Seks of relatie op de werkvloer; reden voor ontslag?

Een relatie op de werkvloer mag je niet verbieden. Sterker nog; vrijheid van partnerkeuze is een grondrecht. Seks hebben op het werk kan wel een reden zijn voor ontslag. Maar een verbod daarop moet je dan hebben vastgelegd in gedragsregels.

Inzicht in verzekeringen

De KVK Verzekeringscheck helpt je je verzekeringen te kiezen

Doe de check

Gedragscode of personeelshandboek

Die regels over liefdesrelaties op de werkvloer zet je in een gedragscode of personeelshandboek. Daarin kun je onder andere beschrijven dat medewerkers een relatie moeten melden en dat vrijen op de werkvloer is verboden.

Ook kun je aangeven wat er gebeurt als een personeelslid en een leidinggevende een relatie krijgen. Bijvoorbeeld dat één van hen dan op een andere afdeling moet gaan werken. Als collega’s een relatie krijgen en er zijn geen regels, dan kun je daarover alsnog afspraken maken.

Ontslag als geliefden afspraken niet nakomen

De werksituatie kan verstoord raken als de geliefden zich niet aan die afspraken houden. Als je het probleem niet met elkaar kunt oplossen, kun je één of beide werknemers ontslaan.

De medewerkers hoeven daar niet mee in te stemmen. Dat meningsverschil kan uitlopen op een rechtszaak. In dat geval bekijkt een rechter of er een goede reden is voor ontslag. Ook onderzoekt die of het niet mogelijk is de arbeidsrelatie alsnog te herstellen.

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws rondom wetten en regels die voor jou van belang zijn: wetten en regels voor ondernemers.