Een zakelijke website maken: 9 tips

Als je website een professionele uitstraling heeft, vergroot je de kans dat mensen bij je kopen. Ga goed van start met deze negen tips voor een zakelijke website.

1. Bedrijfsnaam als domeinnaam

Je kunt je bedrijfsnaam gebruiken als domeinnaam. Helaas komt het voor dat als je je bedrijfsnaam inschrijft in het Handelsregister, een ander deze naam daarna snel als domeinnaam registreert. Registreer daarom eerst je domeinnaam bij SIDN. Schrijf je daarna pas in bij KVK. Bij Stichting Internet Domeinregistratie (SIDN) controleer je of je gewenste domeinnaam nog vrij is.

2. Bepaal je doelgroep

Breng je doelgroep in kaart voordat je je website bouwt. Zo kun je aansluiten op de wensen van je klanten. Veel ondernemers gebruiken hiervoor persona’s. Dit zijn fictieve klanten met specifieke kenmerken, zoals:

  • geslacht
  • leeftijd
  • inkomen
  • karaktereigenschappen
  • hobby’s
  • online activiteiten
  • verwachtingen van je producten en diensten

Persona’s kun je later verbeteren, bijvoorbeeld door klantgesprekken te houden en online analyses te maken. De resultaten hiervan gebruik je vervolgens om je website te verbeteren.

3. Auteursrecht website

Als je een geschikte domeinnaam hebt en weet wie je doelgroep is, kun je beginnen met je website. Deze bestaat uit verschillende onderdelen:

  • lay-out
  • broncode
  • content, zoals tekst, afbeeldingen en video’s

Je kunt kiezen voor bestaande templates voor websites, zelf een website bouwen of een externe partij inhuren om dit voor je te doen. De maker van de website krijgt automatisch het auteursrecht. Maak dus vooraf afspraken over de overdracht van het auteursrecht als je het maken van je website uitbesteedt. Zodra je het auteursrecht hebt, kun je wijzigingen doorvoeren zonder toestemming of extra kosten.

Vijf tips om je online goed te profileren

6. Scoor met klantreviews

Reviews van klanten worden steeds belangrijker. Klanten laten hun aankoop namelijk voor een groot deel afhangen van onafhankelijke ervaringen van anderen. Je kunt een functie aan je website toevoegen, zodat klanten zelf een review kunnen achterlaten. 

Je kunt ook zelf reviews van klanten op je website plaatsen. Die noem je ook wel testimonials. Vraag wel vooraf toestemming. Houd hierbij rekening met de Europese Privacywetgeving. Vermeld of verzamel je gegevens van (potentiële) klanten? Check vooraf of je voldoet aan de bepalingen van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG).

Let er bij reviews op dat er vanaf medio 2022 nieuwe regels zijn. Zo moet je je klant informeren over hoe je met reviews omgaat en je inspannen om nepreviews te voorkomen. Negatieve reviews mag je niet zomaar weghalen, tenzij ze aantoonbaar nep zijn.

7. Zorg voor een veilige website

Je moet er niet aan denken: een hacker breekt in op je website. Ook je klanten lopen dan het risico dat hun gegevens op straat komen te liggen. Geef ze meer zekerheid en zorg voor een veilige verbinding en gewaarborgde privacy. Hoe? Met TLS Encryptie. Transport Layer Security (TLS) is de opvolger van Secure Sockets Layer (SSL). Hiermee versleutel je wachtwoorden en andere privacygevoelige gegevens (https). Let op: de termen SSL en TLS worden door elkaar gebruikt.

Een TLS-certificaat vraag je aan bij een Certification Authority (CA). Je krijgt dan een slotje te zien in de adresbalk van de browser. Het slotje geeft je klant meer vertrouwen in je website en het zorgt ervoor dat je hoger in Google rankt. Daarmee zorgt het voor meer bezoekers en dus meer omzet.

Werk daarnaast met de nieuwste softwareversie en voer updates zo snel mogelijk uit om beveiligingslekken te voorkomen.

8. Maak je website toegankelijk

Lezers met een beperking hebben moeite met het begrijpen van tekst op je website. Denk aan mensen die slechtziend, doof of laaggeletterd zijn. Verbeter de webtoegankelijkheid van jouw website bijvoorbeeld met contrasterende kleuren, ondertiteling bij video’s en grotere navigatieknoppen.

9. Kies voor een responsive website

Een responsive website is een website die geschikt is voor mobiele apparaten, zoals tablets en smartphones. Het aantal mensen dat een computer of laptop gebruikte in 2020 is sinds 2017 met 3,3% gedaald, terwijl het mobiele verkeer juist met 30% groeide. Deze stijging in internetgebruik via mobiele apparaten maakt de keuze voor een responsive website verstandig.

De kleine lettertjes van een normale website via een mobiel apparaat lezen is niet prettig, omdat de beeldgrootte niet op elkaar is afgestemd. Hierdoor haken bezoekers sneller af. Een responsive website past zich qua lay-out aan het kleine scherm aan. Knoppen op de site zijn bijvoorbeeld extra groot, waardoor je ze makkelijker met je vinger aanraakt. Ook de tekst is extra groot, en tekst en afbeeldingen passen binnen de breedte van je scherm. Scrollen naar links en rechts of in- en uitzoomen is niet nodig.