Spullen verkopen via een online platform

Je wilt producten verkopen via online platforms als Amazon, Shopify, eBay, Zalando, Marktplaats, Etsy en bol.com. Je meldt je als verkoper aan bij zo’n platform en krijgt toegang tot miljoenen kopers. Maar is het wel zo simpel als het lijkt? Lees hoe je via online marktplaatsen aan klanten komt en hoe het zit met voorwaarden, kosten en een verkoopaccount aanmaken.

Van startende ondernemer tot ervaren entrepreneur: als ondernemer ben je voortdurend op zoek naar manieren om je verkoop te optimaliseren. Uit onderzoek van CBS blijkt dat in 2019 bijna 8% van de bedrijven producten via een online platform verkocht. 2% van deze bedrijven verkocht zelfs uitsluitend via online platformen, dus zonder eigen website of app. Cijfers van nu, zijn nog niet bekend, maar het is aannemelijk dat het aantal ondernemers dat handelt via een platform door de corona-pandemie een nog grotere vlucht heeft genomen. Wil jij ook via een platform je spullen verkopen? Lees dan dit artikel om te zien waar je rekening mee moet houden.

Ontwikkelingen en kansen

De wereld van het online verkopen verandert razendsnel. Nieuwe inzichten bieden jou als (startende) ondernemer kansen.

Nieuwe regels voor online verkopen

Als jij via een webshop, verkoopplatform of social media zakendoet met consumenten, moet je je sinds 28 mei 2022 houden aan nieuwe regels voor o.a. reviews, kortingen, 'gratis' online diensten en vergelijkingssites.

Er komen strengere regels voor producten die je inkoopt buiten de EU. De overheid wil mensen voortaan beter beschermen tegen producten die brandgevaarlijk zijn, schadelijk zijn voor de gezondheid of gevaar opleveren voor kinderen. Deze regels gelden vanaf 13 december 2024. 

Technisch steeds meer mogelijk

Jasper Stevens, Head of sales MKB bij Marktplaats, verwacht dat de groei van online handelen verder doorzet en dat hierbinnen voor online platforms een belangrijke rol is weggelegd. “Ik zie steeds meer ‘verticale’ platforms opstaan. Platforms die zich richten op een bepaalde productgroep, zoals exclusieve sneakers. Voor ondernemers ligt er een enorme kans om een goede mix te vinden tussen deze verticale platforms en een horizontaal platform met een brede doelgroep en groot bereik.” Daarbij geeft Stevens aan dat er ook steeds meer mogelijk is in de wereld van online verkopen. “Denk bijvoorbeeld aan platforms die het met behulp van plug-ins heel eenvoudig maken je webshop te koppelen aan verschillende platforms. Zo ben je op veel plekken zichtbaar.”

Veranderend consumentengedrag

Ook Mel van Lieshout, Countrymanager bij E-commerceplatform Shopify ziet een verandering in online ondernemerschap. “Veel producten komen van ver. Tijdens de coronacrisis gaf levering vanuit Azië soms problemen. Bijvoorbeeld toen de Chinese markt helemaal op slot ging. Nederlandse ondernemers zoeken het mede hierdoor nu dichter bij huis. Dan zijn ze minder afhankelijk.” Dit heeft volgens Van Lieshout wel invloed op de prijs, want door een hogere kostprijs, wordt de prijs voor de klant hoger. “Maar we gaan een nieuwe fase in. Consumenten hechten steeds meer waarde aan goede klantenservice, duurzame productie, hergebruikte verpakking en milieuvriendelijke bezorging. Op prijs concurreren, daar red je het niet meer mee.”

Ook voor business to business

Via online platforms verkoop je aan consumenten, maar ook aan bedrijven. Voor Daaf Vunderink, eigenaar van Equipment4U intern transportmaterieel uit Renswoude, was dit een eyeopener. “Mijn producten lenen zich prima voor online verkoop. Er is bij levering namelijk geen uitleg nodig over de machine en ze hoeven ook niet geïnstalleerd te worden door een monteur. Ik bereik via online platforms grote en kleine klanten, van de boer om de hoek tot multinationals als Grolsch en KLM.” Vunderink heeft alleen mensen in dienst voor service en onderhoud, de verkoop gaat geheel online. “Ik zeg weleens voor de grap: mijn ‘verkopers’ zijn nooit ziek en hoeven geen pensioen en auto van de zaak.”

Voorwaarden en kosten

Verdiep je in de voorwaarden en kosten van het platform. Je betaalt voor een zakelijk account op zo’n online platform soms een vast bedrag per maand (abonnementskosten). Soms kun je gratis je online winkel openen. Vaak betaal je per behaalde verkoop een vergoeding. Dit is meestal een percentage van de omzet en kan verschillen per productcategorie. Extra betaal je voor uitbreidingen van het standaardpakket, zoals een koppeling aan je social mediakanalen, een betaalmodule of een chatmodule.

Bij adverteren betaal je een bedrag per klik. Vunderink: “Ik zorg dat ik op de eerste pagina bovenaan sta met mijn advertentie. Dat kost geld, maar levert mij veel verkeer naar mijn eigen website op. Woorden met een hoog zoekvolume hebben een hoge prijs. Ik betaal bijvoorbeeld 2,50 euro per klik op het woord heftruck.”

Een valkuil is dat advertenties je meer kosten dan je vooraf had gedacht. Vunderink tipt: “Bepaal voor jezelf hoeveel geld je wilt uitgeven en doe dat dan zo efficiënt mogelijk. Ik ben zo’n 8.000 tot 10.000 euro per maand kwijt. Dat lijkt misschien veel, maar zet het eens af tegen mijn omzet van 6,7 miljoen euro afgelopen jaar. Dan kijk je toch wel anders naar deze bedragen.”

Er zijn regels voor de transparantie van online platforms. Zo moeten platforms je openheid geven over bijvoorbeeld hun algemene voorwaarden. Door deze regels heb je meer zekerheid als je zakendoet met een online platform.

Verkoopaccount

Als partner van het platform richt je een eigen winkelpagina in. Hierop staan informatie over je online winkel, contactgegevens en voorwaarden. Verder zien bezoekers hier hoe andere klanten je winkel beoordelen en vinden ze een overzicht van je aanbod. Besteed veel aandacht aan je productomschrijvingen. Geef niet alleen de specificaties, maar laat ook de voordelen van je product zien en vertel wat het de klant oplevert als hij het product koopt.

Let op: zorg dat je voldoende producten op voorraad hebt. Bij leveringsproblemen krijg je bij sommige platforms namelijk direct straf. Dit kan leiden tot een lagere rangorde op het platform. Of erger, het afsluiten van je verkoopaccount.

Je kunt je als verkoper op online platformen en marktplaatsen aansluiten bij Thuiswinkelwaarborg. Zij bieden een certificering waarmee je je kunt onderscheiden van je concurrenten en een hogere ranking op het platform bereikt. Met de certificering laat je zien dat je aan de wet- en regelgeving voldoet en dat je kopers gebruik kunnen maken van klachtenbemiddeling en onafhankelijke geschillenbeslechting.

Servicenormen

Online platforms meten vaak responstijden. Zo verwacht bol.com dat je 90% van de klantvragen binnen acht kantooruren afhandelt. Van Lieshout raadt ondernemers die net beginnen aan vraagafhandeling via mail te doen. “Je hebt weinig kosten en de berichten sla je automatisch op. Gebruik wel een zakelijk account en geef duidelijk aan op je website binnen hoeveel tijd je reageert. Zo weet de klant wat hij kan verwachten.” Zijn gouden tip: “Maak een FAQ op je website. Dat scheelt veel direct contact met klanten.” De top vijf van vragen die je in zo’n FAQ zet gaan over:

  • betaling
  • ruilen en retour
  • verwerken van bestellingen
  • verzending
  • klantenaccounts

Fulfilment

Veel online platforms verzorgen ook het verpakken en versturen van je producten. Dit heet fulfilment. Als je gebruikmaakt van deze service scheelt je dat werk. Je betaalt hiervoor per verzonden pakket een afgesproken bedrag.

Dropshipping

Je kunt ervoor kiezen producten bij een (buitenlandse) leverancier in te kopen en deze rechtstreeks bij het online platform of de klant te laten bezorgen. Dit heet dropshipping. Een voordeel van dropshipping is dat je niet met goederen blijft zitten die je niet verkoopt. Een nadeel is dat je de goederen zelf niet ziet. Je hebt dus geen controle over de kwaliteit.

Let op: als je producten importeert en verkoopt via een online platform, ben je zelf verantwoordelijk voor de veiligheid van deze producten. Voorkom dat je onveilige goederen op de markt brengt. Het platform kan goederen offline halen en de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) kan je verplichten de producten terug te halen of je een boete geven.

Online vindbaarheid

Met het maken van een account op het online platform ben je er nog niet. Met een online strategie bereik je je klanten en zet je ze aan tot kopen.

Doelgroep

“Verdiep je in je doelgroep: wie zijn je klanten? Als je smartwatches verkoopt, zijn dat bijvoorbeeld senioren die meer willen bewegen”, zegt Van Lieshout. “De ‘Over ons’ pagina op jouw website is dé plek om je doelgroep te laten zien wie je bent en waar je voor staat. Gebruik taal die past bij je doelgroep en vertel over de dingen die zij belangrijk vinden. Bijvoorbeeld dat je alleen duurzame producten verkoopt.”

Zoektermen

Zoektermen zijn belangrijk voor de vindbaarheid van je website, maar ook bij verkopen via een online marktplaats. “Als je begint, doe dan eerst goed onderzoek op het platform”, tipt Vunderink. “Naar welke woorden zoeken je klanten? Gebruik die woorden in je advertentie. Schiet niet met hagel, focus je in eerste instantie op je meest verkochte producten.”

Meten is weten

Je kunt een online platform inzetten om bezoekers naar je website te krijgen. “Meten is daarbij weten”, zegt Vunderink. “Richt je webshop zo in dat je kunt zien waar je bezoekers vandaan komen. Dat geeft je waardevolle informatie. Je ziet via welk platform de bezoeker op je website terechtkomt. Zo bepaal je aan welke knoppen je gaat draaien, zoals meer of minder budget inzetten op een bepaald platform of op een bepaald product.”

Reviews

Veel platforms werken met een beoordelingssysteem. Vunderink: “Iets wat ik onderschat heb is het belang van beoordelingen. Ik merk dat dit de afgelopen tijd steeds belangrijk is geworden. Mensen laten reviews zwaar meewegen in hun beslissing. Vraag je klanten dus om een review. Het is niet altijd positief, maar daar leer je ook weer van.”

Seizoensinvloeden

“Juist in seizoen gedreven artikelen kunnen ondernemers profiteren”, zegt Stevens. “Ons platform is een spiegel van de samenleving. Wij zien wat er speelt in de markt: of het tijd is tuinmeubelen aan te bieden of dat Pokémonkaarten ineens weer populair zijn. Daar liggen kansen voor ondernemers, omdat wat particulieren aanbieden niet altijd overeenkomt met de vraag. Particulieren bieden bijvoorbeeld geen airco’s aan als het enorm warm is, maar de vraag is er wel. Dit soort waardevolle informatie over vraag en aanbod delen we met ondernemers, waardoor ze beter kunnen inspelen op de vraag van kopers.”

Bol.com en KVK-nummer

Als je producten wilt verkopen via bijvoorbeeld het partnerprogramma van bol.com, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Een daarvan is dat je ingeschreven bent bij KVK. Soms moet je minimaal 18 jaar zijn om een zakelijk account bij een verkoopplatform te openen. Voor de inschrijving bij KVK hoef je geen 18 jaar te zijn. Let daarom goed op de voorwaarden van het platform.

Wil jij je inschrijven bij KVK? Check dan eerst deze criteria. Vul vervolgens het inschrijfformulier in en maak een afspraak. Je kiest zelf een datum, tijd en plaats. Je betaalt eenmalig 75 euro voor je inschrijving. Je krijgt bij de afspraak direct je KVK-nummer mee. Soms neemt een platform je aanmelding pas na een aantal weken (bij bol.com maximaal tien) nadat je hebt ingeschreven bij KVK in behandeling.

KVK geeft je gegevens door aan de Belastingdienst. Je ontvangt binnen ongeveer twee weken je btw-id en omzetbelastingnummer.

Tip: voor inschrijving bij KVK moet je een rechtsvorm kiezen. In deze tutorial zie je in twee minuten hoe je de juiste rechtsvorm kiest

Merkregistratie

Voor bepaalde productgroepen eisen platforms als Amazon en bol.com dat het merk waaronder je de producten verkoopt, een officiële registratie heeft in het merkenregister voor de Benelux. Dit regel je via BOIP. Dit is niet altijd 1-2-3 voor elkaar. Zo moet je onder andere eerst onderzoeken of het merk niet op naam van iemand anders gedeponeerd is. Het basisbedrag voor een merkregistratie is 244 euro.