Kom makkelijker aan subsidie voor verduurzamen bedrijf

Je bedrijf verduurzamen klinkt eenvoudig. Soms is dat ook zo. Bijvoorbeeld als je de verlichting in je pand vervangt door LED-verlichting. Wil je subsidie aanvragen voor een warmtepomp of zonnepanelen? Dan ben je langer bezig. En moet je rekenen op invul- en uitzoekwerk voor je duurzaamheidsmaatregel. Tijd en energie die je liever anders besteedt. Met deze tips kun je een subsidieaanvraag versnellen.

Bepaal je uurtarief

Vul in wat je wil verdienen en ontdek welk uurtarief daarbij past

Bereken het nu

Subsidie aanvragen blijkt een tijdrovende klus. Dat weet ook Rob van den Besselaar, directeur en eigenaar van zeilmakerij Witte in Breda. Hij deelt zijn ervaringen zodat andere ondernemers makkelijker door het aanvraagtraject lopen. Want een duurzamer bedrijf loont. Bijvoorbeeld door energiebesparing. Bovendien is er veel geld beschikbaar bij de overheid. Bijvoorbeeld in regelingen voor verduurzaming bij RVO.nl.

Praktijkvoorbeeld

Van den Besselaar kwam erachter dat subsidie aanvragen tijd kost. Hij wilde zijn bedrijf verduurzamen en heeft inmiddels een warmtepompinstallatie. Meer stappen om zijn pand te verduurzamen nam hij nog niet. Uit het gesprek met zijn energieadviseur bleek dat hij veel informatie moest aanleveren. Die tijdsinvestering kostte zoveel dat hij er niet mee door ging.

Op subsidie aanvragen kun je afstuderen. Uiteindelijk is het een kwestie van geld en tijd afzetten tegen de opbrengst

Investering van 35.000 euro

Van den Besselaar liet ook onderzoeken of hij zonnepanelen kon inzetten voor verduurzaming. Zijn dak bleek niet geschikt voor zonnepanelen. De panelen konden wel op het terrein achter het bedrijfspand. “Als ik die panelen zou laten leggen, betekende dat een investering van 35.000 euro exclusief btw. Dit bedrag, in combinatie met de hoeveelheid informatie die ik moest opzoeken en aanleveren, bracht mij tot het besluit dit niet verder te onderzoeken.”

Duurzaamheid nut en noodzaak

Zeilmakerij Witte neemt nu andere stappen zodat zij duurzamer ondernemen. Van den Besselaar: “Ik zie echt het nut van verduurzamen. Er zijn meerdere redenen om te investeren in duurzaamheid. Je profileert je bijvoorbeeld naar medewerkers en klanten. Dat kan ervoor zorgen dat je bedrijf een duurzamer imago krijgt, waardoor je toekomstbestendiger bent.” Zeilmakerij Witte gaat dit doen door klanten verschillende opties te geven. Namelijk duurzaam geproduceerde zeilen en al gebruikte zeilen. “Helaas zie je nu nog dat veel klanten vanwege de prijs niet kiezen voor duurzame opties.” Daarom kijkt Van den Besselaar ook hoe hij op andere manieren duurzamer kan ondernemen. “Ons bedrijf heeft veel restafval. Ik heb met een andere ondernemer afgesproken dat die ons restafval gaat gebruiken voor de productie van (dames)tassen. Daarnaast is het werken met duurzame materialen in plaats van PVC-materiaal ook gezonder voor mijn personeel. En dat is ook veel waard.”

Aanvraag versnellen

Ga je subsidie aanvragen voor verduurzaming van je bedrijf? Met deze tips omzeil je de obstakels die Van den Besselaar tegenkwam.

1. Controleer of je in aanmerking komt

Bekijk eerst of je in aanmerking komt voor de subsidie die je aanvraagt. Sommige subsidies zijn bijvoorbeeld alleen voor bedrijven die vennootschapsbelasting betalen, dus voor bv’s en nv’s en niet voor eenmanszaken. Heb je een relatief oud bedrijfspand? Let er dan bijvoorbeeld op dat hout het FSC-keurmerk heeft. Zulke details maken soms het verschil tussen wel of geen toekenning. Het scheelt je tijd, energie en frustratie als je de eisen van tevoren goed uitzoekt. Voldoe je niet aan de voorwaarden? Kijk wat je binnen je bedrijf kunt aanpassen zodat je wel aan de voorwaarden voldoet.

Regelingen veranderen continu

Houd in je achterhoofd dat regelingen vaak veranderen. Denk aan nieuwe percentages voor de fiscale aftrek of een lager budget. De Energie-investeringsaftrek (EIA) en de Milieu-investeringsaftrek (MIA) veranderen het vaakst.

2. Plan voldoende tijd in

Een duurzaamheidssubsidie aanvragen kost tijd. Vaak moet je verschillende formulieren invullen. Daar komt ook het nodige reken- en uitzoekwerk bij kijken. Heb je je cijfers paraat, dan is het invullen van die formulieren misschien niet zo’n opgave. Moet je ook nog allerlei berekeningen gaan doen? Dan wordt het al snel een tijdrovende klus. Zo moet je uitrekenen wat de terugverdientijd is van een investering of moet je aantonen dat het om een bewezen techniek gaat. Plan daarom voldoende tijd in voor het bij elkaar zoeken van de gegevens. En voor het compleet maken van de aanvraag. Heb je er geld voor, dan kun je deze klus ook uitbesteden. Dat levert je tijdwinst op.

3. Verken mogelijkheden voor voorfinanciering

Geld dat uit de subsidiepot voor verduurzaming komt, krijg je in de meeste gevallen achteraf pas uitgekeerd. Dat betekent dat je eerst een investering moet doen om te verduurzamen. Je hebt voor de investering een vorm van voorfinanciering nodig. Om deze reden is het ook niet gek dat subsidies nauwelijks terechtkomen bij de kleinste bedrijven. Veel ondernemers hebben namelijk geen geld voor die voorfinanciering.

Alternatieve vormen van financiering bieden dan misschien uitkomst. Bijvoorbeeld een microkrediet of een gezamenlijke financiering door samenwerkingspartners. Verken ook wat de mogelijkheden zijn van crowdfunding en financiering door gemeentes en provincies.

Kleinbedrijf Index

Uit de Kleinbedrijf Index blijkt dat 60% van de ondernemers met maximaal vijf medewerkers graag wil investeren in energiebesparing. Toch laat twee derde van die ondernemers zich daarbij weerhouden door geldgebrek. Het is financieel onaantrekkelijk. Veel kleinere ondernemers investeren daardoor niet in zonnepanelen, elektrische auto's of in de isolatie van hun bedrijfspand. 

4. Win advies in

Bij het verduurzamen van je bedrijf moet je regelmatig mogelijkheden tegen elkaar afwegen. Technische kennis helpt je bij het maken van een goede afweging. Je pand isoleren is bijvoorbeeld een eerste stap naar verduurzaming. Maar voor welke vorm van isolatie ga je dan? En kun je misschien een deel nu isoleren en later de rest? Of moet je de totale energiehuishouding van het pand bekijken en daarbij ook een warmtepomp meenemen? En neem je dan ook direct de toekomstige zonnepanelen mee die je op je dak wilt laten leggen? Allemaal vragen waar je wel antwoord op wilt hebben als je de verduurzaming van je bedrijf doorzet.

Heb je deze kennis zelf niet in huis en heb je financiële ruimte? Huur dan een energieadviseur in. Die brengt voor jou in kaart waar en hoe je het beste kunt verduurzamen. Ook als je weinig of geen geld hebt voor een adviseur zijn er mogelijkheden om kosteloos advies te vragen. Of je kunt een deel van de kosten terugkrijgen.

Ben je producent en wil je weten hoe je kunt verduurzamen in je productieketen? Laat een adviseur ook dit in kaart brengen.

5. Weet wat je kunt verzekeren

Als je bijvoorbeeld zonnepanelen op je pand legt, kan dat gevolgen hebben voor de verzekering van je pand. Ga na of de panelen binnen de bestaande verzekering vallen of niet. Zeilmaker Van den Besselaar kan daarover meepraten. ”Ik heb inmiddels behoorlijk wat negatieve ervaringen met verzekeraars. Het is continu de vraag of al die investeringen wel op de huidige verzekeringspolis zijn meeverzekerd. Toen ik dat vroeg zei de verzekeringsmaatschappij: ‘Goed dat u deze investering doet, maar dit valt niet onder deze dekking. We kunnen het wel verzekeren, maar dan moet u een andere polis afsluiten.’ En ja, dat zorgde dus weer voor hogere kosten.”

Meer informatie

Lees meer over subsidie aanvragen bij de overheid op Ondernemersplein.nl. Of stel je vraag aan het KVK Adviesteam: 0800 21 17.