Zoekmachineoptimalisatie (SEO): meer bezoek naar je site
- Juliëtte Geers
- 31 mei 2023
- Bijgewerkt 29 jun 2022
- 4 min
- Runnen en groeien
- Marketing
Wil je meer websitebezoekers? Zoekmachineoptimalisatie is een techniek die de online vindbaarheid van je website vergroot. Door gebruik van de juiste zoekwoorden in de teksten, optimaliseer je je website. Een website die goed gevonden wordt door Google, Yahoo en Bing trekt meer websitebezoekers.
Zoekwoordenoptimalisatie kost niets. Het vraagt wel kennis van zoekwoordenonderzoek en zoekwoordengebruik. Huur een expert in met deze kennis of leer het zelf met de volgende tips.
11 tips voor SEO
Meerdere factoren beïnvloeden de online vindbaarheid van je website. Jordy Noll is zelfstandig senior SEO-expert bij noll.im en heeft veel ervaring met zoekmachineoptimalisatie bij e-commercebedrijven. Hij deelt de belangrijkste tips om gratis hoger te komen in Google.
1. Voer een zoekwoordenonderzoek uit
Bepaal op welke zoekwoorden je gevonden wilt worden. Dat zijn de woorden die je potentiële klant intypt in de zoekmachine. Een zoekwoordenonderzoek voer je zo uit:
- Denk allereerst vanuit je klant. Bedenk welke vragen je klant stelt aan de zoekmachine over je product of dienst. Als je doelgroep bijvoorbeeld je product nog niet kent, bedenk dan welke problemen jouw product oplost.
- Noteer alle woorden waarvan jij denkt dat ze relevant zijn voor je website of bedrijf.
- Zoek online naar verwante zoekwoorden met een zoekwoordplanner als Google, AnswerThePublic of Keywordtool.io (gratis versie) geven suggesties voor zoekwoorden. Zij tonen niet hoe vaak mensen naar deze woorden zoeken. Daarvoor kun je de zoekwoordplanner Ubersuggest gebruiken.
- Maak groepen van zoekwoorden die op elkaar lijken, inclusief synoniemen.
- Bepaal welke zoekwoorden binnen elke zoekwoordengroep het belangrijkste zijn op basis van (hoog) zoekvolume en (lage) concurrentie. Concurrentie zie je in de zoekmachine via de advertentieprijs, de ‘Cost per click’ (CPC). Hoe hoger de CPC, hoe hoger de concurrentie.
2. Structuur
Maak een heldere websitestructuur om te zorgen dat je bezoeker de informatie vindt. Je pakt dit op de volgende manier aan:
- Geef elke zoekwoordengroep uit stap 1 een eigen pagina. Gebruik daarbij in de hoofdnavigatie enkel hoofdcategorieën als ‘banken’ en ‘tafels’. Op de onderliggende pagina’s geef je informatie over ‘tweezitsbank’ of ‘salontafel’.
- Zorg dat alle pagina’s bereikbaar zijn via een hyperlink of de navigatie.
- Test bij een bekende of klant of de structuur logisch is.
3. Tekst, metadata en afbeeldingen
Zoekmachines bepalen waar je website over gaat via de tekst, metadata en afbeeldingen die erop staan. Verwerk hier daarom je zoekwoorden in.
Tekst
Laat de belangrijkste zoekwoorden (zie stap 1) terugkomen in de tekst, maar prop deze er niet vol mee. Schrijf de tekst allereerst voor de lezer en niet voor SEO.
Metadata
Metadata zijn zichtbaar op de zoekresultatenpagina van zoekmachines. De korte beschrijving in het zoekresultaat is de metabeschrijving. De metadata van een webpagina vul je in via je contentmanagementsysteem (CMS). Verwerk het belangrijkste zoekwoord uit je zoekwoordengroep (stap 1) hierin.
Afbeeldingen
Er zijn twee redenen om afbeeldingen te gebruiken op je website:
- Als je klant zoekt via ‘image search’, komt hij via een afbeelding op je website.
- Afbeeldingen met een alt-tekst en titel maken je pagina relevanter. Verwerk je zoekwoord in deze alt-tekst en titel.
4. Snelheid
Door een trage website haken potentiële klanten af voordat ze je website hebben gezien. Controleer de snelheid van je website met bijvoorbeeld Google Pagespeed Tool, GT Metrix of Test My Site. Tips om je website sneller te maken:
- Verlaag de resolutie van grote afbeeldingen, bijvoorbeeld met Paint, Photoshop of ReSmush.it. Hoe kleiner het bestand, hoe beter. Het beeld moet wel scherp blijven.
- Overweeg je site te verhuizen naar een snelle(re) server.
- Gebruikt je website JavaScript? Zorg dat dit al op de server wordt uitgevoerd (server side rendering).
5. Hyperlinks
Hyperlinks naar andere pagina’s geven je lezer (en dus ook zoekmachines) de mogelijkheid verder te lezen en andere relevante pagina’s te bezoeken. Gebruik links weloverwogen: niet elke link heeft een positief effect. Tips:
- Link naar websites die je vertrouwt. Deze hoeven niet populair te zijn.
- Zorg ervoor dat de pagina waarnaar je linkt meer vertelt dan jouw pagina.
- Link bij voorkeur naar pagina’s binnen je eigen website.
6. Autoriteit
Zorg voor links van andere websites naar jouw website. Als andere relevante, populaire en kwalitatieve websites naar jou verwijzen, dan groeit je autoriteit. Een grote nieuwssite geeft daarbij meer waarde dan een link van een gemiddeld persoonlijk blog. Daarnaast is het onderwerp van de linkende website belangrijk. Een link van een designblog heeft bijvoorbeeld meer waarde voor een meubelshop dan een link van een autosite.
Begin met gemakkelijke links. Vraag bijvoorbeeld aan kennissen met een website of zij een link willen plaatsen. Meld je bedrijf daarnaast aan bij ondernemersverenigingen uit de buurt of bij relevante startpagina’s.
Betaal niet om links te laten plaatsen. Dit gaat tegen Google’s richtlijnen in. Zij kunnen een straf opleggen. Je website wordt lager geplaatst in de zoekresultaten of verwijderd.
7. Google Mijn Bedrijf
Heb je een fysieke locatie? Maak een profiel aan op Google Mijn Bedrijf. Je profiel is daardoor zichtbaar als potentiële klanten in Google of Google Maps zoeken naar jou of naar vergelijkbare bedrijven. Vooral bij lokale zoekopdrachten kun je hier voordeel bij hebben.
8. Mobielvriendelijk
Zorg dat je website goed werkt op een mobiele telefoon. Omdat de meeste gebruikers tegenwoordig mobiel websites bezoeken, beoordeelt Google vooral de mobiele versie van je website.
9. Veilige website
Zorg voor een veilige website. Waar je vroeger vooral ‘http’ zag voor een websiteadres, is dat nu ‘https’. De extra ‘s’ staat voor ‘secure’ en houdt in dat het surfen op je site veilig is voor de gebruiker. Als je dit niet doet, is dat een hint naar Google dat je site minder betrouwbaar is. Veilig surfen regel je via Let’s Encrypt of Cloudflare.
10. Meertalig
Richt je je website op meerdere talen? Geef dit technisch aan met het zogenoemde ‘hreflang’. Hiermee geef je aan in welke taal een versie van je website is geschreven en welke andere versies nog bestaan. Niet voldoende technische kennis? Vraag het aan een SEO-specialist.
11. Welke zoekmachine?
Google is de grootste zoekmachine in veel landen. Andere zoekmachines werken op een vergelijkbare manier, waardoor zoekmachineoptimalisatie voor Google ook een positief effect hebben op de rest. Maar in sommige landen zijn andere zoekmachines belangrijk, zoals Yandex (Rusland) en Baidu (China). Houd hier rekening mee. Bekijk wereldwijde statistieken op statcounter.