Leveranciersverklaring van oorsprong

Met een leveranciersverklaring voor goederen van niet-preferentiële oorsprong (LVO) bewijs je welke oorsprong producten hebben. Je hebt een LVO nodig als je een Certificaat van Oorsprong (CVO) aanvraagt bij KVK.

Maak van je importplannen een succes

Krijg waardevolle tips in onze e-mailserie over importeren

Meld je aan

Sommige landen buiten de EU vragen bij import om een Certificaat van Oorsprong (CVO). Om politieke, economische of gezondheidsredenen laat dat land dan geen producten toe uit bepaalde landen. Een LVO gebruik je als bewijs voor het aanvragen van een CVO. Alleen bedrijven met een vestiging in de EU kunnen een LVO gebruiken. 

LVO gebruiken

Met een LVO toon je de oorsprong van handelsproducten aan. Deze producten exporteer je zelf of je klant exporteert de bij jou ingekochte producten.

1. Je exporteert zelf producten

Koop je producten in die je daarna zelf exporteert met een CVO? Vraag dan bij je leverancier een LVO aan wanneer deze een vestiging in de EU heeft. Aan leveranciers met een vestiging buiten de EU vraag je een ander bewijsstuk. Je vraagt een CVO uit diens land.

2. Je klant exporteert bij jou ingekochte producten

Je klant exporteert je producten naar een land dat om een CVO vraagt. Je klant vraagt je om een LVO en vraagt hiermee zelf een CVO aan. Zorg dat je de oorsprongsregels kent voordat je de verklaring afgeeft. Bepaal met de oorsprongsregels welke oorsprong je product heeft. Je noemt deze oorsprong ook wel niet-preferentiële oorsprong.

Niet-preferentiële oorsprong

Producten zijn van niet-preferentiële oorsprong als ze in een land of gebied ‘geheel en al zijn verkregen’. Of als er in dat land een ‘laatste ingrijpende bewerking’ plaatsvond. In het artikel ‘Certificaat van Oorsprong, bewijs waar product is gemaakt’ lees je meer over deze begrippen. Je weet dan hoe je de niet-preferentiële oorsprong van een product bepaalt.

Voorbeeld

Je koopt bij een Spaanse producent handgemaakte rugtassen in. Je exporteert deze tassen naar Qatar. De douane in Qatar vraagt om een CVO bij het invoeren van de producten. Je vraagt het CVO aan bij KVK. Hiervoor heb je een bewijs van de oorsprong nodig. Je vraagt je Spaanse leverancier een LVO. Met dit LVO bewijst je leverancier de oorsprong van de door jou ingekochte producten. De belangrijkste laatste bewerking vond plaats in de eigen werkplaats van de Spaanse producent. Hierdoor zet de producent de Spaanse oorsprong op de LVO.

Download leveranciersverklaring van oorsprong

Er zijn twee soorten LVO’s in verschillende talen, voor eenmalig gebruik en voor herhaald gebruik.

1. Voor eenmalig gebruik

Een leveranciersverklaring voor eenmalig gebruik is voor één zending van handelsproducten. Download de verklaring hieronder.

2. Voor herhaald gebruik

Een leveranciersverklaring voor herhaald gebruik is voor een regelmatige zending van handelsproducten. Download de verklaring hieronder.

Invullen van een LVO

Op de LVO zelf staat wat je op de verschillende regels invult. Een paar aandachtspunten:

  • Controleer of de producten die je levert of ontvangt aan de oorsprongsregels voldoen.
  • Schrijf de producten zo duidelijk mogelijk op de LVO zodat iedereen weet wat voor producten het zijn. Gebruik geen algemene woorden. Liever ‘Meubelen: salontafels van hout, goederencode 9403 6010’ dan alleen ‘Meubelen’.
  • Verwijs je met de goederenomschrijving op de LVO naar een factuur of paklijst? Stuur deze dan ook mee als bewijs.

KVK Exportdocumenten

Wil je meer informatie over een leveranciersverklaring van oorsprong? Of de niet-preferentiële oorsprong van een product bepalen? Neem contact op met KVK via e-mail of telefoon. Exportdocumenten regio West: 088 585 18 87 of Exportdocumenten regio Oost/Zuid: 088 585 18 89. Of gebruik de chatfunctie onderaan deze pagina.