Duurzaam ondernemen

Elektrisch rijden: deze maatregelen komen op je af

Elektrisch rijden, binnen nu en een paar jaar krijg je er waarschijnlijk mee te maken. De overheid neemt maatregelen om CO2-uitstoot te verminderen en steeds meer binnensteden richten milieuzones in. Met je vervuilende dieselwagen mag je daar niet komen. Lees alles over de maatregelen en ontdek hoe ze invloed hebben op je bedrijf. En hoe je je aanpast aan een toekomst waarin elektrisch rijden de norm wordt.

Nederland moet in 2050 klimaatneutraal zijn. Om dat te bereiken moet de CO2-uitstoot met 49% omlaag. Dit heeft gevolgen voor vervoer. Benzine- en dieselauto’s verdwijnen langzaam maar zeker uit het straatbeeld en elektrisch rijden wordt de standaard. Dit ga jij merken van drie belangrijke maatregelen:

Milieuzones voor dieselvoertuigen

Nederland heeft op dit moment vijftien milieuzones. Dit zijn gebieden in met name binnensteden waar je niet met je dieselvoertuig mag komen. Je herkent een milieuzone aan een verkeersbord met een onderbord waarop staat voor welk voertuig en voor welke emissieklasse de milieuzone geldt. De emissieklasse zegt iets over hoe schoon je voertuig is. Hoe hoger de emissieklasse, hoe lager de uitstoot van schadelijke stoffen. Je vindt de emissieklasse van je voertuig via de Milieuzonecheck.

Verkeerdbord milieuzoneVoorbeeld van een onderbord waarop de milieuzone staat aangegeven.

Zo ben je voorbereid

Kom jij in steden met een milieuzone of die in de toekomst een milieuzone invoeren? Bekijk je emissieklasse en controleer of je met je auto of bestelbus de stad in mag. Er zijn drie types milieuzones voor auto’s, bestelwagens en vrachtwagens op diesel: geel, groen en paars. De emissieklasse van je auto bepaalt of je een milieuzone wel of niet in mag.

Personenauto’s en bestelauto’s:

  • Emissieklasse 0, 1 of 2: Je bent in geen enkele milieuzone welkom.
  • Emissieklasse 3: Je mag gele milieuzones in, maar in groene milieuzones ben je niet welkom.
  • Emissieklasse 4 of 5: Je mag groene én gele milieuzones in.

Vrachtwagens en autobussen

Emissieklasse 6: Je mag paarse milieuzones in. Er zijn verschillende varianten van de paarse milieuzone. Sommige zones gelden alleen voor vrachtwagens of autobussen, andere milieuzones gelden voor beide voertuigen. Op het onderbord zie je voor welke voertuigen de zone die je inrijdt geldt.

Strengere regels milieuzones

Vanaf 2025 worden de regels voor milieuzones strenger. Je personen- of bestelauto moet dan minimaal emissieklasse vier of vijf hebben om de milieuzones in te komen. Vanaf 2025 voeren minimaal 30 steden een zero emissiezone in voor bestelauto’s en vrachtwagens. Je mag daar alleen in als je elektrisch rijdt.

Verbod op verkoop benzineauto’s

Het kabinet wil dat er vanaf 2030 in Nederland alleen nog emissievrije nieuwe auto’s worden verkocht. Vanaf 2035 kun je in heel Europa geen nieuwe benzine- of dieselauto’s meer kopen. Vanaf dat moment komen er alleen nieuwe elektrische auto’s op de markt. Met deze maatregel wil de Europese Unie in 2050 klimaatneutraal zijn. Je mag brandstofauto’s nog wel tweedehands kopen of verkopen. Vanaf 2050 mogen er helemaal geen benzine- en dieselauto’s meer de weg op. Iedereen moet dan elektrisch rijden.

Zo ben je voorbereid

Houd bij de aanschaf van een nieuwe auto rekening met deze maatregel. Wil je dat de auto minimaal tien jaar meegaat, dan is het verstandig om je te oriënteren op elektrisch rijden. Besef ook dat tweedehands brandstofauto’s vanwege het aankomende verbod de komende jaren minder waard worden. Koop je nu een brandstofauto dan is de kans groot dat deze, als je hem over een paar jaar verkoopt, minder opbrengt dan tweedehands auto’s nu doen.

Invoering vrachtwagenheffing

Nederland krijgt over ongeveer vier jaar een vrachtwagenheffing om schoon vervoer te stimuleren. Je betaalt dan voor iedere kilometer die je met de vrachtwagen op heffingswegen rijdt, gemiddeld 14,9 cent per kilometer. De heffing geldt op bijna alle snelwegen en een aantal N-wegen.

Zo ben je voorbereid

Voor de vrachtwagenheffing geldt: hoe zwaarder en milieuvervuilender de vrachtwagen hoe meer je betaalt. Houd hier rekening mee als je de komende jaren investeert in nieuwe vrachtwagens.

Subsidies en belastingvoordeel

De overheid geeft subsidies voor groen vervoer. Denk bijvoorbeeld aan de SEBA subsidie waarmee je maximaal 5.000 euro korting krijgt op een emissieloze bedrijfsauto. Wil je gebruik maken van subsidies? Stap dan zo snel mogelijk over op elektrisch rijden. De overheid bouwt sommige subsidies en belastingvoordelen de komende jaren steeds verder af. Hoe eerder je overstapt, hoe langer je profiteert.

Weet je nog niet zeker of dit het juiste moment is om de overstap naar elektrisch rijden te maken? Bekijk alle voor- en nadelen.
Margot Bogers

Als content creator vertaal ik complexe onderwerpen op het gebied van duurzaamheid naar praktische tips en adviezen. Zodat jij als ondernemer weet waar je aan toe bent en hoe je kunt verduurzamen.

InspiratiePage
Duurzaam