Wie helpt bij het schrijven van mijn financieringsaanvraag?

Je gaat een bedrijf starten of je bedrijf groeit. Daarvoor wil je geld lenen. Dat kan bij een bank, andere financier of investeerder. Zij vragen van jou een duidelijke financieringsaanvraag. Zo'n aanvraag kun je zelf maken. Je kunt er ook hulp bij inschakelen. Bijvoorbeeld van een financieringsadviseur. Die weet waar je op moet letten en wat je allemaal moet aanleveren. Bij wie kun je terecht?

Bepaal je uurtarief

Vul in wat je wil verdienen en ontdek welk uurtarief daarbij past

Bereken het nu

Accountants en administratiekantoren

Vraag of je eigen accountant, boekhouder of administratiekantoor je kan helpen. Die is bekend met de financiële details van je bedrijf. Houd er rekening mee dat niet ieder accountants- of administratiekantoor kennis heeft van bedrijfsfinanciering. Vraag daarom of jouw adviseur ervaring heeft met het maken van een financieringsaanvraag. Is dat niet zo? Ga dan op zoek naar een financieringsspecialist via:

  • NBA: Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants.
  • SRA: Samenwerkende Register Accountants en Accountants-Administratieconsulenten. Netwerkorganisatie van zelfstandige accountantskantoren in Nederland.
  • NOAB: Nederlandse Orde van Administratie- en Belastingdeskundigen. De branchevereniging voor administratie- en belastingadvieskantoren.

Specialisten in bedrijfsfinanciering met keurmerk

Zoek hulp van een specialist in bedrijfsfinanciering. Die heeft een uitgebreid netwerk van financiers en biedt financieringsoplossingen en begeleiding. De markt van financieel adviseurs is groot en de kwaliteit verschilt. De Stichting MKB Financiering heeft daarom het Keurmerk Erkend Financieringsadvies MKB

Kies je een adviseur met het keurmerk? Dan weet je zeker dat deze professioneel en deskundig is. De adviseur volgt een gedragscode en houdt zich aan afspraken over tarieven, provisies en vertrouwelijkheid.

Financiële coaching

  • Stichting Ondernemersklankbord (OKB): Adviseurs van OKB zijn werkzaam geweest in diverse sectoren en branches. Zij kijken mee met je kredietaanvraag en geven advies over de inhoud. Zij geven alternatieven aan en zorgen dat je financieel overzicht hebt. Een adviseur van OKB dient zelf geen aanvraag voor zakelijk krediet in. In sommige gevallen gaat de adviseur wel mee naar het gesprek met de financier.
  • Qredits: Coaches van Qredits adviseren over de zakelijke kredieten die Qredits verstrekt.

Brancheorganisaties

  • Koninklijke Horeca Nederland: Horeca Nederland adviseert leden over financieringsmogelijkheden. Bijvoorbeeld via een bierbrouwerij, crowdfunding of via de bank.
  • Koninklijke INretail: INretail helpt leden bij het uitzoeken van (alternatieve) financiering. Hiervoor combineren zij kennis van de branche met een financieringstool van Capsearch.
  • Koninklijke Metaalunie: Metaalunie helpt leden bij kredietaanvragen, het vinden van alternatieve financieringsbronnen en onderhandeling met de bank.

De genoemde organisaties praten namens drie grote sectoren. Ben je actief in een andere branche en wil je ook een zakelijk krediet aanvragen? Vraag bij je eigen branchevereniging hoe die kan helpen bij je financieringsaanvraag.

Kredietunies

Een kredietunie is een coöperatie die kredietgevers en ondernemers met een kredietbehoefte bij elkaar brengt. Succesvolle ondernemers bieden financiering, contacten, kennis en ervaring. Zo helpen ze collega-ondernemers in de eigen regio die een zakelijke lening willen aanvragen. Elke ondernemer die een zakelijk krediet nodig heeft en zich bij de kredietunie aansluit, krijgt een coach. Dat is meestal een van de kredietgevers. Je vindt een kredietunie via:

Financiering voorbereiden

Ga je een financieringsvraag indienen? Onderzoek dan waar de financier bij de beoordeling op let. En gebruik de informatie over financiering voorbereiden voor je bedrijf op Ondernemersplein.nl. Of stel je vragen over financiering regelen aan de adviseurs van de KVK Financieringsdesk: 0800 10 14.