Wetten en regels

Ondernemer betaalt per 1 oktober belastingschuld af

Heb je een brief van de Belastingdienst ontvangen met een overzicht van belastingschulden? Vanaf 1 oktober 2022 moeten ondernemers belastingschulden, die ontstaan zijn door bijzonder uitstel van betaling, afbetalen. Hoe dit werkt lees je in dit artikel.

Ondernemers die door de coronacrisis betalingsproblemen hadden, konden tussen 12 maart 2020 en 31 maart 2022 bijzonder uitstel van belastingbetaling aanvragen bij de Belastingdienst. Sinds 1 april moet je nieuw opkomende belastingen weer gewoon op tijd betalen. Heb je bijzonder uitstel van belastingbetaling gekregen? Dan heb je een brief van de Belastingdienst gekregen met een overzicht van de schulden en informatie over de betalingsregeling.

Belastingbrieven schuldenoverzicht

De Belastingdienst stuurde vanaf begin april 2022 een brief met een overzicht van de opgebouwde belastingschuld en de voorwaarden van de betalingsregeling. In juli volgt een brief met de definitieve hoogte van de schuld en het bedrag dat je vanaf 1 oktober iedere maand betaalt om de schuld af te lossen.

Belastingschuld bijzonder uitstel terugbetalen

Je krijgt van oktober 2022 tot november 2027 de tijd om de belastingschuld af te lossen. Je betaalt elke maand een vast bedrag . Dit maandbedrag staat in de brief die je van de Belastingdienst krijgt. De uiterste betaaldatum van de 1e termijn is 31 oktober 2022. Je kunt ook eerder starten met afbetalen.

Problemen met terugbetalen

Lukt het je niet om de belastingschuld bijzonder uitstel vanaf oktober terug te betalen? Kom dan zo snel mogelijk in actie om je problemen op te lossen. De regel is dat ondernemers deze belastingschuld helemaal moeten afbetalen. Dit betekent dat alleen in uitzonderlijke gevallen de mogelijkheid bestaat van (gedeeltelijke) kwijtschelding van belastingschuld.
Schulden hoef je niet alleen op te lossen. Er zijn organisaties, zoals schuldhulpverleners, die je hier, soms gratis, bij helpen. Dit stappenplan helpt je bij het in kaart brengen en oplossen van je schulden.

Problemen met belastingbetaling na 1 april

Vanaf 1 april moeten ondernemers belastingen gewoon betalen en is bijzonder uitstel aanvragen geen optie. Misschien kun je wel regulier belastinguitstel of een betalingsregeling krijgen als het je na 31 maart niet lukt om op tijd je nieuw opkomende belasting te betalen. Dit heeft géén gevolgen voor de betalingsregeling of de hoogte van de belastingschuld die je opbouwde tijdens het bijzonder uitstel van betaling.

Fouten in overzicht coronaschulden april

Op 14 april 2022 liet de Belastingdienst weten dat sommige ondernemers een brief ontvingen met een overzicht waarin te veel invorderingsrente berekend is. Deze ondernemers krijgen in juli een nieuwe brief.

Versoepeling

Het kabinet wil de bestaande betalingsregeling zoals hierboven beschreven versoepelen. Dat staat in een brief aan de Tweede Kamer die de regering op 1 juli 2022 heeft opgesteld naar aanleiding van gesprekken met ondernemersorganisaties. Het is op dit moment niet bekend wanneer deze versoepeling wordt doorgevoerd.


Read this article in English

Heb je vragen of problematische schulden? Bel het KVK Adviesteam. Zij helpen je verder.
Maurine  La Verge

Iedere ondernemer heeft met wetten en regels te maken. Je eraan houden kan lastig zijn. Ik help je daarbij. Ik volg het laatste nieuws en houd wetswijzigingen in de gaten. Die informatie vertaal ik naar begrijpelijk teksten en video’s.

InspiratiePage
Wetten en regels