Met BMKB-groen investeer je makkelijker in duurzaamheid

Door de hoge elektriciteits- en gasprijzen is verduurzamen van je onderneming steeds interessanter. Misschien zelfs wel noodzakelijk. Wil je ook duurzaam ondernemen en moet je daarvoor geld lenen? Tot 1 juli 2027 geldt de regeling Borgstelling MKB-Kredieten Groen (BMKB-Groen). Deze regeling geeft financiers extra zekerheid waardoor jij makkelijker een lening krijgt. Lees hoe BMKB-Groen werkt.

De BMKB-Groen regeling

De regeling Borgstelling MKB-Kredieten Groen is een variant op de normale Borgstelling MKB kredieten (BMKB). BMKB-Groen is speciaal voor investeringen in verduurzamingsmaatregelen. Bij een borgstellingregeling staat de overheid garant als de financier het geld van de lening niet terugkrijgt. Bij de BMKB-Groen is die garantstelling hoger en de looptijd langer dan bij de normale regeling. Je financier heeft hierdoor een lager risico en zal je makkelijker een lening geven.

Groene investeringen

De BMKB-Groen kun je gebruiken voor groene investeringen. Hieronder vallen investeringen in:

  • bedrijfsmiddelen die in de EIA-energielijst staan, zoals bijvoorbeeld warmtepompen, opslag van elektrische energie en spiegelcamera’s voor wegtransport.
  • overige middelen die je niet los kunt koppelen van de energie-investeringen in de bedrijfsmiddelen (maximaal 50% van de totale investering).
  • aanpassing aan of vervanging van bedrijfspanden naar tenminste energielabel C.

De BMKB-Groen regeling vraag je niet zelf aan. Dat doet je financier, of de instantie die jou een lening geeft. Financiers kunnen de regeling aanvragen tot 1 juli 2027.

Voorwaarden BMKB-Groen

Voor de BMKB-Groen gelden de volgende voorwaarden:

  • Het maximaal gevraagde krediet is 1,5 miljoen euro.
  • Je bedrijf is gevestigd en actief in Nederland, Bonaire, Sint Eustatius of Saba.
  • Je hebt maximaal 250 werknemers.
  • Je jaaromzet is maximaal 50 miljoen euro of je balanstotaal is maximaal 43 miljoen euro.
  • Je bent niet actief in de landbouw, visserij, grootbedrijf, publieke gezondheidszorg, vastgoed of de financiële sector.

Dit kost de BMKB-Groen

De borgstelling door de overheid is niet gratis. Je betaalt je financier een provisie over het geleende bedrag van:

  • 2% bij een looptijd tot en met 24 kwartalen.
  • 3% bij een looptijd van 25 tot en met 48 kwartalen.

Hier kun je terecht

Deze banken en non-bancaire instellingen kunnen de BMKB-Groen regeling toepassen. Neem voor meer informatie contact op met je financier.

Meer weten over verduurzaming?

Voor informatie en persoonlijk advies kun je terecht bi j het KVK Adviesteam. Bekijk ook de subsidies en regelingen voor verduurzaming.