Bedrijfsactiviteiten wijzigen of toevoegen

De uitbreiding of wijziging van je bedrijfsactiviteiten regel je snel en makkelijk online. Geef eerst aan voor welke organisatie je de vestigingsgegevens wilt wijzigen. Selecteer daarna wat je precies wilt wijzigen (Activiteiten). Doorloop de stappen en verstuur de gegevens. Dit kan online. Of per post maar dat duurt langer.

Activiteit wijzigen/ uitbreiden

Belangrijk om te weten 

  • Bij het wijzigen van de activiteitenomschrijving vervallen alle activiteiten die in het Handelsregister staan. Vul, als erom gevraagd wordt, dus alle activiteiten van je bedrijf in. Ook de activiteiten die op dit moment al in het Handelsregister staan.
  • Het is mogelijk dat je aanvullend bewijs moet aanleveren waaruit de bedrijfsactiviteiten blijken.

Online of per post opsturen

Online gaat snel en makkelijk. Je ondertekent het formulier met DigiD. We verwerken het formulier binnen 2 werkdagen. 

Liever per post versturen? Dat kan ook. Stuur het ingevulde en ondertekende formulier samen met een kopie van een geldig legitimatiebewijs (van degene die ondertekent) naar het KVK postadres. De persoon die ondertekent moet hiervoor bevoegd zijn en in het Handelsregister ingeschreven staan. We verwerken het formulier binnen 10 werkdagen. 

Aanpassen/wijzigen volgorde bedrijfsactiviteiten

Wijzigt de volgorde van je bedrijfsactiviteiten? Dan moet je ook de volgorde van de SBI-codes aanpassen. Download formulier 18 en vul bij het vrije tekstvak in wat de juiste volgorde moet zijn van de activiteiten en de SBI-codes. 

Stuur het formulier ingevuld en ondertekend naar het KVK-postadres, samen met een kopie van een geldig legitimatiebewijs van degene die het formulier heeft ondertekend. 

Rechtspersonen: doel in de akte

Controleer goed of het doel in de akte de nieuwe activiteiten dekt. Is dit niet het geval? Laat dan de statuten bij de notaris aanpassen. Neem bij twijfel contact op met de notaris.

SBI-code

Wij kennen een SBI-code toe aan de bedrijfsactiviteit. Je kunt ook zelf een SBI-code op het wijzigingsformulier aangeven. Wij checken of deze past bij de bedrijfsactiviteiten.

Bekijk onze SBI-codes of gebruik de typeermodule. Dat is een interactief programma van het CBS. Hiermee zoek je de juiste SBI-code bij een bedrijfsactiviteit. 

Correctie SBI-code

Staan je bedrijfsactiviteiten correct vermeld, maar is de bijbehorende SBI-code niet goed? Neem dan telefonisch contact met ons op (kies 'Vragen over onze registers' en dan in het keuzemenu optie 1). We corrigeren het dan voor je.

SBI-code en verzekeringen

Zorg ervoor dat je SBI-code past bij wat je doet als ondernemer. Verzekeraars gebruiken je SBI-code voor de berekening van je premie voor de aansprakelijkheidsverzekering. Maak je schade die niet past bij de activiteiten die je volgens je SBI-code uitvoert? Dan dekt de verzekering dit niet. Voer je vaak verschillende werkzaamheden uit? Meld dit bij ons en bij je verzekeraar. Wij registeren dan je andere werkzaamheden. De verzekeraar kan je premie daarop aanpassen. Zo weet je zeker dat schade bij al je werkzaamheden gedekt is.

Wijzigen bedrijfsactiviteiten en de Belastingdienst

We geven de activiteitenwijziging door aan de Belastingdienst. Misschien doe je op dit moment geen btw-aangifte. Bijvoorbeeld omdat je huidige ondernemingsactiviteiten zijn vrijgesteld. Als deze activiteiten veranderen of uitgebreid worden, dan moet je misschien wél btw-aangifte doen. Als dit zo is dan ontvang je een bericht van de Belastingdienst. 

Heb je op dit moment btw-plichtige activiteiten en wijzig je deze naar NIET btw-plichtige activiteiten? Neem dan zelf contact op met de Belastingdienst en geef dit door. Anders blijf je verplicht om btw-aangifte te doen.

Gevolgen (financiële) instellingen

Het wijzigen van je bedrijfsactiviteit kan gevolgen hebben. Bijvoorbeeld voor vergunningen van de gemeente, financiering, verzekeringen, pensioenfonds of bankrekening van je onderneming. Check de website van de desbetreffende (financiële) instelling voor meer informatie en lees wat je moet doen wanneer je bedrijfsactiviteiten wijzigen. 

Dit wil je ook lezen