Dossier
Klimaatakkoord
KVK informeert je over de belangrijkste ontwikkelingen rondom het Klimaatakkoord en wat dit betekent voor jouw bedrijf.
Impact op het mkb
In het Klimaatakkoord staan afspraken tussen de overheid en de belangrijkste sectoren en brancheorganisaties om de uitstoot van broeikasgassen in Nederland te verminderen. Deze afspraken hebben gevolgen voor iedereen.
Veelgestelde vragen over het Klimaatakkoord
In het Klimaatakkoord staan afspraken over hoe de overheid, bedrijven en maatschappelijke organisaties de komende jaren de internationale klimaatdoelen willen halen.
Het Klimaatakkoord is een uitwerking van de Klimaatwet, die ons verplicht om in 2030 49% minder broeikasgassen uit te stoten dan in 1990. In 2050 moet dit 95% zijn. Het Klimaatakkoord gaat grotendeels over het verlagen van de CO2-uitstoot.
De klimaatafspraken zijn verplicht voor de Nederlandse staat. Nederland stemde in 2016 samen met 195 andere landen in met het VN-Klimaatakkoord van Parijs. Daarin staat dat de landen in de toekomst veel minder CO2 zullen uitstoten. Maar de rechter oordeelde eind 2019 dat de Nederlandse staat onvoldoende deed voor een lagere CO2-uitstoot. Het vonnis luidde dat de overheid het afgesproken doel van 25% minder uitstoot eind 2020 moet halen.
In het Klimaatakkoord staat hoe we minder CO2 kunnen uitstoten. Bijvoorbeeld door geen fossiele grondstoffen te gebruiken, zoals gas en aardolie. Plannen voor deze overgang en andere uitdagingen zijn uitgewerkt binnen 5 klimaattafels. Een kleine greep uit de 600 afspraken die de sectoren maakten:
- Elektriciteit
Het plan is meer energie te halen uit wind en zon. Omdat we dan afhankelijker zijn van weersinvloeden, moet er een flexibel energiesysteem komen en opslagmogelijkheden met batterijen. - Industrie
Bedrijven gaan meer elektrificeren: ze vervangen aardgas door duurzame elektriciteit, aardwarmte of groene waterstof. Ook liggen er plannen voor het afvangen van CO2, en die op te slaan of te gebruiken als grondstof voor de teelt in tuinbouwkassen. - Gebouwde omgeving
Binnen de klimaattafel Gebouwde omgeving, is het doel om voor 2050 stapsgewijs van het gas af te gaan. Bijvoorbeeld door het gebruik van warmtenetten, warmtepompen of zonnepanelen. Nieuwbouwwoningen krijgen geen gasaansluiting meer. - Landbouw en landgebruik
Er komt meer duurzame kringlooplandbouw. Glastuinbouwers gaan 300 hectare kassen moderniseren. Voor het verlagen van de stikstofuitstoot, is geld gereserveerd, bijvoorbeeld voor emissie-arme stalsystemen. - Mobiliteit
Binnen de klimaattafel Mobiliteit zit de oplossing voor het klimaatvraagstuk in nieuwe biobrandstoffen en duurzame energiedragers zoals batterijen. Het doel vanaf 2030 is dat er alleen nog elektrische auto’s, en auto’s op zonnecellen of waterstof door Nederland rijden.
De overheid werkt ook aan een circulaire economie, waarin we minder afval produceren en meer recyclen. De Klimaattafels nemen dit mee in de plannen.
- Elektriciteit
De komende jaren gaat het Klimaatakkoord jouw bedrijf raken. Hoe en in welke mate, is afhankelijk van welke maatregelen er gaan gelden en in welke sector je actief bent. Als bakker moet je bijvoorbeeld op zoek naar een alternatief voor je gasgestookte oven. En als je een bedrijfsbus op diesel hebt, moet je die vervangen door een elektrische bedrijfsbus. In de impacttoets is de financiële invloed per branche in kaart gebracht door de overheid.
De overheid presenteert steeds meer klimaatmaatregelen. Met name voor de sectoren woningbouw, landbouw, industrie en mobiliteit. Bijvoorbeeld gebruikmaken van duurzame warmte in plaats van gas, landbouwmachines zonder schadelijke uitstoot en een CO2-heffing voor de industrie.
Er is een aantal regelingen waar je gebruik van kunt maken in 2021. Zo heb je de investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE), voor het verwarmen van je bedrijfspand met een warmtepomp of zonneboiler en de milieu-investeringsaftrek, als je investeert in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen. In 2021 komen daar nieuwe regelingen bij op het gebied van duurzame energievoorziening en circulaire economie. De digitale tool MKB Klimaatwerk geeft inzicht in de regelingen waarvan jouw branche gebruik kan maken.
Altijd op de hoogte
Informatie en tips ontvangen over duurzaam ondernemen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.