Domeinnamen checken en vastleggen in Europa
- Sandra Visser-Meijer
- Achtergrond
- 23 mrt 2023
- Bijgewerkt 8 nov 2022
- 4 min
- Runnen en groeien
- Internationaal
Een domeinnaam is het internetadres van je webshop en bestaat uit twee delen. De naam en de extensie. De naam kies je zelf en is meestal de naam van je bedrijf of webshop. Aangevuld met een extensie die past bij je doelgroep en land waarin je zakendoet. Een domeinnaam die je vastlegt mag niet in strijd zijn met het merken- of handelsnaamrecht van andere bedrijven. En zorg ervoor dat je buitenlandse klant je naam ook begrijpt en dat deze betekent wat jij bedoelt.
Als je een webshop opzet, kies je een domeinnaam die vrij is. Deze domeinnaam koop en registreer je. Klanten moeten de naam van je website direct begrijpen zodat ze weten wat ze precies bij jou kunnen kopen. Gebruik specifieke productnamen in je domeinnaam, bijvoorbeeld ‘babykleertjes’ of ‘smartphonehoesjes’. Als je vooral zakendoet op een buitenlandse markt zorg dan dat iedereen je domeinnaam kan lezen.
Wat is een domeinnaam?
Een domeinnaam is een uniek adres op internet. Je domeinnaam is de naam van je webshop of website en de extensie; het deel achter de punt. Naast producten kun je ook je eigen naam, je bedrijfsnaam of merknaam in je internetadres gebruiken. Bijvoorbeeld Bouwbedrijf Roth of Garter Media.
Je domeinnaam mag het merkenrecht of handelsnaamrecht van een ander bedrijf niet schaden. Wanneer je een merk- of handelsnaam van een ander bedrijf gebruikt of een naam die hierop lijkt, is dit verwarrend voor je klant. Wanneer bijvoorbeeld meerdere bouwbedrijven met de naam Roth actief zijn in dezelfde regio, dezelfde werkzaamheden verrichten en één bedrijf negatief in het nieuws is, weten je klanten niet met welke Roth ze het beste zaken kunnen doen.
Domeinnaam checken
Je domeinnaam koop je bij de verantwoordelijke organisatie van het land waar je registratie plaatsvindt. Bij deze organisatie ga je ook na of je gewenste domeinnaam nog vrij is. Dit controleer je met de ‘WHOIS-zoekfunctie’ op de website van de organisatie die de extensies in het land beheert. Als je gekozen naam al bestaat, kun je een bestaande domeinnaam kopen of claimen. Of je kiest een andere extensie. Hoe je dit doet, lees je in het artikel ‘Geen domeinnaam vrij? Dit kun je doen’.
Domeinnaam vastleggen
De domeinnaam van je webshop leg je vast bij de verantwoordelijke organisatie van het land waar je registratie plaatsvindt. In Nederland is dit Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN). Een registrar verzorgt de registratie van je domeinnaam bij de organisatie die de domeinnamen beheert. Een registrar noem je ook wel hostingprovider. Je buitenlandse registratie mag via een Nederlandse registrar verlopen. De kosten hangen af van de looptijd van je registratie en de bijbehorende diensten die je van een provider afneemt, bijvoorbeeld webhosting.
Domeinnaamfraude
Als ondernemer ben je doelwit van ongevraagde aanbieders van domeinnamen. Bij domeinnaamfraude zetten oplichters agressieve verkooptechnieken in. Met deze technieken willen ze jouw akkoord op het registreren van je domeinnaam in een andere extensie. Ontdek hoe je jezelf hiertegen beschermt in het artikel ‘Ongewenste domeinnaamverkoop: trap er niet in’.
Extensie
De extensie is het deel van een domeinnaam achter de punt. Hiermee geef je aan welke doelgroep in welk land je wilt bereiken. Met een extensie als .nl of .be kies je vooral voor Nederlandse of Belgische klanten. Klanten kopen op internet eerder bij een webshop met een voor hen vertrouwde domeinextensie stelt SIDN, de stichting die in Nederland domeinnamen registreert. Als je gericht een buitenlandse markt wilt bewerken, registreer je website dan met een buitenlandse domeinextensie. Een zoekmachine als Google vindt je website dan beter.
Landgebonden
Wanneer je doelgericht in één of enkele Europese landen wilt zakendoen kies je voor een nationale domeinextensie, bijvoorbeeld .nl, .uk of .de. Schakel een Nederlandse hostingprovider in die je hiermee verder helpt.
Je kunt ook voor een internationale extensie kiezen als .com, .net, .eu of .org.
.com
Bedrijven die in meerdere landen actief zijn met hun webshop gebruiken doorgaans een domeinnaam met de extensie .com. Deze extensie heeft een internationale uitstraling en is één van de meest geregistreerde domeinen.
Het Amerikaanse bedrijf VeriSign beheert alle .com-domeinnamen. In de zoekbalk op deze website check je de beschikbaarheid van je domeinnaam. Naast de beschikbaarheid krijg je meteen een overzicht met andere beschikbare domeinnamen. Onder 'Find a registrar' krijg je vanuit je locatie een lijst met mogelijke registrars waaruit je kunt kiezen. Aan de registratie van een .com-domeinnaam zijn geen speciale eisen verbonden. Iedereen mag deze domeinnaam vastleggen.
.net
Een domeinnaam met een .net-extensie is na .com wereldwijd de meest geregistreerde domeinnaam. Oorspronkelijk was deze domeinextensie bedoeld voor internationale netwerken. De beheerder van de .net-extensie heeft deze voorwaarden losgelaten. Nu mogen zowel particulieren als bedrijven deze domeinnaam vastleggen. Als .com bezet is, dan is domein .net een goed alternatief.
Met een domeinnaam die eindigt op .net ben je internationaal zichtbaar. VeriSign beheert het vastleggen van domeinnamen met een .net-extensie.
.eu
Bedrijven die vooral actief zijn binnen Europa kiezen een .eu-extensie. Met deze extensie bereik je meerdere Europese landen tegelijk. Dit domein geeft jouw webshop een Europese uitstraling. De Europese Commissie kwam met het voorstel voor de uitgifte van dit domein.
Het European Registry of Internet Domainnames (EURid) beheert alle .eu-domeinnamen. Op de website registreer je in twee stappen je domeinnaam. Eerst controleer je de beschikbaarheid van je domeinnaam. EURid geeft geen overzicht met vergelijkbare beschikbare namen. Daarna registreer je jouw domeinnaam via een geaccrediteerde registrar. Domeinnaamregistratie is mogelijk voor zowel bedrijven als particulieren.
.org
De .org-extensie was bedoeld voor non-profit organisaties met een specifieke doelgroep. Veel .com-domeinnamen zijn inmiddels bezet. Door deze krapte mogen particulieren, commerciële en niet-commerciële bedrijven ook een domeinnaam met een .org-extensie registreren. Je bent niet gebonden aan een bepaald land en kunt dit domein internationaal gebruiken.
De Amerikaanse organisatie Public Interest Registry (PIR) beheert alle .org-domeinnamen. Via de ‘WHOIS LOOKUP-functie’ op de website check je of je domeinnaam vrij is. Je domeinnaamregistratie gaat via een geaccrediteerde registrar.