Overzicht handige content over digitalisering en financiering

Op 5 en 12 oktober vonden de online sessies 'Financiering voor de groei van je bedrijf' en 'Meer doen in minder tijd met digitale tools' plaats. In deze uitzendingen deelden ondernemers hoe ze financiering regelden voor hun ondernemingsplannen en welke digitale tools ze gebruiken om tijd en geld te besparen. Hieronder vind je de belangrijkste informatie en een overzicht handige links over deze onderwerpen.

KVK Innovatie Top 100

Vind nieuwe klanten of een netwerk met je innovatieve product.

Schrijf je nu in

Digitalisering 

Financiering 

Return On Investment (ROI)

Met de ROI (Return On Investment) bereken je het rendement op de investering die je doet. Je berekent dus of de investering de moeite waard is. De ROI bereken je als volgt: 

ROI = (Verwachte) extra nettowinst / Investeringskosten X 100%  

Rekenvoorbeeld ROI: 

 • Je verwacht dat je investering (zoals bijvoorbeeld de aanschaf van software) je extra omzet of kostenbesparing gaat opleveren. Breng in kaart hoeveel extra omzet de investering kan genereren of hoeveel kosten je per jaar kunt besparen. 

  Voorbeeld: Vorig jaar was je omzet 50.000 en je verwacht dat je omzet dit jaar gaat stijgen naar €65.000 door de aanschaf van software. Dit betekent dus €15.000 aan verwachte extra omzet.  
   
 • Bepaal de structurele en eenmalige kosten van de investering. Om de software te kunnen installeren moet je bijvoorbeeld eenmalig €5000 euro betalen en vervolgens maandelijks € 400. Het totaal van eenmalige en structurele kosten op jaarbasis is dan € 5000 + (€ 400 x 12 maanden) = € 9800.  
   
 • Bereken je ROI 
  Je verwachte extra nettowinst is dan €15.000 - €9800 = €5200. 
  €5200 / €9800 x 100% = een ROI van 53%. 

Over het algemeen wordt een ROI van 15% of meer als netjes beschouwd, al hangt dit wel af van de investering. De ROI geeft weer of een investering een goed idee is of niet, maar zegt niets over financiële risico's. Bereken daarom ook de solvabiliteit om de financiële gezondheid van je onderneming te meten.  

Solvabiliteit

Hoe groter je solvabiliteit, hoe sterker je financieel in je schoenen staat. Voldoende solvabiliteit biedt zakenpartners zoals leveranciers meer zekerheid. Het laat zien dat je hen kunt betalen. Ook als je financiering nodig hebt is je solvabiliteitsratio belangrijk. Een hogere solvabiliteit betekent dat de financier minder risico loopt en voor jou een gunstiger rente.  

Rekenvoorbeeld solvabiliteit:

Als je eigen vermogen €20.000 is en het totale bedrijfsvermogen is €50.000, dan is je solvabiliteit €20.000 gedeeld door €50.000. De uitkomst daarvan doe je keer 100%. Hieruit komt een solvabiliteit van 40%, wat betekent dat je financieel sterk in je schoenen staat. Financiers vinden namelijk dat een solvabiliteitspercentage tussen de 25% en 40% moet liggen.   

Heb je vragen over financiering of digitalisering, aarzel dan niet en bel gratis met het KVK Adviesteam op 088 585 2222.