Ongewenste domeinnaam­verkoop: trap er niet in

Ondernemers blijven doelwit van ongevraagde aanbieders van domeinnamen. Met agressieve verkooptechnieken zetten oplichters je onder druk om akkoord te gaan met de registratie van je domeinnaam in een andere extensie, zoals .info of .com. Vaak tegen hoge kosten. Ontdek hoe je jezelf hiertegen beschermt.

Online sessie 25 juni: Software-updates

Hoe houden software-updates hackers buiten de deur? En hoe pak je updaten handig aan? We bespreken het met een cybersecurityexpert.

Meld je aan

Oplichters maken gebruik van de angst dat een concurrent er met je domeinnaam vandoor gaat. Deze manier van aanbieden staat ook bekend als domeinnaamfraude. Het voor een relatief hoge prijs aanbieden van een domeinnaam is niet verboden. Oplichters maken daar gebruik van. Ze verdienen snel veel geld aan de verkoop van een domeinnaam die jij niet nodig hebt.

Dubieuze domeinnaamverkoop herkennen

De oplichter…

  • … neemt ongevraagd contact met je op. Dit is meestal telefonisch, soms via e-mail of post.
  • … doet zich voor als onafhankelijke toezichthouder of hostingpartij, maar is niet geregistreerd bij Stichting Internet Domeinnaam Registratie (SIDN).
  • … verwijst naar het ‘eerste registratierecht’ of andere juridische termen. Dit recht bestaat niet.
  • … zet je onder druk om direct akkoord te gaan en voor meerdere jaren een domeinnaam vast te leggen.
  • … vraagt veel hogere tarieven dan je normaal betaalt. De meeste domeinnamen leg je doorgaans vast voor 4 tot 15 euro per jaar.

Zo werkt domeinnaamfraude

Bij domeinnaamfraude vertelt een aanbieder je dat iemand je domeinnaam wil registreren in een andere extensie, bijvoorbeeld .info of .com. De oplichter vertelt je dat die om privacyredenen de naam van de aanvrager niet kan noemen maar dat deze in dezelfde branche actief is als jouw bedrijf.

Je wil niet dat een concurrent er met je domeinnaam vandoor gaat. De oplichters spelen hier handig op in. Ze geven aan dat jij als houder van de .nl-extensie het ‘eerste registratierecht’ hebt. Op agressieve wijze vertellen ze je dat je voorkomt dat de zogenaamde concurrent dezelfde domeinnaam in een andere extensie registreert, door zelf deze extra domeinnaam te kopen. Als je dat niet doet, zeggen deze aanbieders dat ze de domeinnaam aan iemand anders verkopen.

Zodra je in het telefoongesprek ‘ja’ zegt, krijg je een contract toegestuurd per mail of via Whatsapp. Ook een mondeling akkoord is rechtsgeldig. Zo zit je al snel vast aan een abonnement, waarvan de jaarlijkse kosten hoog zijn. Soms wel 10 tot 15 keer hoger dan marktconforme tarieven. En vaak is het een langlopend contract, tot wel 15 jaar.

Domeinnaamfraude voorkomen

  • Zorg dat je personeel op de hoogte is van dergelijke praktijken.
  • Laat je telefonisch niet onder druk zetten. Kap het gesprek af en geef aan dat je geen interesse hebt.
  • Wees wantrouwend als iemand je ongevraagd benadert en ga nooit zomaar akkoord met een voorstel. Vraag altijd om een schriftelijke bevestiging.
  • Check eerst of de domeinnaam die je aangeboden krijgt al geregistreerd is. Voor .nl domeinnamen kan dat bij SIDN. Voor .eu domeinnamen op EURid.eu en voor .com domeinnamen op Whois.com. Of google op: whois + domeinextensie.
  • Wil je meer weten? Neem contact op met je eigen hostingbedrijf of webdesigner en vraag of het verhaal wat je gehoord hebt klopt.
  • Bedenk of het een risico is als een ander bedrijf je domeinnaam met een andere extensie vastlegt. Zo ja, leg bij voorbaat jouw domeinnamen met de verschillende extensies vast.
  • Heb jij je merknaam of je handelsnaam vastgelegd en al een tijdje in gebruik? Andere aanbieders die een gelijkende naam in jouw regio of branche gaan gebruiken, mogen dit niet, als dit verwarring geeft met jouw handelsnaam of merk. Diegene die de naam als eerste registreert (merk) of gebruikt (handelsnaam), heeft de oudste rechten.
  • Ben je van plan om zaken te gaan doen in het buitenland? Leg dan alvast buitenlandse domeinen vast, zoals .com, .eu, .de of .fr.
  • Laat je domeinnaam niet verlopen. Hiermee voorkom je dat een ander bedrijf je vrijgekomen domeinnaam registreert. Kies voor een lange registratietermijn en automatische verlenging.

Meer tips vind je op de website van SIDN.

Verboden

Ongevraagde telefonische verkoop aan natuurlijke personen zoals consumenten, eenmanszaken, vof’s en maatschappen is sinds 1 juli 2021 verboden. Dit verbod geldt niet voor het benaderen van rechtspersonen zoals bv’s of stichtingen. Ook buitenlandse aanbieders moeten zich aan de Nederlandse wet houden, als zij contact zoeken met bedrijven of organisaties in Nederland.

Ongewenste overeenkomst aangegaan?

Wanneer je akkoord bent gegaan met een overeenkomst maar er toch weer vanaf wilt, kun je een aantal dingen doen.

Melding maken

Word je gebeld door een agressieve domeinnaamverkoper? Wijs het aanbod af. Meld wat er gebeurde bij de Fraudehelpdesk, en geef zoveel mogelijk informatie zoals naam, telefoonnummer, e-mailadres. Misschien zijn er al meer meldingen van deze aanbieder, of is er sprake van een nieuwe golf. Fraudehelpdesk helpt je verder, en vertelt je bijvoorbeeld wat je moet doen als de aanbieder je een contract heeft gestuurd.

Bezwaar maken

Ben je een overeenkomst aangegaan? Lees de algemene voorwaarden van de overeenkomst goed door. Soms kun je het contract binnen 24 uur of enkele dagen nog annuleren. Maak per aangetekend schrijven bezwaar tegen de overeenkomst. Geef duidelijk aan dat je het oneens bent met de gang van zaken. En dat je de overeenkomst wilt ontbinden op grond van dwaling, bedrog of misbruik van omstandigheden. Bewaar als bewijsmateriaal alle inkomende en uitgaande correspondentie, zoals brieven en e-mails. Dit voor het geval het tot een juridisch procedure komt.

Zoek rechtsbijstand en doe aangifte

Lukt het niet om de overeenkomst zelf te annuleren? Schakel dan een jurist in om van de overeenkomst af te komen. Mogelijk ben je aangesloten bij een brancheorganisatie of heb je een rechtsbijstandverzekering waar je juridische hulp kunt vragen. Ben je slachtoffer van fraude? Doe aangifte bij de politie. Hoe meer ondernemers aangifte doen, hoe meer deze vorm van fraude aandacht krijgt van de politie. Je kunt je opgelicht voelen terwijl dat voor de wet geen oplichting is. Ook als je daarover twijfelt, kun je bellen met de politie. De politie vertelt je of en hoe je aangifte kunt doen.