Stap 1: Breng je situatie in kaart
- Marty Zanen
- Stappenplan
- 3 mei 2023
- Bijgewerkt 30 jan 2023
- 1 min
- Zwaar weer
- Geldzaken
Maak een SWOT-analyse van je bedrijf en zet ook de financiën op een rij.
Met een SWOT-analyse, ook wel sterkte-zwakteanalyse genoemd, breng je de zwaktes van je onderneming in kaart. Tegelijk komen nieuwe kansen aan het licht. Aan de hand van strengths, weaknesses, opportunities en threats maak je een tabel met de sterktes en zwaktes van je bedrijf. Ook maak je de kansen en bedreigingen in de markt inzichtelijk. In vijf eenvoudige stappen maak je een eigen SWOT-analyse.
Tip: Betrek verschillende mensen bij de analyse. Ook buitenstaanders, zodat je een tunnelvisie voorkomt.
Nieuwe doelgroep?
Een mogelijke uitkomst van de SWOT-analyse is dat je een nieuwe doelgroep gaat aanboren, die geld in het laatje brengt. Een voorbeeld is een ondernemer met een legowinkel die zich ook gaat richten op volwassenen. Of een klusbedrijf dat klanten gaat zoeken in de zakelijke markt en niet alleen particuliere klanten bedient.
Geldzaken op orde
Met een extra gesprek met je accountant of boekhouder zie je hoe je financiën er op dit moment voor staan. Schets iets meer perspectief en breng voor jezelf in kaart hoe het staat met de levensvatbaarheid van je onderneming.
Ingrijpende veranderingen zijn niet altijd nodig. Soms maak je met een paar kleine aanpassingen het verschil. Bijvoorbeeld wanneer slecht betalende klanten zorgen voor stress en financiële ellende. Met strak debiteurenbeheer en een goede debiteurenadministratie komt je geld sneller binnen.
In je eigen bedrijf kun je verschillende signalen krijgen dat het zakelijk minder goed gaat. Denk aan:
- Je hebt betalingsachterstanden van minimaal een maand bij leveranciers of huurders.
- De personeelskosten stijgen terwijl je minder omzet.
- Je gemiddelde voorraad loopt al een aantal maanden op.
- Je betaalt je zakelijke kosten met privégeld.
- Automatische afschrijvingen lukken niet meer.
Denk ook aan jezelf
Veel van je tijd en aandacht gaat uit naar je bedrijf, zeker nu de zaken minder goed gaan. Misschien heb je daarnaast zorgen over je medewerkers. Maar vergeet jezelf niet. Ben jij gezond, dan kun je je zo goed mogelijk inzetten om je onderneming er bovenop te krijgen. Wanneer je zorgen zich opstapelen, kan dat psychische klachten tot gevolg hebben. Bedrijfspsycholoog Lea Donselaar adviseert om op tijd hulp te zoeken. “Dat is best een stap. Omdat je ervan overtuigd bent dat je het zelf moet kunnen en geen zwakte wil tonen. Realiseer je dat deze gevoelens niet altijd vanzelf overgaan. Praat met iemand die dicht bij je staat en zoek samen naar oplossingen.”
KVK Adviesteam
Wil je overleggen over het in kaart brengen van je situatie? Bel met het KVK Adviesteam 0800 21 17.