Ik ben zzp’er, ben ik dan ondernemer?

Zzp'ers vormen de grootste groep ondernemers in Nederland. Toch zien veel zzp'ers zichzelf niet als ondernemer. Terwijl ze dat wel zijn.

 Ondernemen als zzp'er

Ja, als zzp’er ben je ondernemer. Zzp staat voor zelfstandige zonder personeel. Met andere woorden: als zzp’er heb je een eigen bedrijf en heb je geen personeel. Je verhuurt jezelf aan verschillende opdrachtgevers. Als zzp’er voer je tijdelijke opdrachten uit. Je bent niet in dienst bij de opdrachtgevers. De opdrachtgever betaalt jouw factuur. De enige voorwaarde is dat je als zzp’er niet als schijnzelfstandige werkt. Schijnzelfstandigheid is de situatie waarin je een opdracht aanneemt als ondernemer, maar eigenlijk in loondienst bent. Jij moet als zzp’er, net als alle andere ondernemers, zelf aangifte van je inkomsten doen bij de Belastingdienst.

Verschil zzp’er en freelancer

Er is geen verschil tussen de begrippen zzp en freelance. De betekenis van freelance en zzp is hetzelfde. Bij het ene beroep is het normaal om jezelf zzp’er te noemen, bijvoorbeeld in de bouw. Bij het andere beroep is het normaal om jezelf freelancer te noemen, bijvoorbeeld in de journalistiek. Als je zzp’er of freelancer bent, ben je ondernemer. 

Zzp’er worden? Check welke belangrijke stappen je moet nemen.