Help, ik ben mijn laptop kwijt. Wat moet ik doen?

Stel: je komt terug van een zakenreis. Op het vliegveld kom je erachter dat je laptop kwijt is, mét alle gegevens van je klanten. Een datalek dus. Maria Genova, expert op het gebied van online privacy, vertelt wat je moet doen.

Online sessie 25 juni: Software-updates

Hoe houden software-updates hackers buiten de deur? En hoe pak je updaten handig aan? We bespreken het met een cybersecurityexpert.

Meld je aan

Meld het datalek bij Autoriteit Persoonsgegevens

Bij klantgegevens gaat het om privacygevoelige informatie. “Volgens de privacywet AVG moet je in zo’n geval een melding maken bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Doe je dat niet, dan kun je een boete krijgen die kan oplopen tot maximaal 820.000 euro.

Vervelende gevolgen

Voor klanten kan een datalek vervelende gevolgen hebben. Informeer je klanten daarom altijd over het datalek en waarschuw ze voor de risico’s. Oplichters sturen hen mogelijk phishingmails of plegen neptelefoontjes en kunnen vervolgens met de juiste gegevens bankrekeningen volledig leegplunderen”, vertelt Genova.

Datalek voorkomen

Om een datalek in de toekomst te voorkomen, kun je de harde schijf van je laptop versleutelen. Zorg ook voor een goed wachtwoord op je laptop en mobiele telefoon. Zo dringen cybercriminelen online minder makkelijk je netwerk binnen. Krijgt iemand je verloren of gestolen laptop in handen? Dan beperk je met een goed wachtwoord en versleutelde harde schijf de kans dat diegene bij je data kan. Ten slotte adviseert Genova om regelmatig informatie die je niet langer gebruikt, te wissen. “En bewaar je het toch, doe dit dan op een externe, harde schijf die niet gekoppeld is aan het internet.”

Heb jij ook een cybervraag? Stel hem aan ons via kvk.cyber@kvk.nl.