Duurzaam woon-werkverkeer: dit zijn je opties

Duurzaam woon-werkverkeer is goed voor het milieu. Daarom stimuleert de overheid groen reizen met subsidies. Bovendien kun je er geld mee besparen. Welke duurzame reisopties passen bij jouw bedrijf? Bekijk vijf milieuvriendelijke mogelijkheden om van A naar B te gaan.

Advies op maat?

Met de MKB Diagnosetool zie je hoe jouw bedrijf ervoor staat

Vul de tool in

1. Elektrische leaseauto

Met elektrische leaseauto’s bereid je je voor op een toekomst met steeds meer uitstootvrije zones. Twintig Nederlandse gemeenten krijgen vanaf 1 januari 2025 een zero-emissiezones. Je mag daar dan niet meer komen met je benzine- of dieselauto met een emissieklasse lager dan Euro 5. Voor bestelauto’s met emissieklasse Euro 6 gaat deze regel in op 1 januari 2028.

Elektrische auto kopen met belastingvoordeel

De overheid stimuleert de aanschaf van emissievrije auto’s met belastingvoordelen. Zo hoeven ondernemers over elektrische auto’s en auto's die op waterstof rijden geen BPM of motorrijtuigenbelasting te betalen. Voor het kopen van de elektrische bestelauto kun je daar bovenop mogelijk subsidie krijgen via de MIA of VAMIL-regeling.

2. Carpoolen en deelauto’s

Staan er dagelijks veel voertuigen ongebruikt voor je bedrijfspand? Kijk of carpoolen een oplossing is voor woon-werkverkeer. Doordat werknemers met elkaar meerijden, rijden er minder auto’s op de weg en verminder je CO2-uitstoot. Of gebruik een deelautoservice. Je hebt dan geen aanschafkosten en ook geen omkijken naar onderhoud, verzekeringen, afschrijving, tankbonnetjes en kilometeradministratie. 

Rapporteren over CO2-uitstoot van je woon-werkverkeer

Vanaf 1 juli moet je als bedrijf met honderd of meer werknemers verplicht rapporteren over het zakelijke- en het woon-werkverkeer van je medewerkers. Heb je een kleiner bedrijf? Dan mag je vrijwillig rapporteren. Op basis van onder andere je kilometergegevens ontdek je gelijk de CO2-uitstoot van jouw woon-werkverkeer.

3. Regels voor reiskostenvergoeding en parkeren

Met een reiskosten- of kilometervergoeding help je werknemers om duurzame keuzes te maken. Vergoed bijvoorbeeld de eerste kilometers niet. Zo moedig je werknemers die dichtbij wonen aan met de fiets of de bus te komen. Ook met je parkeerbeleid heb je invloed op het gedrag van werknemers. Denk aan betaald parkeren of een parkeervergunning die je verrekent met het nettosalaris. Je kunt ook alle parkeerplaatsen reserveren voor personeel dat verder dan vijftien kilometer moet reizen.

4. Trein, bus en OV-fiets

Ligt je bedrijfspand dichtbij een station, of is er een bushalte met goede aansluitingen vlakbij? Stimuleer duurzaam vervoer, zoals de trein en bus. Een OV-abonnement is meestal goedkoper dan een kilometervergoeding. Veel vervoersbedrijven hebben speciale abonnementen voor bedrijven, zoals de NS Businesscard.

Ook als je bedrijf verder van het station ligt, zijn er mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan aanvullend vervoer met de OV-fiets. Een extra voordeel van reizen met de trein is dat je kunt werken tijdens de rit.

Belastingvrij ov-abonnement

Vanaf 1 januari 2024 hoef je geen loonheffing in te houden als je de kosten van een ov-kaart (ov-abonnement of voordeelurenkaart) voor je werknemer vergoedt. Op Digitaal Ondernemersplein lees je hier meer over.

5. Fiets van de zaak

Je kunt je medewerkers een fiets van de zaak aanbieden voor woon-werkverkeer. Bijvoorbeeld met de leasefietsregeling. Je kunt deze regeling vergelijken met een leaseregeling voor auto’s, maar dan duurzamer. Sinds 1 januari 2020 is de fiscale bijtelling voor een fiets van de zaak eenvoudiger. De werknemer mag de fiets onbeperkt privé gebruiken, maar krijgt wel een bijtelling van zeven procent op het salaris. Kilometers bijhouden is niet meer nodig. Een elektrische fiets of speed pedelec is een alternatief voor werknemers die net iets verder van kantoor af wonen.

Vergoed je niet de volledige lease? Dan kunnen medewerkers met de werkkostenregeling nog steeds de aanschafkosten van een fiets voordelig verrekenen via het brutoloon.