Duurzaam reizen: zo moedig je je personeel aan

Duurzaam reizen wordt meer en meer noodzaak. Over een paar jaar kom je veel steden niet meer in met je benzine- of dieselauto. Wil je je personeel nu alvast laten reizen met de fiets, het openbaar vervoer of de elektrische (deel)auto? Deze vijf tips zorgen voor een soepele overgang.

Advies op maat?

Met de MKB Diagnosetool zie je hoe jouw bedrijf ervoor staat

Vul de tool in

Zakelijk autorijden wordt steeds duurder en ingewikkelder. Denk aan hoge brandstofprijzen, milieuzones in steden en drukte op de weg. Met duurzaam woon-werkverkeer heb je geen of minder last van deze obstakels. En het is vaak goedkoper. Maar hoe zorg je voor een soepele overstap? Mensen die veel waarde hechten aan hun comfortabele leaseauto stappen waarschijnlijk liever niet dagelijks een volle treincoupé in. Betrek daarom je personeel in je plannen, luister goed naar wensen en angsten en beloon duurzame keuzes.

1. Kies je moment

Zijn er wegwerkzaamheden in de omgeving van je bedrijf of verhuis je naar een ander pand? Stap op dat soort logische momenten over op duurzaam vervoer. Reizen met het ov wordt bijvoorbeeld een stuk aantrekkelijker als je nieuwe bedrijfspand naast een treinstation ligt.

2. Laat personeel meebeslissen

Praat met je werknemers en ontdek wat hun wensen zijn. Maak ook twijfels en praktische bezwaren bespreekbaar. Het kan zijn dat medewerkers zich druk maken over bijvoorbeeld langere reistijden met het openbaar vervoer. Bied dan bijvoorbeeld eersteklasabonnementen aan. Je personeel kan reistijd dan als werktijd gebruiken.

Vraag al je werknemers naar hun mening over duurzaam reizen. Ook degenen die minder enthousiast zijn. Neem je medewerkers serieus en neem hun ideeën mee in je aanpak. Sluiten de bus- of treintijden bijvoorbeeld niet aan op de openingstijden van je winkel? Pas als dat kan je openingstijden aan, zodat reizen met de trein of bus aantrekkelijker wordt.

3. Beloon duurzaam reizen

Beloon duurzaam reizen en maak zo je personeel enthousiast. Denk bijvoorbeeld aan een spaarsysteem. Je spaart daarbij punten voor iedere kilometer die je fietst. De punten ruil je in voor kortingen of producten. Of maak er een wedstrijd van met het hele bedrijf. Wie is het vaakst op de fiets gestapt? Wie reist de meeste duurzame kilometers per maand? Benoem de winnaar aan het einde van het jaar tot ‘meest groene reiziger’ en zorg voor een leuke prijs.

Reisorganisatie Better Places gaat nog wat verder in het belonen van duurzaam reizen. “We bieden ons personeel twee extra vakantiedagen aan”, vertelt directeur Saskia Griep. “Het idee erachter is dat medewerkers met de trein op vakantie kunnen. Een treinrit duurt over het algemeen namelijk langer dan een vliegreis. Ik hoop dat ze door ook privé voor de trein te kiezen nog enthousiaster worden over duurzaam vervoer.”

4. Ga voor oplossingen op maat

Kies niet één duurzame oplossing voor al je personeel, maar kijk naar persoonlijke situaties. Wat voor je ene medewerker een prima oplossing is, zal voor de ander juist niet werken. Breng daarom eerst het reisgedrag van je medewerkers in kaart. De Mobiliteitsscan helpt je daarbij. Je ziet in de tool de duurzame reismogelijkheden van iedere medewerker. Ook krijg je inzicht in wat de verschillende opties betekenen voor reistijd, kosten, CO2-uitstoot en meer.

Better Places vergoedt vooral reizen met het openbaar vervoer, maar kijkt goed naar individuele medewerkers. “Onze stagiaires moeten vanuit Wageningen naar Leiden komen. We rekenen de tijd in de trein als werktijd. En ze mogen buiten de spits reizen. Zo maken we treinreizen voor hen aantrekkelijk”, vertelt Griep.

Vergeet ook jezelf niet. Griep heeft zelf geen auto en reist met de trein naar het werk. “Je bent als directeur veel geloofwaardiger als je ook zelf duurzaam reist. Ik wil mensen laten zien dat reizen met de trein helemaal niet moeilijk, duur of vervelend is.”

5. Maak duurzaam reizen gemakkelijk

Maak de overstap op duurzaam reizen makkelijk voor je personeel. Willen je medewerkers bijvoorbeeld voortaan met de elektrische auto of elektrische fiets naar werk komen? Zorg alvast voor voldoende parkeerplekken met laadmogelijkheden. En laat treinreizigers hun reistijd gebruiken als werktijd. Zo maak je de drempel om de trein te pakken een stuk kleiner.

E-bikes uitproberen

Laat je personeel nieuwe manieren van reizen uitproberen. Op verschillende plekken in Nederland kun je e-bikes eerst een tijdje uitproberen. Dat kan bijvoorbeeld in Groningen en Eindhoven. Zo ontdekken je medewerkers op een laagdrempelige manier de voordelen van fietsen naar het werk.