Duurzaam ondernemen

Duurzaam woon-werkverkeer: dit zijn je opties

  • Tips
  • Redactie KVK
  • Bijgewerkt 21 apr 2022
  • 4 min lezen
  • 752
Wil je je bedrijf verduurzamen, dan is het verstandig om eens kritisch te kijken naar het woon-werkverkeer van je personeel. Online vergaderen is bijvoorbeeld een goed alternatief voor zakelijke afspraken, elektrisch rijden wordt door subsidies steeds aantrekkelijker en ook de trein is een goede optie om naar kantoor te gaan. Met deze 6 opties zorg je voor minder uitstoot. Vaak bieden ze ook financiële voordelen.

Medewerkers zijn beter te overtuigen om hun gedrag aan te passen als je ze meeneemt in het ‘waarom’ achter je plannen. Deel jouw kijk op duurzaamheid dus met je personeel en leg uit waarom je het belangrijk vindt om bijvoorbeeld CO2 te verminderen. Stel duidelijke mobiliteitsregels voor en vertel ook nieuwe medewerkers direct welke duurzame keuzes je hebt gemaakt. Heb je nog geen keuze gemaakt? Kijk dan naar deze milieuvriendelijke vervoersopties:

1. Elektrische leaseauto

De overheid stimuleert de aanschaf van elektrische auto’s met belastingvoordelen. Zo zijn volledig elektrische auto’s vrijgesteld van BPM en motorrijtuigenbelasting. Voor de aanschaf van een elektrische auto kun je daar bovenop mogelijk subsidie krijgen via de MIA of VAMIL-regeling.

Met elektrische leaseauto’s bereid je je voor op een toekomst met steeds meer uitstootvrije zones. Meer dan 25 Nederlandse gemeenten stellen vanaf 2025 zero-emissiezones in. Dat betekent dat je er niet meer welkom bent met je auto op benzine of diesel.

Naast de aanschaf van een elektrische auto moet je ook investeren in laadpalen en rekening houden met de actieradius van de auto. Het aanbod verandert snel, dus richt je wagenpark als werkgever flexibel in. Opladen duurt langer dan tanken, daar moeten je werknemers in hun planning rekening mee houden.

2. Carpoolen en deelauto’s

Staan er dagelijks veel voertuigen ongebruikt voor jouw bedrijfspand? Kijk dan of carpoolen een passende oplossing is. Doordat werknemers met elkaar meerijden, rijden er minder auto’s op de weg en verminder je CO2-uitstoot. Hetzelfde bereik je door gebruik te maken van een deelautoservice. Je hebt dan geen aanschafkosten en ook geen omkijken naar onderhoud, verzekeringen, afschrijving, tankbonnetjes en kilometeradministratie. Een ander voordeel van een deelauto is dat je geen sleuteloverdracht hebt, je kunt de auto eenvoudig ontgrendelen met een app. Daarnaast kun je een deelauto voor een kortere periode gebruiken, bijvoorbeeld voor 5 uur of 1 dag. Handig voor als je bijvoorbeeld incidenteel meerdere klanten moet bezoeken op dezelfde dag.

3. Stuur met reiskostenvergoeding

Met een reiskosten- of kilometervergoeding kun je werknemers stimuleren om andere keuzes te maken. Door de eerste kilometers niet te vergoeden, stimuleer je bijvoorbeeld werknemers die dichtbij wonen met de fiets of de bus te komen. Ook met je parkeerbeleid heb je invloed op het gedrag van werknemers. Denk aan betaald parkeren, een parkeervergunning die verrekend wordt met het nettosalaris of het enkel toekennen van een parkeerplaats vanaf een minimale woon-werkafstand van bijvoorbeeld 15 km.

4. Voordeel van treinreizen

Ligt jouw bedrijfspand op een gunstige locatie ten opzichte van het openbaar vervoer? Stimuleer reizen met de trein en bus. Het aanbieden van een OV-abonnement is in de meeste gevallen goedkoper dan een kilometervergoeding. Veel vervoersbedrijven hebben speciale abonnementen voor bedrijven, zoals de NS Businesscard.

Ook als je bedrijf verder van het station ligt, zijn er mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan aanvullend vervoer met de OV-fiets. Een bijkomend voordeel van reizen met de trein is dat jij en je medewerkers kunnen werken tijdens de rit.

5. Fiets van de zaak

Je kunt je medewerkers een fiets van de zaak aanbieden voor woon-werkverkeer. Bijvoorbeeld met de leasefietsregeling. Je kunt deze regeling vergelijken met een leaseregeling voor auto’s, maar dan duurzamer. Sinds 1 januari 2020 is de fiscale bijtelling voor een fiets van de zaak eenvoudiger. De werknemer mag de fiets onbeperkt privé gebruiken, maar krijgt wel een bijtelling van 7% op het salaris. Kilometers bijhouden is niet meer nodig. Een elektrische fiets of speed pedelec is ook een reëel alternatief voor werknemers die net iets verder van kantoor af wonen.

Als je niet de volledige lease vergoedt, kunnen medewerkers nog steeds de aanschafkosten van een fiets voordelig verrekenen via het brutoloon. Dit maakt deel uit van de werkkostenregeling.

6. Boek geen vliegticket: werk thuis

Reizen jij of je medewerkers veel met het vliegtuig? Overweeg dan eerst of je je werk online kunt doen. Als vliegen noodzakelijk is, kijk dan eerst of je bestemming ook met de trein bereikbaar is. Stap je toch in het vliegtuig, dan kun je ervoor kiezen om de CO2-uitstoot van je vlucht te laten compenseren, bijvoorbeeld door geld te doneren aan een non-profit organisatie die bomen plant. De minst milieuvervuilende vlucht is een rechtstreekse vlucht in economy class in een goed bezet vliegtuig. Echt groen vliegen kan nog niet. Vliegen op biobrandstoffen via een maatschappij met duurzaamheidsdoelstellingen kan wel.

Overweeg je om over te stappen op openbaar vervoer? Lees hier hoe je de overstap aantrekkelijk maakt voor je personeel.
Redactie KVK
Redactie KVK

De KVK-redactie verzorgt en publiceert inspirerende informatieve artikelen voor ondernemers op KVK.nl, waaronder interviews en how to’s.

InspiratiePage
Duurzaam