor kon organiseren om die twee bij elkaar te brengen voor anderen. En dat begon bij leeftijdsgenoten, bij jongeren.”

Brouwer: ”En dat groeide eigenlijk al snel uit tot euh. TedX talks geven en bespreken in binnen en buitenland. En je bent nu ook betrokken bij een hogeschool bij Avans, waar je drie en een halve dag in week lesgeeft aan jongeren. Wat leer je hen?”

Van Breda: ”Ja, ik mag nog geen les geven omdat ik er geen master heb gedaan, een euh didactische achtergrond heb.”

Brouwer: ”Maar laten we het even inwijden in het ondernemerschap en technologie.”

Van Breda: “Maar het coachen van studenten en docenten en het maximale uit een carrière halen en het liefste die studenten dus vroeg genoeg triggeren om het ondernemerschap te gaan proeven. En dat doen we met een makerplek, een "maker space", een maak-lab. En daar hebben we de genoeg middelen om snel technologisch een product te visualiseren en dan een business case daarbij te bedenken, een bedrijfsmodel daarbij te vinden en een groot genoeg probleem te raken daarmee.”

Brouwer: ”Ja uhm, t misschien wel het mooie van je tijd als euh gamer. En we hebben gehoord dat er een donkere kant aan was. Maar je hebt het juist ook heel veel affiniteit met technologie en met de nieuwste technologieën die er zijn he. En je helemaal onderdompelen in een euh in een virtuele wereld. Wat zijn voorbeelden van technologieën die je nu leert aan anderen?”

Van Breda: ”Nou, op dit moment leer ik hoe je VR inzet voor je bedrijfsdoeleinden. Of dat nou voor marketingdoeleinden is of voor uh, beter efficiënter samenwerken.”

Brouwer: ”Dus virtual reality?”

Van Breda: ”Ja, ja en euh ja, AR gebruik ik meer voor euh marketingcommunicatie. Eigenlijk: hoe ga je jouw product zo snel mogelijk bij de klant visueel maken?”

Brouwer: ”Ja, da's wel leuk. We hadden vragen van ondernemers en die vroegen dan van ja euh. Hoe kan ik dan een webshop aantrekkelijker maken? Daar heb je eigenlijk een heel simpel technisch middel voor?”

Brouwer: “Mag ik weten wat het was?”Van Breda: ”Ja, als je al je producten gaat digitaliseren in 3D. Dus je scant ze en je zet ze daarna in de webshop of in bij ons in de VR werelden in en VR kantoren die we hebben gemaakt. Dan etaleer je ze en kunnen mensen helemaal zien hoe dat in hun huiskamer eruit zou zien bijvoorbeeld. Dus je kan dan vanuit een 3D model kan je met ja, iedere camera kan het tegenwoordig op telefoon, kan je hem als augmented reality model plaatsen in je kamer.”

Brouwer: ”Ja, dus stel je koop bloemen ofzo of vazen, dan kan je die zo heel mooi laten ronddraaien in webshop?”

Van Breda: ”Ja, je kan er letterlijk omheen lopen alsof je in je woonkamer al staat.”

Brouwer: “Te gek. Dus dat is echt een voorbeeldje van he, hoe kan je dan met technologie dat dichterbij brengen, maar je werkt veel met jongeren? Je coacht ze, ook wel met docenten. Je komt eigenlijk uit een periode die best wel heel onzeker was. Hoe leer je anderen om die onzekerheid te overwinnen?”

Van Breda: ”Ja voor mij was het echt euh, heel ver uit mijn comfortzone stappen. Ik had podiumvrees en ik had meegedaan aan een wedstrijd om een euh onderzoekspaper te schrijven naar co-creatie en crowdsourcing. Twee thema's waar ik toen wat schoolprojecten over had gedaan en meer de trends had onderzocht rondom die thema's. En ik won een prijs om een lezing te geven over dat thema. Maar ik had ook geen onderzoek geschreven en ik had nog nooit onderzoek geschreven dus. Maar ik had wel een podium gewonnen in Portugal om een lezing te geven aan allemaal hoogleraren en marketingmanagers van bedrijven over dat thema. Ja, dat was echt race tegen de klok. Ik had én podiumvrees én ik moest in het Engels een lezing gaan geven. Ik kan nog geen onderzoek schrijven. Nog nooit, ik was eerstejaars HBO. Dus ik ging hulp vragen. En hulp vragen bij docenten Engels en onderzoekers in onze opleiding die die kaders konden schetsen voor mij, zodat ik die invullen. Een soort van invuloefening er van kon maken. En en dat hulpvragen heeft me heel erg ver gebracht. En nu, op moment dat ik een hulpvraag heb en ik deel het bijvoorbeeld op mijn LinkedIn, dan heb ik waarschijnlijk binnen 5 minuten al een antwoord. Een oplossing.”

Brouwer: ”Door je netwerk?”

Van Breda: ”Ja!”

Brouwer: ”Maar dat is wel mooi, want heel veel dingen die je doet en waarin je ook dan anderen coacht gaat over samenwerken. Een voorbeeld daarvan is bijvoorbeeld een hackathon. Iets wat uit de IT wereld komt. Wat is dat precies? En hoe kon je de gedachten van een hackathon zelf toepassen?”

Van Breda: ”Nou, ik vind het mooi bij een hackathon heb je een complexe vraag die je nooit in je eentje kan oplossen. Het gebeurt zelden. Die vragen zijn zo moeilijk dat ze niet te outsourcen zijn voor een organisatie. Er ligt al 10 jaar een probleem, over 100 jaar ligt hetzelfde probleem er al. En er komt maar geen antwoord op. Euh, die leg je neer bij, vaak jongeren die of aan het afstuderen zijn of afgestudeerd zijn en nog aan t zoeken zijn en waar ze heen willen, die schrijven zich in om daar vrijblijvend aan deel te nemen om hun dag aan kennis en kunde in te zetten om dat probleem op te lossen. Maar ze zitten vaak in teams van mensen die ze niet kennen. Ze hebben 24 uur de tijd, dus echt een wekker zetten we erop, 24 uur de tijd om met een antwoord te komen. Maar dat gaat nooit helemaal opgelost worden in die 24 uur. Maar dan komen, ieder team komt met een product of een antwoord op de vraag. En aan mij de taak om dat goed te begeleiden. Om genoeg masterclasses te geven in dat proces. Om een goeie team combinatie te maken met verschillende type gamers zeg ik altijd. De hipster, de hacker, de hustler en de helper. Dat zijn typetjes. En die typetjes kunnen euh, niet met elkaar een biertje drink in de kroeg. Die zijn tegenstrijdig met elkaar. Maar in een project zullen ze altijd van elkaars talent gebruik moeten maken.”

Brouwer: ”Nou ben je dus heel erg voorstander van samenwerken, van netwerken, in deze periodes, dat soms ook best wel lastig, hoewel jij dan natuurlijk altijd de virtuele wereld tot je beschikking hebt. Uhm, jij hebt ook bijvoorbeeld tips waar je elkaar een meet-up kan hebben online bijvoorbeeld of waar je elkaar toch kan ontmoeten. Wat is dat bijvoorbeeld?”

Van Breda: ”Ja meetup.com is eigenlijk een euh en een matchingplatform geworden voor kleine thematische evenementjes. Dus of je nou over de blockchain of over chatbots of over virtual reality wilt hebben. Je zoekt daarin in de meetup.com website naar meet-ups rondom VR bijvoorbeeld. En je hebt gelijk honderden meet-ups die d'r worden georganiseerd. Dus jij en ik maken gewoon een meet-up aan, al hebben wij geen enkel verstand van VR. Wij gaan een groep bij elkaar krijgen die misschien tien keer zo slim is dan ons in VR. En dan gaan we gewoon informeel mee in gesprek of dat nou digitaal of fysiek is. En dan kan je heel snel kennis opbouwen rondom een vlak waar je nieuwsgierig naar bent. Dus het is een heel mooi kanaal waar je heel snel kennis bij bijspijkert.”

Brouwer: ”Nou heb je door schade en schande al jong geleerd dat je ook hulp moet inroepen en dat doe jij ook. Dat zeg je ook tegen anderen. Maar waar ben jij zelf de mist in gegaan in je ondernemerschap?”

Van Breda: ”Nou ja, ik ben verslavingsgevoelig. En dat, euh, dat zag je in het gamen. Maar dat is ook bij het gokken. Toen ik het minder ging gamen ging ik meer gokken en ik wel eens naar euh, casino's toen ik 16, 17 was. Fairplays enzo. En voor je het weet euh raak je helemaal verzeild in een flow in het gokken. Dus het moment dat ik niet impact kan maken op een ander. Bijvoorbeeld vorig jaar begin Coronacrisis, alle evenementen waren gecanceld. Alles was euh, foetsie. Alle lezingen, alles was gecanceld. Uhm, heb ik even niks te doen. En dan heb ik de valkuil dat ik in één keer in de aandelen ga zitten en zo euh, tienduizend euro weggooi.”

Van Breda: ”Ja en dan denk je dat je alles weet en met trendwatching enzo. Maar dan zie je dat het toch heel erg onvoorspelbaar is. En dat is heel snel geld verdienen ook. Maar ja, ook vaak een addertje onder het gras zitten. En 80 procent euh, helemaal niet daar uiteindelijk een positief effect mee bereikt. Nee.”

Brouwer: ”Nou vind ik het ook wel bijzonder dat jij heel open bent over wat in het verleden niet goed bij jou ging. Overigens heb je daar natuurlijk ook onwijs veel van geleerd en misschien wel heel je bedrijf aan te danken. Zou je dat ook aanraden aan ondernemers om open te zijn over wie ze zelf zijn?”

Van Breda: “Ik denk dat het heel belangrijk is dat ja je omgeving, en dan hoeft dat misschien niet eens je familie te zijn, maar in ieder geval je je tweede en derde connecties bij LinkedIn als het ware. Eerste connecties heb je niks aan. Ja is leuk ja, allemaal reünies mee hoor te organiseren van school en van je eerste baantjes en noem maar op. Maar die tweede en derde relaties die jou nog helemaal niet ooit gesproken hebben, dat ze heel snel zien met wie ze aan tafel gaan zitten en dat ze ook heel snel to the point kunnen komen en dat je niet heel veel koffie gaat drinken en dan helemaal geen match hebt en een opdrachtgever krijgt die totaal niet bij jou past. En dat je eigenlijk als het naar het geld moet gaan kijken dat je denkt van ja, ik moet het wel doen. Maar dat dat dat het zoveel energie gaat vreten om die opdracht te gaan vervullen en misschien zelfs een burn out tot effect gaat hebben. Euh, dat het heel goed is om heel open te zijn over wie je bent en wat je wil.”

Brouwer: “Ja, mooi. Uhm, als je, je bent natuurlijk iemand met verstand van technologie. Wat is nou een trend die we in de gaten moeten houden?”

Van Breda: “Je hebt heel veel dingen. Je hebt aan de ene kant een stuk automatiseringstechnologieën, chatbots en artificial intelligence, algoritmes die jouw werk automatiseren. Je hebt type organisatie, bijvoorbeeld DAO's heten ze, decentrale autonome organisaties, zijn eigenlijk: wat als alles door een algoritme kan gedaan worden? Zelfs de belastingopgave, de inkoop, het inhuren van mensen en dat je helemaal niet meer als persoon een bedrijf runt, maar dat een robot een bedrijf runt. Daar zie je heel veel trends eigenlijk in het ontstaan. Dat gaat een beetje mee met de zelfrijdende auto's. Wanneer hoeven wij het stuur niet meer vast te houden? Dan zijn we d'r en ze zeggen dat het de singulariteit dat dat in 2027 zover gaat zijn.”

Brouwer: “Dat is al bijna’”

Van Breda: ”Dat er heel veel algoritmes eigenlijk voor ons dagelijkse werk. En dat begint dan maar de stofzuiger robot thuis. Ja, uiteindelijk is strijkrobot en allemaal de dingen die we niet leuk vinden gaan overnemen. Bij de kassa's die caissière die hebben we eigenlijk niet meer nodig. En dan zie je heel veel technologieën heen gaan.”

Brouwer: “Dus als we dan jou euh, over 10 jaar neerzetten, wat is er dan? Ben jij dan een soort robot geworden? Waar zie je jezelf over 10 jaar?”

Van Breda: “Ik denk dat ik dan veel meer op een podium sta als hologram.”

Brouwer: “Oh ja, handig! Kan je gewoon lekker thuisblijven.”

Van Breda:“Dat ik dus heel veel minder reisbewegingen heb. Maar veel vettere special effects om me heen kan realiseren, dan dat ik fysiek ooit zou kunnen. En dat die ervaring dus beter is, digitaal dan fysiek. En daar zijn platforms zoals wave VR. Die hebben muzikanten daar muziekclips mee opgenomen die al 100 miljoen keer bekeken zijn.”

Brouwer:“Ja, Matrix eat your heart out. Daar gaan we naartoe? En waar ben je nou echt het meest trots op?”

Van Breda: “Ja, ik. Ik denk ook het meest trots op ben dat ik elke dag en gewoon met een positieve energie op kan staan. Dat is echt anders geweest. En dat verdriet van alle mensen die ik verloren heb, dat ik dat heb kunnen verwerken en positief heb kunnen omdraaien. Want ja, anders zat ik daar waarschijnlijk nog in en dan was ik nog steeds game-verslaafd geweest en was het misschien nog veel erger geweest nu. Dan weet ik niet of ik er zelfs nog was. Op dit moment. Dus ja, als ik elke dag met energie op kan staan, genoeg doelen kan stellen elke dag zodat ik maar bezig blijf. Dan weet ik dat ik niet in een slechte sleur terecht kom. Dus ik moet onder mensen blijven, altijd. En zo heeft de Corona tijd me echt wel hard geraakt dat ik niet elke dag iemand fysiek kan verder helpen. En dan zie je toch dat... Ja, die kinetische energie die je krijgt bij mensen fysiek ontmoeten dat die van mij echt fundamenteel zijn om gewoon gezond te blijven”

Brouwer: “Tot slot, kort, wat zou jij de mensen die nu luisteren voor tip willen meegeven?”

Van Breda: “Ja, ga altijd op zoek wie je zelf bent en waar je nieuwsgierig naar bent en waar waar je nieuwsgiering naar blijft zijn. En ja, stop nooit met leren en ga in alles wat je doet en ga iets. Bijvoorbeeld bij elke opdracht die je aanneemt ga je iets presenteren wat je nog niet kan. In, in de offerte. Dat je dat ook gaat leveren. En ga dan he... Dan heb je een deadline van: in drie maanden moet het opgelost zijn en ga dat dan regelen.”

Brouwer: “Oeh spannend!”

Van Breda: “Dus elke dag dat je comfortzone stappen door dingen aan te bieden die je nog niet kan. Maak dat je elke dag dingen bijleert. En dat je je werk superleuk gaat vinden.”

Brouwer: “Nou super. Dank je wel Nick. Niet alleen voor deze mooie tip, maar ook voor je mooie verhaal. Dank je wel en de missie die je hebt.”

Brouwer: ”Leuk dat je luisterde naar deze podcast met Nick van Breda, van maker naar changemaker. Volgend jaar dan zijn er meer KVK-startevents, daar kun je gratis bij zijn met al je ondernemersvragen. En dan hebben we natuurlijk weer nieuwe, inspirerende gasten voor je. Wil je daar meer over weten? Kijk dan op KVK.nl/startevents.”