Zo stap je over op zakelijk fietsen

Wil je het woon-werkverkeer van jezelf en je personeel verduurzamen? Denk eens aan de zakelijke fiets. Dankzij een aantal regelingen is zakelijk fietsen niet alleen gezond, maar ook voordelig. In dit artikel lees je hoe je fietsen aantrekkelijk maakt voor jezelf en je personeel.

Fietsende werknemers zijn per jaar 1,3 dagen minder ziek. Daardoor daalt je ziekteverzuim en de kosten en zorgen die daarbij horen. Bovendien ben je minder geld kwijt aan brandstof en parkeren. Overtuigd van de voordelen? Maak de overgang naar de fiets zo gemakkelijk mogelijk voor je medewerkers. Deze tips helpen je daarbij.

Maak gebruik van regelingen

Vier financiële regelingen helpen om de zakelijke fiets aantrekkelijker te maken voor zowel je medewerker als voor jezelf.

  • 1. Fiets van de zaak

    Je koopt of leaset een zakelijke fiets. Je medewerker mag er privé onbeperkt op fietsen en hoeft er niet verplicht mee naar werk te komen.

  • 2. Bruto/nettovergoeding

    Je medewerker koopt een fiets van het bruto inkomen. Dit is voordelig, want over het bruto bedrag betaal je minder loonbelasting en premies dan over netto salaris.

  • 3. Kilometervergoeding

    Je betaalt je medewerker een vergoeding voor de fietskilometers tussen huis en de zaak. De onbelaste vergoeding is 23 cent per kilometer.

  • 4. Renteloze lening

    Je leent je werknemer een geldbedrag om een fiets van te kopen. De werknemer kan dit bedrag terugbetalen met de onbelaste kilometervergoeding.

Zzp'er en zakelijk fietsen

Ben je zzp'er? Dan mag je de zakelijke fiets met je eenmanszaak kopen als je de fiets voor minimaal tien procent zakelijk gebruikt. De kosten van de fiets kun je dan van de winst aftrekken. Voor de inkomstenbelasting is de bijtelling zeven procent van de adviesprijs van de fiets. Ook mag je andere kosten voor de zakelijke fiets aftrekken, zoals kosten voor reparaties of de fietsverzekering.

Zorg voor goede fietsvoorzieningen

Maak het voor je werknemers zo prettig mogelijk om met de fiets naar de zaak te komen. Niemand heeft zin om na een fietstocht de hele dag bezweet achter het bureau te zitten. Overweeg daarom een omkleedruimte  met douches en de mogelijkheid om fietskleding uit te hangen.

En dure elektrische fietsen? Die wil je personeel het liefst veilig en overdekt stallen en als het even kan nog opladen ook. Ook daar moet je dus mogelijk geld in investeren. Je kunt subsidies aanvragen voor zulke investeringen.

Communiceer over de mogelijkheden

Praat met je medewerkers over de fietsregelingen en de fietsvoorzieningen. Heb je hier hulp bij nodig? Meld je bedrijf aan voor het overheidsprogramma Kies de Fiets en ontvang een gratis toolkit met promotiemateriaal. Met je aanmelding geef je aan dat je tien procent meer medewerkers op de fiets probeert te krijgen. Kies de Fiets werkt samen met organisaties die een mobiliteitsscan van je bedrijf kunnen uitvoeren. Daarmee brengen ze het reisgedrag van je personeel in kaart. Na de scan krijg je tips op maat om je personeel meer te laten fietsen.

Wees flexibel

Of zakelijk fietsen een fijne oplossing is, verschilt per medewerker. Het hangt af van bijvoorbeeld de afstand tot het werk en het type werkzaamheden. Maar ook van de privésituatie van de werknemer. Bied je personeel dus flexibiliteit. Bijvoorbeeld met een mobiliteitskaart voor zowel ov, auto en fiets.

Wees positief

Stimuleer je medewerkers op een positieve manier om vaker de fiets te pakken. Organiseer bijvoorbeeld een competitie. Degene die aan het eind van het jaar de meeste fietskilometers in de benen heeft wint een prijs. Of doe mee met een spaarprogramma. Je medewerkers sparen dan punten voor iedere gefietste kilometer. Deze punten kunnen ze inwisselen voor korting of producten.

Werk samen

Ruimtegebrek, of op zoek naar iemand om de kosten mee te delen? Werk samen met ondernemers in de buurt. Bijvoorbeeld voor het plaatsen van fietsenstallingen of de aanschaf van laadpalen. Misschien kunnen jullie samen een paar fietsen of een auto delen.