Duurzaam woon-werkverkeer: dit zijn je opties
- KVK Redactie
- Achtergrond
- 2 jun 2023
- Bijgewerkt 11 jan 2023
- Runnen en groeien
- Duurzaamheid
Duurzaam woon-werkverkeer is goed voor het milieu. Daarom stimuleert de overheid groen reizen met subsidies. Bovendien kun je er geld mee besparen. Welke duurzame reisopties passen bij jouw bedrijf? Bekijk vijf milieuvriendelijke mogelijkheden om van A naar B te gaan.
1. Elektrische leaseauto
De overheid stimuleert de aanschaf van emissievrije auto’s met belastingvoordelen. Zo hoeven ondernemers over elektrische auto’s en auto's die op waterstof rijden geen BPM of motorrijtuigenbelasting te betalen. Voor het kopen van de elektrische bestelauto kun je daar bovenop mogelijk subsidie krijgen via de MIA of VAMIL-regeling.
Met elektrische leaseauto’s bereid je je voor op een toekomst met steeds meer uitstootvrije zones. Meer dan 25 Nederlandse gemeenten stellen vanaf 1 januari 2025 zero-emissiezones in. Je mag daar dan niet meer komen met je benzine- of dieselauto. Alleen vracht- en bestelauto’s zonder uitlaatgassen mogen straks deze zones binnenrijden.
2. Carpoolen en deelauto’s
Staan er dagelijks veel voertuigen ongebruikt voor je bedrijfspand? Kijk of carpoolen een oplossing is voor woon-werkverkeer. Doordat werknemers met elkaar meerijden, rijden er minder auto’s op de weg en verminder je CO2-uitstoot. Of gebruik een deelautoservice. Je hebt dan geen aanschafkosten en ook geen omkijken naar onderhoud, verzekeringen, afschrijving, tankbonnetjes en kilometeradministratie. Daarnaast kun je een deelauto voor een kortere periode gebruiken, zoals een halve dag. Handig voor als je af en toe een paar klanten bezoekt op dezelfde dag.
3. Stuur met reiskostenvergoeding
Met een reiskosten- of kilometervergoeding help je werknemers om duurzame keuzes te maken. Vergoed bijvoorbeeld de eerste kilometers niet. Zo moedig je werknemers die dichtbij wonen aan met de fiets of de bus te komen. Ook met je parkeerbeleid heb je invloed op het gedrag van werknemers. Denk aan betaald parkeren of een parkeervergunning die je verrekent met het nettosalaris. Je kunt ook alle parkeerplaatsen reserveren voor personeel dat verder dan vijftien kilometer moet reizen.
4. Treinreizen en OV-fiets
Ligt je bedrijfspand dichtbij een station, of is er een bushalte met goede aansluitingen vlakbij? Stimuleer duurzaam vervoer als de trein en bus. Een OV-abonnement is meestal goedkoper dan een kilometervergoeding. Veel vervoersbedrijven hebben speciale abonnementen voor bedrijven, zoals de NS Businesscard.
Ook als je bedrijf verder van het station ligt, zijn er mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan aanvullend vervoer met de OV-fiets. Een extra voordeel van reizen met de trein is dat je kunt werken tijdens de rit.
5. Fiets van de zaak
Je kunt je medewerkers een fiets van de zaak aanbieden voor woon-werkverkeer. Bijvoorbeeld met de leasefietsregeling. Je kunt deze regeling vergelijken met een leaseregeling voor auto’s, maar dan duurzamer. Sinds 1 januari 2020 is de fiscale bijtelling voor een fiets van de zaak eenvoudiger. De werknemer mag de fiets onbeperkt privé gebruiken, maar krijgt wel een bijtelling van 7% op het salaris. Kilometers bijhouden is niet meer nodig. Een elektrische fiets of speed pedelec is een alternatief voor werknemers die net iets verder van kantoor af wonen.
Vergoed je niet de volledige lease? Dan kunnen medewerkers met de werkkostenregeling nog steeds de aanschafkosten van een fiets voordelig verrekenen via het brutoloon.