Wetten en regels

Help! Mijn domeinnaam is bezet

Heb je na talloze brainstormsessies eindelijk de perfecte naam voor je nieuwe website gevonden, blijkt deze bezet te zijn. Geen paniek, er zijn 3 mogelijkheden om alsnog over die domeinnaam te beschikken: een andere extensie dan .nl kiezen, de domeinnaam kopen of claimen.

Het afgelopen jaar kwamen er 995.000 nieuwe .nl-domeinnamen bij. Een stijging van 20% in vergelijking met 2019, toen er 827.000 nieuwe .nl-domeinnamen werden geregistreerd. Daarmee staat de teller van het aantal .nl-domeinnamen op maar liefst 6,1 miljoen. Dat blijkt uit cijfers van de Stichting Internet Domeinnaamregistratie Nederland (SIDN). Geen wonder dat veel domeinnamen al weg zijn. In dit artikel delen 2 experts 3 opties die je hebt als je domeinnaam vergeven is.

1. Andere domeinextensie kiezen

Elke domeinnaam is uniek. Het is de naam van je website en een belangrijk onderdeel van je e-mailadres. Denk aan www.kvk.nl en redactie.online@kvk.nl. Wil je weten of de .nl-domeinnaam die je op het oog hebt nog vrij is? Check het op SIDN.nl. Is de domeinnaam al bezet? Regel dan bijvoorbeeld een .com of een .net extensie. Zeker interessant als je internationale ambities hebt.

2. Geregistreerde domeinnaam kopen

Is je gewenste domeinnaam bezet en wil je geen .net of .com extensie? Dan heb je nog een andere optie. Sommige bezette domeinnamen zijn alsnog te koop, bijvoorbeeld via een handelsplatform als Sedo. “Ondernemers denken onterecht dat ze veel geld kwijt zijn aan een mooie domeinnaam. In de media zie je duizelingwekkende bedragen, maar niet iedere domeinnaam kost een miljoen. De gemiddelde prijs waarvoor je een .nl-domeinnaam bij een veiling koopt is 700 euro,“ zegt Michiel Henneke van SIDN. “Maar een bestaande url kan ook zo maar meer opleveren. Ik ken een verhaal van een ondernemer die zijn domeinnaam relatiegeschenk.nl ophief. Deze werd later verkocht voor 76.000 euro. Dat is zuur. Hef daarom nooit zomaar je domeinnaam op.”

3.Domeinnaam claimen

Een optie wanneer een domein jouw bestaande merk- of handelsnaam bevat, is deze te claimen. Je kunt via een juridische procedure een domeinnaam in handen krijgen. Normaal gesproken heeft de domeineigenaar alle rechten, tenzij deze domeinnaam inbreuk doet op een handelsnaam of merknaam van een ander bedrijf. Je staat juridisch sterk als je voldoet aan de volgende 3 criteria:

  1. De .nl-domeinnaam moet (bijna) identiek zijn aan jouw oudere handelsnaam of merk. Dan heb je juridisch gezien een sterke troef in handen.
  2. De domeinnaamhouder heeft geen legitiem belang bij de domeinnaam. Een legitiem belang ontbreekt bijvoorbeeld als je de term ‘Nike’ in de domeinnaam gebruikt, terwijl je geen producten met die merknaam verkoopt.
  3. De derde eis is dat de domeinnaam met kwade bedoelingen is geregistreerd of wordt gebruikt. Denk aan meeliften op het succes van een bekend merk. Commercieel voordeel is hier dan het enige doel.

“Kun je deze 3 punten goed onderbouwen? Dan kun je succesvol een domeinnaam claimen, zegt juridisch adviseur Esther Flierman van ICTrecht. De vraag is wel of je het ook moet willen. In theorie kan het, maar besef je dat een domeinnaam opeisen geld kost. Een procedure bij het SIDN kost 1500 euro en je hebt geen garantie dat je de domeinnaam in handen krijgt. Schakel je een juridisch expert in? Dan komt daar snel een bedrag van minimaal 2000 euro bij.”

Lees voor meer informatie over internationale extensies als .com of .eu. het artikel Domeinnamen in Europa.
Linda Heida

Als KVK-adviseur probeer ik wetten en regels te versimpelen, overzichtelijk te maken en betekenis te geven. Dit doe ik door actuele en praktische informatie te geven die ondernemers direct een stap verder helpt.

InspiratiePage