Geen domeinnaam vrij? Dit kun je doen

Help, de perfecte naam voor je nieuwe website bestaat al. Geen paniek. Je kunt de domeinnaam misschien toch gebruiken. Dit zijn je mogelijkheden.

Nederland telde in 2022 bijna 6,3 miljoen domeinnamen die eindigen op .nl. Dat blijkt uit cijfers van Stichting Internet Domeinnaamregistratie Nederland (SIDN). Veel domeinnamen zijn dus al in gebruik. Hoe registreer je toch je gedroomde domeinnaam? Dat kan op drie manieren.

1. Andere domeinextensie kiezen

Elke domeinnaam is uniek. Het is de naam van je website en een belangrijk onderdeel van je e-mailadres. Bij KVK is dat bijvoorbeeld www.kvk.nl en redactie@kvk.nl. Wil je weten of je gewenste .nl-domeinnaam nog vrij is? Check het op SIDN.nl. Is het domein al bezet? Registreer dan het webadres met een andere domeinextensie. Bijvoorbeeld .com, .info, .nu of .net. Een domeinextensie is het achterste gedeelte van een domeinnaam, de letters achter de punt.

In het artikel Domeinnamen checken en vastleggen in Europa lees je meer over internationale extensies als .com of .eu.

2. Bestaande domeinnaam kopen

Is je gewenste domeinnaam niet vrij en wil je geen .net of .com extensie? Dan kun je soms een bestaande domeinnaam kopen. Bijvoorbeeld via een handelsplatform als Sedo of Domeinwinkel.

“Ondernemers denken onterecht dat ze veel geld kwijt zijn om eigenaar te worden van een bestaande domeinnaam”, zegt Michiel Henneke van SIDN. “In de media zie je hoge bedragen. Maar niet ieder domein kost een miljoen. De gemiddelde prijs voor een .nl-domeinnaam bij een veiling is 700 euro.”

3. Domeinnaam claimen

Een derde manier: claim een domein als je ziet dat iemand anders jouw merk- of handelsnaam in een domeinnaam gebruikt. Hiervoor start je een rechtszaak bij de kantonrechter. Houd er wel rekening mee dat een rechtszaak veel geld kan kosten, adviseert juridisch adviseur Esther Flierman van ICTrecht. “Voor een procedure bij SIDN betaal je 1.500 euro. Je hebt dan geen garantie dat je de domeinnaam uiteindelijk krijgt. Vraag je hulp aan een advocaat? Dan komt daar vaak een bedrag van minimaal 2.000 euro bij.”

Meestal heeft de eigenaar van de domeinnaam alle rechten. Toch kan de eigenaar die verliezen als het gebruik van de domeinnaam strijd oplevert met de handels- of merknaam van jouw bedrijf. Bijvoorbeeld als het voor klanten verwarrend is bij welk bedrijf de website hoort. Check waarvoor de eigenaar de domeinnaam gebruikt en hoelang die dit al doet. Je kunt de rechtszaak winnen als je voldoet aan een van de volgende voorwaarden:

  • De .nl-domeinnaam die je wilt claimen is bijna dezelfde als jouw handelsnaam of merk. Je maakt meer kans als je naam of merk langer bestaat dan de domeinnaam.
  • De domeinnaameigenaar heeft geen of minder belang bij de domeinnaam dan jij. Iemand die bijvoorbeeld ‘Nike’ in een domeinnaam gebruikt terwijl die geen producten met die merknaam verkoopt, heeft geen belang en dus geen recht op de domeinnaam.
  • De domeinnaameigenaar gebruikt een naam die veel lijkt op jouw handelsnaam. En maakt zo misbruikt van het succes van je bekende merk.