Legal Entity Identifier (LEI)

De LEI is een code die wereldwijd organisaties identificeert. Deze code werd gestart door de G20 na de financiële crisis in 2008 om de stabiliteit van het wereldwijde financiële systeem te verbeteren. Tegenwoordig wordt de LEI ook gebruikt voor digitale identificatie.

Direct doen

Informatie over een LEI

Een LEI identificeert organisaties en hoe deze verbonden zijn met anderen. Toezichthouders zoals de AFM kunnen zo beter bijdragen aan de stabiliteit van het financiële systeem. De LEI wordt steeds vaker ook breder gebruikt, onder andere in de digitale economie.

Kosten

Een LEI aanvragen kost € 77,30. Je houdt de LEI actief door jaarlijks te verlengen. Dit kost € 47,55. Je ontvangt een bericht wanneer je moet verlengen. De LEI is vrijgesteld van btw en je ontvangt dan ook een factuur zonder btw-heffing.

Gecertificeerd

De Global Legal Entity Identifier Foundation (GLEIF) coördineert en beheert het LEI-systeem wereldwijd. KVK voldoet aan de eisen van de GLEIF om LEI-codes uit te geven.

Veelgestelde vragen over LEI

Dat is afhankelijk van je situatie. Meestal geeft je bank of financiële dienstverlener aan dat je een LEI nodig hebt. Onder de Europese wetgeving van EMIR, MiFID II, SFTR en DORA is bekend dat LEI's worden toegepast. 

Je kunt een LEI aanvragen wanneer je staat ingeschreven in het Handelsregister bij de organisatie waarvoor je de LEI aanvraagt.

Je hebt DigiD nodig om een LEI aan te kunnen vragen. Heb je geen DigiD? Vraag deze dan aan op de DigiD website. Je hebt een burgerservicenummer (BSN) nodig.

Woon je buiten Nederland en heb je geen DigiD? Bekijk welke situatie voor jou van toepassing is.

  • Heb je de Nederlandse nationaliteit? Je kan een DigiD aanvragen. Op de website van DigiD staat hoe dit moet.
  • Heb je niet de Nederlandse nationaliteit, maar wel de nationaliteit van een land binnen de Europese Economische Ruimte (EER)? Schrijf je eerst in bij de Registratie Niet-ingezetenen (RNI). Na inschrijving bij de RNI krijg je meteen een Burgerservicenummer (BSN) en kan je een DigiD aanvragen. Op de website van DigiD staat hoe dit moet.
  • Heb je een nationaliteit van buiten de Europese Economische Ruimte (EER)? Dan kun je geen gebruik maken van DigiD. Heb je een DigiD nodig om een afspraak te maken om je eenmanszaak of vof in te schrijven? Neem dan contact op met 088-585 15  85.

Vraag een LEI aan en stuur daarna een e-mail naar lei@kvk.nl met spoedaanvraag als onderwerp.

Een LEI is na uitgifte 1 jaar actief. Verleng je deze niet, dan krijgt de LEI de status 'lapsed' (verlopen). Dit kan gevolgen hebben voor de financiële transacties die je organisatie mag doen. Neem contact op met je bank of vermogensbeheerder om te kijken of het noodzakelijk is om je LEI te verlengen. 

De LEI-registratie wordt automatisch verlengd. Acht weken voor de verlenging ontvang je een herinnering. Vier weken voor de verlenging ontvang je een factuur. Op de dag van verlenging sturen we nog een bericht dat de LEI is verlengd. 

Sommige LEI-registraties vereisen aanvullende informatie. We nemen contact met je op wanneer dit het geval is.

Wil je niet dat de LEI verlengd wordt? Vul dan het formulier LEI inactief maken in.

Heb je zelf de LEI inactief gemaakt? Dan kun je deze weer activeren door een nieuwe aanvraag te starten. Is je LEI vervallen omdat je de gegevens van de moedermaatschappij niet hebt aangeleverd? Kies dan voor de optie LEI verlengen

In onderstaande gevallen wordt de LEI van je organisatie inactief.

  • De rechtsvorm van je organisatie wijzigt. Een LEI is gekoppeld aan een rechtsvorm. Wil je voor de nieuwe rechtsvorm ook een LEI? Vraag dan een nieuwe aan. 
  • Je organisatie wordt uitgeschreven uit het Handelsregister. 
  • Je hebt het formulier LEI inactief maken ingevuld. De LEI blijft actief tot het einde van de geldigheidsperiode.

KVK regelt de uitgifte en registratie van LEI's in Nederland, in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Financiën. Het tarief dat we vragen dekt de kosten voor het uitgeven van LEI's, het onderhouden van het register en het up-to-date houden van de gegevens. Een deel gaat naar de Global LEI Foundation. Het tarief is goedgekeurd door het ministerie en is wereldwijd één van de laagste.

De conformity flag helpt aan te geven of een organisatie voldoet aan de regels voor het hebben van een LEI. Een LEI krijgt de status ‘conform’ als het voldoet aan twee voorwaarden. 

1. De LEI-registratie is actueel.
2. De organisatie heeft een moedermaatschappij en alle gegevens over de directe en uiteindelijke moedermaatschappij zijn ingevuld. Of er is een goede reden gegeven om deze gegevens niet in te vullen. 

Kloppen de gegevens van een LEI niet? Stuur dan een e-mail naar lei@kvk.nl en vermeld daarin onderstaande gegevens.

  • Je naam.
  • Naam van je organisatie.
  • De LEI, naam en het KVK-nummer van de organisatie waarvan de gegevens onjuist zijn.
  • Welke gegevens onjuist zijn. 

Financiële crisis in 2008

Veel banken, financiële instellingen, toezichthouders en overheden weten niet goed met wie ze zaken doen. Het is lastig om te bepalen wat voor risico's er zijn en daarop in te spelen. 

Behoefte aan veiligheid en transparantie

In 2009 komt er een opdracht vanuit de G20, een groep die bestaat uit de grootste economieën ter wereld. Het doel: zorgen voor meer veiligheid en transparantie in de wereldwijde financiële markten. 

Hetzelfde jaar wordt de Financial Stability Board (FSB) opgericht. Deze organisatie krijgt de taak om risico’s in de financiële sector beter te beheren. De FSB bedenkt een systeem waarmee organisaties wereldwijd uniek geïdentificeerd kunnen worden: de LEI.

Toezicht 

In 2012 wordt de LEI Regulatory Oversight Committee (LEI ROC) opgericht, om toezicht te houden op het LEI-systeem. 

Om het systeem in de praktijk te brengen, wordt in 2014 de Global Legal Entity Identifier Foundation (GLEIF) opgericht. Deze organisatie coördineert en beheert het LEI-systeem wereldwijd. Ze accrediteren ook de Local Operating Units (LOU's), die verantwoordelijk zijn voor het uitgeven en beheren van LEI-codes voor organisaties.

Een Legal Entity Identifier (LEI) bevat verschillende belangrijke gegevens over een organisatie. Bijvoorbeeld: de LEI-code, naam, adres, land van vestiging, juridische vorm, datum van toekenning, informatie over het register waarin de organisatie staat ingeschreven en beheerder van de LEI.

Check online de gebruiksvoorwaarden van het LEI-register.